Tallinn bij zonsondergang

Tallinn, Vilnius en Riga: ontdek ze nu!

Geplaatst door Daniëlle Kuil op donderdag 17 juni 2021

De nieuwe trend: een citytrip naar minder bekende steden. Vaak zijn ze kleiner dan steden als Parijs en Londen, maar daardoor juist heel verrassend én precies groot genoeg om in een paar dagen te ontdekken. In de Baltische staten vind je een paar hele leuke: Tallinn, Riga en Vilnius.

Hanzestad Tallinn

Loop je door het oude centrum van Tallinn, dan zijn het de mobieltjes en moderne kleding van de Esten die je eraan herinneren dat je niet in de Middeleeuwen bent beland. Een groot deel van de handelshuizen en paleizen stamt rechtstreeks uit de dertiende en veertiende eeuw. Geen wonder dat de binnenstad tegenwoordig beschermd is en op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Tallinn is meteen de meest bezochte stad uit dit rijtje, met veel terrasjes, restaurants en souvenirwinkels. Gezellig, maar wil je de sfeer goed ervaren, loop dan zeker ook eens ’s ochtends vroeg door de verstilde straatjes. Bijzonder is de drie meter dikke stadsmuur met verdedigingstorens uit de vijftiende eeuw, die de Hanzenstad beschermde tegen indringers. Een groot deel van de muur is nog intact en op een aantal plaatsen kun je er op, om zo de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Het mooiste uitzicht heb je echter vanaf Toompea, het hoogstgelegen deel van het oude centrum, met de mooie Alexander Nevski-kathedraal. Leuk voor wie met kinderen reist: het Miia-Milla-Manda Museum, met nostalgisch speelgoed. Niet om naar te kijken, maar om mee te spelen! Tallinn is de hoofdstad van Estland en is goed te combineren met een bezoek aan het Finse Helsinki. Ontdek Talinn bijvoorbeeld met de rondreis Karlis.

Alexander Nevski (Nevsky) Katehdraal

Hip Riga

Een andere parel in de Baltische kroon is Riga, de hoofdstad van Letland. Hipsters tippen de stad al jaren als opkomende bestemming, vanwege de combinatie van historie, hippe uitgaansgelegenheden, relaxte sfeer en betaalbaarheid. Net als Tallinn is het een voormalige Hanzestad en staat het historische centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reis je met een liefhebber van Jugendstil-architectuur, dan kan het moeilijk zijn om je reispartner aan het einde van de reis terug te krijgen naar het vliegveld: naar schatting is maar liefst veertig procent van de panden in het oude stadsdeel gebouwd in Art Nouveau-stijl. Neem ook een kijkje bij het Riga Art Nouveau Museum. Rond de centrale markt vind je leuke marktkraampjes en restaurants. Loop meteen door naar Spikeri: in voormalige havenloodsen zitten nu creatieve ondernemers, galeries, kunstenaars en trendy restaurants. De rondreis Liva is een echte aanrader als je het prachtige Riga wil verkennen.

Dom van Riga op de centrale markt

Onontdekt Vilnius

In vergelijking met Riga en Tallinn is Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, ruiger en minder gepolijst. Sommigen noemen het de stad van de vier B’s: bier, brood, basketbal en bijbels. In brood bakken en basketbal zijn ze goed en van pubs en kerken hebben ze er gewoon veel. Op bijna elke straathoek vind je wel een pub, restaurant of café en wat kerken betreft: alleen in het historische centrum (dat ook weer – verrassing – op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat), vind je er bijna dertig. Tip: bezoek de Republic of Uzupis, net als Christiana in Kopenhagen een creatieve vrijstaat en nu één van de meest populaire wijken van Vilnius. Bekendste attractie is hier de Gediminas-toren, overblijfsel van het eeuwenoude kasteel dat hier stond. De toren ligt op een heuvel en je hebt hier één van de beste uitzichten over de stad. Wil je Vilnius ontdekken? Met de rondreis Ott reis je langs de mooiste plaatsen de Baltische Staten, waaronder deze prachtige stad!

Meer weten over deze drie prachtige hoofdsteden? Bekijk de video!

Oude centrum van Vilnius

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit