Papegaaiduikers: verrassend veelzijdige vogels

Geplaatst door Daniëlle Kuil op dinsdag 16 november 2021

Papegaaiduikers zijn geweldige vogels om te zien. Met hun zwart-witte kleur, prominente felgekleurde snavel en bijzonder getekende ogen lijken ze op plaatjes soms gephotoshopt. Ze worden niet voor niets ‘clownsvogel’ genoemd. Ook in gedrag hebben ze iets clownigs. Als je ze ziet vliegen begrijp je waarom. Hun lijven zijn gemaakt om te duiken, waarbij ze hun vleugels als propellors gebruiken. Maar voor vliegen zijn hun vleugels eigenlijk te kort. Ze moeten enorm hard flapperen om het water uit te komen. Liever springen ze van een klif, zodat ze al op een goede hoogte beginnen.

Langzame vliegers

Toch zijn het geen langzame vliegers. Ze kunnen een snelheid van 85 kilometer per uur bereiken, en slaan daarbij gemiddeld zo’n 400 keer per minuut met hun vleugels. En duiken kunnen ze tot een diepte van 60 meter. Indrukwekkend!

Op veel foto’s zie je papegaaiduikers, of puffins, met een rij visjes in hun bek. Ze duwen de visjes met hun tong tegen weerhaakjes bovenin hun bek en kunnen zo nog meer vis vangen. Eén puffin kan zo tot zestig kleine visjes in z’n snavel houden. Naast visjes eten ze andere kleine zeediertjes, zoals schaaldieren en wormen.

Het maken van een nest

Papegaaiduikers leven ’s winters op zee. In de voorjaar trekken ze naar de kust om een nest te maken. Vaak zijn dit holen in steile rotswanden, die ze bedekken met nestmateriaal. Overdag zijn de ouders op zee om voedsel te vangen, rond de schemering keren ze meestal terug. Als de jongen groot genoeg zijn, zo half augustus, trekken de puffins weer naar zee.

De beste spots

Ongeveer de helft van de totale puffin populatie broedt in IJsland. Latrabjarg en het Hornstrandir Nature Reserve, allebei in de Westfjorden, en Dyrholaey in het zuiden staan bekend om hun grote kolonies papegaaiduikers. Maar er zijn meer verrassende plekken waar je de papegaaiduiker tegen kunt komen:

- Noorwegen: het vogeleiland Runde, de Gjesværstappan (kleine eilandjes ten noorden van Gjesvær) en Lovund zijn de drie beste plekken.
- Noord-Engeland: de Farne eilanden, voor de kust van Northumberland, staan bekend om hun geweldige vogelpopulaties, waaronder de puffin.
- Schotland: op de eilanden zoals de Hebriden, de Orkney’s en de Shetlands heb je een goede kans om de puffin te zien, maar ook voor de kust ten oosten van Edinburgh leven ze.
- Ierland: puffins komen langs de westkust voor, sporadisch ook langs de oostkust. De bekendste kolonie leeft op ‘Puffin Island’, een klein eilandje dat je tegenkomt onderweg naar de Skellig Islands.
- De Kanaaleilanden: de meest verrassende, en zuidelijkste plek in Europa waar puffins leven is het Kanaaleiland Herm. Hier vind je – hoe kan het ook anders - ‘Puffin Bay’, waar een kleine populatie leeft.

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
7.8
Autorondreis

Poppy

14-daagse autorondreis langs hotels

Kanaaleilanden, Engeland

Eilandhoppen binnen het Britse kroongebied

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Moby Dick

15-daagse rondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 200 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit