Vakantie Spitsbergen

Spitsbergen

Spitsbergen ligt aan de rand van het noordpoolgebied. De eilandengroep wordt door de Noren Svalbard genoemd, wat ‘koude kust’ betekent. Spitsbergen werd in 1596 ontdekt door de Hollander Willem Barentsz. Plaatsnamen als Amsterdamøya en Smeerenburg herinneren nog aan de tijd van de Nederlandse walvisvaarders. Tegenwoordig kun je in hun kielzog een expeditie naar Spitsbergen maken om zelf naar walvissen, ijsberen en walrussen te speuren. Dag en nacht, want tussen 18 april en 21 augustus gaat de zon op Spitsbergen niet onder!

West-Spitsbergen

De westkust heeft een alpine karakter met hoge bergen en gletsjers die uitmonden in diepe fjorden. Zoals de Hornsundfjord waar veel gletsjers op uitkomen, de Magdalenefjord met graven van walvisvaarders en de Liefdefjord onderaan de Monaco Gletsjer. Dankzij de warme Golfstroom heeft de westkust een milder klimaat en een rijk planten- en dierenleven. De ca. 2500 inwoners wonen bijna allemaal in Longyearbyen. IJsberen, rendieren en poolvossen worden regelmatig gezien, evenals robben, walvissen, walrussen en duizenden vogels.

Oost-Spitsbergen

Geen spitse bergen van graniet maar vlakke, brede bergtoppen en uitgestrekte toendra’s en gletsjers bepalen het landschap. Het is hier kouder, de warme Golfstroom heeft geen invloed meer. Het grote eiland Nordaustlandet is voor meer dan 80% bedekt met ijs. De zee rondom is nog tot ver in de zomer onbegaanbaar door pakijs. De Hinlopenstraat, tussen het hoofdeiland en Nordaustlandet in, ontdooit het eerst. Hier vaar je langs loodrechte kliffen waarop duizenden zeekoeten nestelen. Verder zijn er allerlei robben, walrussen en ijsberen te zien. Het meest oostelijke eiland Kvitøya is bedekt met een 400 m dikke laag sneeuw.

Bjørnøya en Moffen

Bjørnøya (bereneiland) is het zuidelijkste eiland, gelegen halverwege Spitsbergen en de Noordkaap in Noorwegen. Er broeden honderdduizenden zeekoeten op de rotsen. Moffeneiland is een klein, vlak grinteiland voor de noordkust van Spitsbergen en dé plek om walrussen te fotograferen. Het eiland ligt dicht bij de 80ste breedtegraad, aan de rand van het Noordpoolgebied, aanleiding voor een borrel in het licht van de middernachtzon!

Beste reistijd en vaarroutes

Expeditiecruises naar Spitsbergen zijn mogelijk van juni tot eind september. De routes liggen nooit 100% vast. Soms moet van de geplande route afgeweken worden door slechte weers- of ijsomstandigheden en soms blijft men ergens langer omdat er wild te zien is op de oever of walvissen op zee.

Hurtigruten

Rondreizen in Spitsbergen betekent vooral varen langs rotswanden, fjorden en ijsmassa's, waarbij er vanaf het schip excursies aan wal gemaakt worden met behulp van zodiacs, gemotoriseerde rubberboten. Het gezelschap aan boord van alle schepen is internationaal en de voertaal Engels. Zie voor een beschrijving van de schepen de betreffende pagina's. Alle schepen voldoen aan strenge veiligheidsnormen en zijn voorzien van moderne communicatiemiddelen.

Een dag aan boord
De sfeer aan boord is ontspannen en informeel. De brug, dé plek om het arctische landschap voorbij te zien glijden, is 24 uur per dag toegankelijk. Vanaf het dek kun je het ijs horen kraken of een ijsbeer op een ijsschots spotten. Roken mag alleen op het achterdek. Gemiddeld wordt er twee keer per dag met de zodiac op uitgetrokken, maar dit kan ook 's avonds nog extra gedaan worden: het wordt immers niet donker. Van de passagiers wordt verwacht dat zij sportief en fit genoeg zijn om in zodiacs te klimmen en te wandelen over ongebaande wegen.

Spitsbergen op thema

Christiaan Obbink

Maak kennis met de oogverblindend mooie gletsjers en fjorden van Spitsbergen en bewonder de verschillende dieren. Spitsbergen is pure wildernis in Europa.

Populaire Vakanties Spitsbergen

8.5
Korte Vakanties

Spectaculair Spitsbergen

5-daagse vakantie met verblijf in hotel

Oost-Noorwegen, Longyearbyen

Twee spectaculaire excursies inbegrepen

Hurtigruten

Ontdek Spitsbergen in stijl

6-daagse expeditiereis

Spitsbergen

Perfecte eerste kennismaking met Spitsbergen

10.0
Hurtigruten

Arctisch Avontuur op Spitsbergen

6-daagse expeditiereis

Spitsbergen

Introductiereis Spitsbergen

Hotels

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen
+

Midden-Spitsbergen, Longyearbyen

Comfortabel en centraal gelegen hotel

Onze vakanties Spitsbergen

Hurtigruten

De mooiste zeereis ter wereld langs de Noorse fjordenkust en expedities in de arctische landen

Accommodaties

Hotels, B&B’s, vakantiewoningen, stacaravans, kampeerhutten en bijzondere accommodaties

Korte vakanties

Er even lekker tussenuit met onze korte vakanties inclusief accommodatie en vlucht of overtocht

Bestemmingen Spitsbergen

Maak je vakantie naar Spitsbergen compleet met de leukste excursies

Vliegen of (met de auto) varen naar Spitsbergen

Voordelige vakanties Spitsbergen

Aanbiedingen

Vakanties die (tijdelijk) extra voordelig geprijsd zijn

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit