Uitzicht tijdens de Hurtigruten expeditie

Een dag aan boord van een expeditieschip naar Spitsbergen

Geplaatst door Annette Warnier op vrijdag 18 juni 2021

In de Arctische zomermaanden (juni- aug.) varen expeditieschepen vanuit Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, in een paar dagen rond de westkust van Spitsbergen. Hoe is dat om een dag aan boord te zijn van een expeditieschip? Ik mocht op reis en neem je graag mee naar Spitsbergen aan boord van de MS Nordstjernen!

Begin van een mooie dag

In de ochtend hoor ik zacht gebonk waar ik wakker van word. We varen de Magdalenafjorden binnen en de kleine ijsschotsen botsen tegen de boeg en de zijkant van het schip. Ik klim uit het stapelbed en gluur door de patrijspoort naar buiten …wauw, hoge, spitse bergen met sneeuw, gletsjers die in het fjord glijden en de zon glinstert op het azuurblauwe water. Dit belooft een mooie dag te worden!

Aan boord van de MS Nordstjernen (Hurtigruten)

Landing, débarquement, Landung

Na het ontbijt vertellen de gidsen wat we die dag gaan doen en hoe de landingen zullen verlopen. In de gang hangt dit overzicht overigens ook, even spieken kan gelukkig altijd! De gidsen verdelen alle reizigers aan boord in kleine ‘taalgroepen’. Zo ontstaat er een Engelse, Noorse, Duitse- en Franstalige groep. De gidsen komen uit verschillende landen en ik sta versteld hoeveel talen ze spreken!

IJsbeer in zicht?

Daarna begint het echte avontuur en gaan we met zodiacs, opblaasbare rubberboten, aan wal. Zullen we ook een van de circa 3200 ijsberen die op Spitsbergen leven gaan zien? Onze gids bereidt ons in ieder geval goed voor wat we moeten doen als we een ijsbeer zien, namelijk:
- Blijf als groep bij elkaar en maak veel geluid;
- Komt de ijsbeer toch dichterbij, dan schiet de gids een waarschuwingslicht af;
- Als dit de ijsbeer ook niet afschrikt en er echt gevaar dreigt, dan mag de gids schieten.

Ook heeft de gids een EHBO kit, een geweer en luchtpistool mee. Ik voel me in ieder geval veilig.

IJsbeer met jongen in Spitsbergen

Once in a lifetime!

We wandelen verder richting de gletsjer, onderweg genietend van de natuur om ons heen. Via een pad van stenen en zand komen we bij de baai waar de gletsjer opdoemt. Grote ijsblokken liggen op het strand waar we uitkomen. Wat is dit mooi en indrukwekkend!

Op de terugweg nemen de durfallen een duik in het Arctische water. Een once in a lifetime experience? Twee heren in onze groep wagen zich in het ijskoude water van 4 graden. Ik doe mijn schoenen, sokken en broek uit, stroop mijn thermobroek op en loop ook het water in… oei, dit is inderdaad erg koud!

Gletsjer in Spitsbergen

Wildlife in zicht

Na de tweede landing in de middag en we weer met de MS Nordstjernen richting het Noorden koersen, hoor ik dat er walvissen zijn gespot! Na 5 minuten liggen we stil voor een zandbank. Helaas hebben we de walvissen gemist, maar zien we walrussen heerlijk liggen niksen. Lekker tegen elkaar aan op een kluitje. Wat een mooi gezicht deze dieren in hun natuurlijke habitat.

Walrussen in Spitsbergen

Proosten op de Noordpool

Het schip koerst verder naar de 80 graden Noorderbreedte. Even na half 10 ’s avonds, het is nog licht, staan we te proosten met champagne en appelsap op dit bijzondere moment! We zijn nog maar 1100 km verwijderd van de Noordpool. Terwijl de zonsondergang zorgt voor de sfeer met oranje luchten kruip ik onder de dekens. Ik ga dromen van deze geweldige dag en het avontuur wat morgen verder gaat!

Ontdek deze bestemming

Hurtigruten

Arctisch Avontuur op Spitsbergen

6-daagse expeditiereis

Spitsbergen

Introductiereis Spitsbergen

Hurtigruten

Ontdek Spitsbergen in stijl

6-daagse expeditiereis

Spitsbergen

Perfecte eerste kennismaking met Spitsbergen

Hurtigruten

Het ultieme Spitsbergen avontuur

12-daagse expeditiereis

Spitsbergen

In 12 dagen rondom Spitsbergen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit