Uitzicht tijdens de Hurtigruten expeditie

Een dag aan boord van een expeditieschip naar Spitsbergen

Geplaatst door Annette Warnier op vrijdag 04 november 2022

Spitsbergen is een bijzondere bestemming aan de rand van noordpoolcirkel. De wintermaanden zijn donker, maar de zomer brengt één en al licht. En dankzij de warme golfstroom heeft het westen van de archipel een warm klimaat, wat tijdens de Hurtigruten expedities zeker welkom is. Spitsbergen is onvoorspelbaar en daarom zijn de routes nooit vast: kort voor vertrek wordt pas bepaald hoe er gevaren wordt. Dat maakt elke expeditie uniek. 

In de Arctische zomermaanden (juni t/m augustus) varen expeditieschepen vanuit Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, in een paar dagen rond de westkust van de eilandengroep. Maar hoe is het eigenlijk om aan boord te zijn van zo'n expeditieschip? Ik accepteerde maar al te enthousiast een uitnodiging om mee op reis te gaan en jij gaat mee! Welkom aan boord van het Hurtigruten schip: de MS Nordstjernen onderweg naar Spitsbergen. 

Begin van een mooie dag

In de ochtend word ik wakker van zacht gebonk. We varen de Magdalenafjorden binnen en de kleine ijsschotsen botsen tegen de boeg en de zijkant van het schip. Ik klim uit het stapelbed en gluur door de patrijspoort naar buiten… Wauw! Ik zie hoge, spitse bergen met sneeuw en gletsjers die in het fjord glijden: het typische landschap wat je tegenkomt in het westen van Spitsbergen. De zon glinstert op het azuurblauwe water. Dit belooft een mooie dag te worden! En dankzij de informele sfeer aan boord, voel ik me al helemaal thuis.

Aan boord van de MS Nordstjernen (Hurtigruten)

Landing, débarquement, Landung

Na het ontbijt vertellen de gidsen wat we die dag gaan doen en hoe de landingen zullen verlopen. Want die zijn er genoeg tijdens een expeditie: zo gaan we o.a. kayakken en gaan we wandelen op de gletsjers. Maar voordat het zo ver is verdelen de gidsen alle reizigers in kleine ‘taalgroepen’. Zo ontstaat er een Engelse, Noorse, Duitse- en Franstalige groep. Ze komen allemaal uit verschillende landen en ik sta versteld hoeveel talen ze spreken! 

Hurtigruten in Spitsbergen

IJsbeer in zicht?

Daarna begint het echte avontuur en gaan we met zodiacs, opblaasbare rubberboten, aan wal. Stiekem hoop ik dat wij een ijsbeer gaan spotten... Op dit moment leven er ongeveer 3200 ijsberen op Spitsbergen, dus de kans is aanwezig. Onze gids bereidt ons in ieder geval goed voor wat we moeten doen als we een ijsbeer zien, namelijk:
- We moeten als groep bij elkaar blijven en veel geluid maken;
- Komt de ijsbeer toch dichterbij, dan schiet de gids een waarschuwingslicht af;
- Als dit de ijsbeer ook niet afschrikt en er echt gevaar dreigt, dan mag de gids schieten.

Ook heeft de gids een EHBO kit, een geweer en luchtpistool mee. Ik voel me in ieder geval veilig en ben klaar om de eilanden op te gaan. 

IJsbeer met jongen in Spitsbergen

Een bijzonder gletsjerwandeling

We wandelen verder richting de gletsjer, onderweg genietend van de natuur om ons heen. Via een pad van stenen en zand komen we bij de baai waar de gletsjer opdoemt. Grote ijsblokken liggen op het strand waar we uitkomen. Wat is dit mooi en indrukwekkend! Het doet mij een klein beetje aan het glacier lagoon in IJsland denken, maar dan nóg puurder en ongerepter! 

Op de terugweg nemen de durfallen in mijn groep een duik in het Arctische water. Je moet het durven: een duik in ijskoud water van net geen 4 graden... Ik doe mijn schoenen, sokkken en broek uit, stroop mijn thermobroek op en loop ook het water in… Maar echt ver kom ik niet. Dat duiken laat ik maar aan de rest over. 

Gletsjer in Spitsbergen

Wildlife in zicht

Na de tweede landing in de middag en we weer met de MS Nordstjernen richting het Noorden koersen, hoor ik dat er walvissen zijn gespot! Na 5 minuten liggen we voor een zandbank stil. Helaas hebben we de walvissen gemist, maar zien we walrussen heerlijk liggen niksen. Lekker tegen elkaar aan op een kluitje. Wat een mooi gezicht deze dieren in hun natuurlijke habitat. Natuurlijk blijven we goed op afstand zodat we ze niet storen. 

Walrussen in Spitsbergen

Proosten op de Noordpool

Het schip koerst verder naar de 80 graden Noorderbreedte. Het is half 10 ’s avonds, maar de zon schijnt nog steeds. Reden genoeg om te proosten met champagne en appelsap op dit bijzondere moment!  We zijn nog maar 1100 km verwijderd van de Noordpool en terwijl de zonsondergang zorgt voor de sfeer, kruip ik heerlijk onder de dekens in mijn hut. Ik ga dromen van deze geweldige dag en het avontuur wat morgen verder gaat! Want naast de prachtige westkust, heeft Spitsbergen veel meer in petto, zoals de ongerepte noordkust. Tijdens het ultieme Spitsbergen avontuur bezoek je ook nog andere kleine nederzettingen zoals Ny Ålesund en de gigantische Monaco Gletsjer. 

Wil je dit zelf meemaken? Bekijk de expedities van Hurtigruten samen met Buro Scanbrit.

Hurtigruten in Spitsbergen

Ontdek deze bestemming

Hurtigruten

Het ultieme Spitsbergen avontuur

12-daagse expeditiereis

Spitsbergen, Noorwegen

In 12 dagen rondom Spitsbergen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit