Snaefellsnes schiereiland met de Kirkjufell berg en waterval

De 5 must-see's in IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 13 april 2023

Een reis rond IJsland is een avontuur boordevol hoogtepunten. Het landschap blijft steeds veranderen en verrassen. Vuur en ijs liggen hier zo dicht bij elkaar! Hete bronnen, geisers, lava en pruttelende modderpoelen aan de ene kant, en reusachtige hoeveelheden ijs en gletsjerwater aan de andere kant. Het land is zo ruig en uitgestrekt, je voelt je helemaal één met de natuur. Wij hebben 5 absolute hoogepunten op een rij gezet:

1. Zuidkust

De zuidkust begint met een flink aantal watervallen. Zoals de Seljalandsfoss, waar je achterlangs kan lopen. Vanachter de watermassa heb je een schitterend uitzicht over het landschap. Bij de volgende waterval, de Skogafoss, hebben we geluk: als de zon begint te schijnen verschijnt er een prachtige regenboog boven de waterval. Verderop ligt het plaatsje Vík, op het uiterste zuidpuntje van IJsland. Hier vind je een prachtig zwart strand, met uitzicht op basaltzuilen in zee. Ook zie je vanaf hier Dyrholaey, een rots in zee met een poort erin, waar 's zomers talloze papegaaiduikers nestelen. Maar ook de Golden Circle is een must-see! De Strokkur geiser explodeert zo'n elke 8 minuten en dat wil je écht niet missen. Bezoek ook zeker Thingvellir National Park, waar je tussen twee aardplaten kan lopen. Of zelfs kan zwemmen. Met de rondreizen Katla én Sindri kom je zeker langs deze hoogtepunten. 

Het zwarte zandstrand aan de zuidkust van IJsland vind je bij Vík

2. Een enorme ijsmassa

De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland. Hij ligt voor een gedeelte in het Skaftafell Nationaal Park, waar prachtige wandelroutes zijn. De entree van het park is ook het meeting point voor een gletsjerwandeling, een geweldige ervaring! Voorbij het Skaftafell National Park rij je tot vlakbij de gletsjer. Erg indrukwekkend om te zien hoe dik de laag ijs is. En het mooist vind ik het Jokulsarlon gletsjermeer. Hier drijven enorme ijsblokken in wit, grijs en prachtig blauw van de gletsjer via het meer naar de zee. Een bijzondere manier om dit gletsjermeer écht te ervaren, is per excursie! Ga mee met een boottochtje over dit meer en zie de ijsschotsen van dichtbij.

De grootste gletsjer van IJsland: Vatnajökull

3. IJslandse fjorden

De oostkust van IJsland bestaat uit een fjordlandschap. Hoewel de fjorden minder steil zijn dan bijvoorbeeld in Noorwegen vind ik de rit langs de kust erg indrukwekkend! Regelmatig stoppen we om naar de rotsen en het water te kijken. Ook bezoeken we Seydisfjördur, waar de ferry vanuit Denemarken aankomt. Wat ons betreft is dit het mooiste plaatsje in de omgeving. Er staan hier nog veel historische huizen (zoals het Aldan Hotel), een mooi blauw kerkje, en een cultureel centrum. Via een onverharde weg rij je langs de fjord richting zee. En omdat wij prachtig weer hadden, besloten we lekker langs het water te gaan picknicken. IJsland kent veel verborgen 'schatten' en soms liggen deze langs onverharde wegen in het binnenland, maar met een 4x4 auto is het rijden op onverharde wegen goed te doen.

IJsland heeft ook prachtige fjorden

4. Vulkanisch Myvatn

Rond het prachtige Myvatn meer vind je heel veel vulkanische activiteit. Wij verblijven in een landschapshotel in the middle of nowhere. Het is er heerlijk, en vanuit hier hebben we drie dagen de tijd om de omgeving te verkennen. We wandelen naar kraters, verbazen ons over de lavaformaties bij Dimmuborgir en zien pruttelende modderpoelen en stomende gaten in gele en rode aarde. Na een lange dag wandelen en rondrijden is het heerlijk bijkomen in het Myvatn Nature Bath (die je zeker moet bezoeken tijdens rondreis Heida)! Zwemmen is een belangrijk deel van de IJslande cultuur. En ik snap dat helemaal. Zwemmen in IJsland is een ervaring om nooit meer te vergeten.

Ontdek de vulkanische activiteit rond het prachtige Myvatn

5. Op zoek naar walvissen

Husavik is de walvishoofdstad van IJsland te bezoeken tijdens verschillende rondreizen. Vanaf het sfeervolle haventje gaan we op walvissafari. We hebben geluk! Onze schipper en gids zien meerdere walvissen in de verte, te herkennen aan de spuit water die ze omhoog blazen als ze boven komen. We zien drie bultruggen van dichtbij, en gids Sarah vertelt dat zij ze allemaal herkent aan de zwart-witte patronen op hun staartvin. Wat een bijzondere ervaring! Een paar dagen later krijgen we nog een kers op de taart: in het kustplaatsje Hvammstangi in het noordwesten zien we walvissen in de fjord zwemmen. Met de verrekijker erbij genieten we volop. Dit is wel heel dicht bij de natuur! En dat is precies wat IJsland zo bijzonder maakt!

Ontdek alle vakanties naar IJsland met Buro Scanbrit.

Ga mee op een walvissafari

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit