Fietsen in Funen, de 'Tuin van Denemarken'

Zomer in de tuin van Denemarken

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op dinsdag 27 juli 2021

De 'tuin van Denemarken' is de bijnaam van Funen. Dit eiland is een feest van kleuren, geuren en voedsel vers van het land. Een tochtje door Zuid-Funen valt goed te combineren met Aerø en Langeland, eilanden die al net zo kleurrijk en smakelijk zijn.

Zuid-Funen

Svendborg met zijn haven en oude binnenstad is een gezellige plaats, maar het mooiste van Svendborg is dat het in Zuid-Funen ligt. Zuid-Funen is groen, kleine weggetjes kronkelen door het glooiende land en wat is het stil! Langs de weg staan kraampjes en tafeltjes met verse biologische producten. Doe wat geld in het potje en je hebt de meest verse tomater, agurker, honning of asparges.

Svendborg, Funen

Zeewierbonbons

In Vester Aby, op weg naar Faaborg, valt het chocoladebruine pand van Konnerup & Co Chocolatier op. Henrik Konnerup maakt hier bonbons, met vullingen als zeewier of dennennaalden, en ijs met onverwachte smaken als drop of gerookte kaas.

Zijn specialiteit zijn Mandeltoppen, een soort negerzoenen, maar dan met een dikkere crème en honderd keer lekkerder. Henrik heeft in alle uithoeken van Denemarken gewoond, ‘maar,' zegt hij, 'Zuid-Funen is het allermooist.’

Bøjestræde, Faaborg

Picknicken in het paars

Het is niet moeilijk Henrik te geloven. In het bos bij Dyreborg rennen reeën voor me uit, aan het haventje is een visser met rustige gebaren paling aan het roken. En overal zijn strandjes. Volg een bordje met de naam Strandvej en je vindt weer een prachtig plekje dat je op z’n best moet delen met een paar moeders onder een parasol en een handjevol kinderen die zich van lange houten steigers in de zee laten plonzen. Terrasjes en theetuinen zijn niet zo dik gezaaid als in Nederland, maar mooie picknickplekjes zijn overal. Neem proviand mee en lunch op het strand, tegen een boomstam of in de schaduw van een grote hooibaal op het land met uitzicht op velden die rood van de klaprozen of paars van de bieslook kleuren. De fladderende vlinders en zoemende hommels maken het lome zomergevoel compleet.

Vind de mooiste picknickplekjes, zoals hier op Aerø

Siësta tussen de stokrozen

Op Aerø zijn het hazen die me zigzaggend door de graanvelden vergezellen. Op heldere dagen is de Duitse kust duidelijk te zien. Aerø is nog rustiger dan Zuid-Funen. Zelfs de drukstbezochte plaats, Aerøskøbing, lijkt een siësta te doen op deze zonovergoten middag. Het oude handelsstadje ziet eruit als een plaatje uit een sprookjesboek, stokrozen groeien tot aan de dakgoten van de pastelkleurige huizen. Zoals in bijna alle Deense havenstadjes is ook hier het meeste leven te vinden bij de havnekiosken, waar je op houten picknickbanken pølser (warme worstjes) of vis kunt eten. Met uitzicht op zee natuurlijk.

Aerøskøbing, Aerø

Dansende vlinders

Langeland staat bekend om z’n jomfrubryster, letterlijk vertaald maagdenborsten. In de praktijk betekent dat: bescheiden heuvels die warmgeel kleuren van het graan. Samen met de groene boomwallen langs de wegen - ik zie zelfs cipressen die in Toscane niet zouden misstaan - vormen ze een mooi gekleurd lijnenspel. Waar je ook komt, overal dansen felgekleurde en gespikkelde vlinders om je hoofd. En ook op dit eiland zijn de honesty boxes goed vertegenwoordigd. Voor vrijwel elke boerderij staat een tafeltje met groenten, fruit of honing in de berm. Jampotje voor het geld ernaast, en natuurlijk een vrolijk wapperend vlaggetje erbij. Denemarken op z'n best.

Kraam langs de weg met groenten en fruit

Vuurrood slot

Ook op het langgerekte Langeland is de zee altijd vlakbij. En ook hier zijn de stranden, wonderlijk genoeg, geen grote publiekstrekkers. Wel een grote attractie is het vakwerkdorp Tranekær dat wordt overschaduwd door een vuurrood gekleurd slot. Het slot is niet te bezoeken, het park eromheen wel. En dat is prachtig, vooral door de tientallen kunstwerken die de samenhang tussen kunst en natuur symboliseren. De werken zijn gemaakt van stenen, bomen en struiken; ze worden in beweging gezet door de wind of veranderen van uiterlijk na een regenbui.

Slot bij Tranekaer

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Appartement

Danland Bogense

Zuidoost-Denemarken, Bogense

Moderne, luxe appartementen

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Appartement

Danland Klinten

Zuidoost-Denemarken, Fåborg

Direct aan het strand op het eiland Funen

Met z'n tweeën
Hotel

Hotel Windsor

Zuidoost-Denemarken, Odense

In de stad van Hans Christian Andersen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit