Fietsen in Funen, de 'Tuin van Denemarken'

Zomer in de tuin van Denemarken

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op vrijdag 16 december 2022

De 'tuin van Denemarken' is de bijnaam van Funen. Dit Deense eiland ligt tussen Jutland en Seeland en is dé plek voor jouw zomervakantie in Denemarken. Het eiland wordt niet voor niets een tuin genoemd: het is een combinatie van mooie wandelpaden, oude kastelen en lekker eten vers van het land. Ga je op vakantie naar Zuid-Funen? Dan zijn de eilanden Aerø en Langeland ook leuk om te bezoeken! In dit blog delen wij onze favoriete plekken op Funen.

Proef Zuid-Funen

Svendborg is met zijn haven en oude binnenstad een gezellige plaats in Zuid-Funen. Deze regio op het eiland, ofwel 'tuin' is groen en de kleine wegen kronkelen door het glooiende land. En rust? Dat vind je hier sowieso. Langs de weg staan kraampjes en tafeltjes met verse, biologische producten. Doe wat geld in het potje en je hebt de meest verse tomaten, aurgurken, honing en asperges!

Svendborg, Funen

Zeewierbonbons

In Vester Aby, op weg naar Faaborg, valt het chocoladebruine pand van Konnerup & Co Chocolatier je sowieso op. Henrik Konnerup maakt hier bonbons, met vullingen als zeewier of dennennaalden, en ijs met onverwachte smaken zoals drop of gerookte kaas. 

Zijn specialiteit zijn Mandeltoppen, een soort chocoladezoenen, maar dan met een dikkere crème en honderd keer lekkerder. Henrik heeft in alle uithoeken van Denemarken gewoond, ‘maar,' zegt hij, 'Zuid-Funen is het allermooist.’

Bøjestræde, Faaborg

Picknicken in het paars

In het bos bij Dyreborg rennen reeën voor je uit en aan het haventje is een visser met rustige gebaren paling aan het roken. Overal zijn stranden. Volg een bordje met de naam Strandvej en je vindt een prachtige plek dat je helemaal voor jezelf hebt. 

Terrasjes en theetuinen zijn niet zo dik gezaaid als in Nederland, maar mooie picknickplekjes vind je overal. Neem proviand mee en lunch op het strand, tegen een boomstam of in de schaduw van een grote hooibaal op het land. Hier geniet je van uitzicht op velden die rood van de klaprozen of paars van de bieslook kleuren. En om het zomerse beeld nog te versterken: de fladderende vlinders en zoemende hommels zorgen voor achtergrondmuziek.

Vind de mooiste picknickplekjes, zoals hier op Aerø

Siësta tussen de stokrozen

Op Aerø zijn het hazen die je zigzaggend door de graanvelden vergezellen. Op heldere dagen is de Duitse kust duidelijk te zien. Aerø is nog rustiger dan Funen en dat merk je snel. Zelfs de drukstbezochte plaats, Aerøskøbing, lijkt een siësta te houden op zonovergoten middagen. Het oude handelsstadje ziet eruit als een plaatje uit een sprookjesboek, stokrozen groeien tot aan de dakgoten van de pastelkleurige huizen. En zoals in bijna alle Deense havenstadjes is ook hier het meeste leven te vinden bij de zogenaamde havenkiosken waar je op houten picknickbanken pølser (warme worstjes) of vis kunt eten. Met uitzicht op zee natuurlijk.

Aerøskøbing, Aerø

Dansende vlinders

Langeland staat bekend om z’n jomfrubryster, letterlijk vertaald: maagdenborsten. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet! Het zijn bescheiden heuvels die warmgeel kleuren van het graan. Samen met de groene boomwallen langs de wegen - hier spot je zelfs cipressen die in je in Toscane tegenkomt - vormen ze een mooi gekleurd lijnenspel. Waar je ook komt, overal dansen felgekleurde en gespikkelde vlinders om je hoofd. En ook op dit eiland zijn de honesty boxes goed vertegenwoordigd. Voor vrijwel elke boerderij staat een tafeltje met groenten, fruit of honing in de berm. Jampotje voor het geld ernaast, en natuurlijk een vrolijk wapperend vlaggetje erbij. Denemarken op z'n best.

Kraam langs de weg met groenten en fruit

Vuurrood slot

Ook op het langgerekte Langeland is de zee altijd vlakbij. En ook hier zijn de stranden, wonderlijk genoeg, geen grote publiekstrekkers. Wel een grote attractie is het vakwerkdorp Tranekær dat wordt overschaduwd door een vuurrood gekleurd slot. Het slot is niet te bezoeken, het park eromheen wel. En dat is prachtig, vooral door de tientallen kunstwerken die de samenhang tussen kunst en natuur symboliseren. De werken zijn gemaakt van stenen, bomen en struiken; ze worden in beweging gezet door de wind of veranderen van uiterlijk na een regenbui.

Wil je één van de vele kastelen van Funen bezoeken? Bezoek dan Slot Egeskov.

Ontdek alle autovakanties naar Denemarken van Buro Scanbrit.

Slot bij Tranekaer

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Hotel

Hotel Windsor

Zuidoost-Denemarken, Odense

In de stad van Hans Christian Andersen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit