Paardrijden op de Idrefjäll door de prachtige natuur van Zweden

Paardrijden op de Idrefjäll

Geplaatst door Loes Knoop op dinsdag 03 januari 2023

Het natuurgebied van Idre Fjäll is dé plek voor een paardrijtocht. Uitzichten overal waar je kijkt en waar je na een tijdje vanzelf stil van wordt. Er gaan verschillende tochten, zelfs met minder ervaring is het zeker goed te doen. Tijdens de tocht vertelt de gids je alles over de prachtige omgeving!

De rendieren heten je welkom

Na een autorit van drie uur langs de rivier Sterdallven worden we op de berg Idrefjäll verwelkomd door drie rendieren. Dat schijnt hier heel normaal te zijn. Normaal gesproken staan er in het voorjaar veel meer rendieren te grazen op de verlaten skipistes, als het niet zo koud is als vandaag. Het is 3 juni en er ligt nog steeds sneeuw op de piste. Uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar in het zuiden van Zweeds Lapland.

Ook kom je op de Idrefjäll rendieren tegen

Links, rechts, stoppen, rijden en grazen

Het mag de pret niet drukken, want we gaan vanavond een paardrijtocht maken naar de hoogste bergtop van Idrefjäll. Deze tocht wordt begeleid door de cowboys Stren en Tommie, beide heren hebben de pensioenleeftijd. In de stallen bij de kinderboerderij van Idrefjäll worden we voorzien van een warme jas, handschoenen en cap.

Daarna worden we met behulp van een krukje in het zadel geholpen, want deze vier beginners zijn niet echt soepel in de heupen. Eenmaal in het zadel krijgen we vijf aanwijzingen met de teugels: links, rechts, stoppen, rijden en grazen. Meer hoef je als beginnend rijder niet te weten om hier naar de top te rijden. Mijn paard, die luistert naar de naam Amy, is groot, sterk en volgzaam, maar zo nu en dan wil ze oorlog voeren met een ander paard. Een afstand van minstens 2 meter is daarom aan te raden, anders bijt Amy in de billen van Generaal.

Op naar de top van de Idrfjäll per paard

Aanrader

Onze begeleider Stren is een bijzondere man en vermaakt ons onderweg met verhalen zoals de strijd tussen het paard en het rendier. Doordat er in het voorjaar weinig groen gras is, wil zowel het paard als het rendier graag op hetzelfde stukje gras grazen. Dit kan de nodige spanning op de fjälls opleveren. Het paard wint hierbij altijd!

Paardrijden in Zweden

Bijzondere uitzichten

Het pad naar beneden is nog mooier en spectaculairder, omdat je een constant zicht hebt op het dal en de grens met Noorwegen. Voor het beste evenwicht op het paard moet je een beetje achterover hangen in het zadel. Het gewiebel op het paard heeft een meditatief effect op mij. Of is het het uitzicht en de rust die de paarden uitstralen?

Om mij heen zie ik de blije gezichten van mijn mederuiters. Ik denk dat zij hetzelfde als ik ervaren. Stren vertelt ons dat veel van de gasten van Buro Scanbrit deze tocht maken, zowel in de zomer als in de winter. Iedereen kan het, het is een makkelijke manier om snel op de top van Idrefjäll te komen en het uitzicht is onbeschrijfelijk. Ga jij deze zomer naar Idre Fjäll? Dan raden wij deze rit zeker aan!

Bekijk alle vakantie naar Zweden van Buro Scanbrit.

Genieten van de uitzichten in Zweden

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

€ 150 korting per boeking

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Vakantiewoning

Idre Fjäll

Midden-Zweden, Idre

Midden in een ruig berggebied met veel activiteiten

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit