Malin Head, Donegal

Het geheim van de Ring of Beara

Geplaatst door op woensdag 28 december 2022

Ierland heeft een fantastische kustlijn. De toeristische kustroute ‘Wild Atlantic Way’ loopt van de veilige haven van Kinsale tot de ruige kliffen van Malin Head in Donegal. Het meest bekende en toeristische stukje van deze route is het zuidwesten. De schiereilanden die hier liggen hebben witte stranden, smalle weggetjes en ruige rotskusten. Sfeervolle plaatsjes met felgekleurde huizen die zich rondom de pub verzamelen. De schiereilanden Kerry en Dingle zijn veruit het meest bezocht en de drukte op de weg is in de zomermaanden berucht.

Een oase van rust

Vlakbij deze drukte ligt ook een veel rustiger schiereiland, de Beara Peninsula. De Ring of Beara is in verhouding tot de andere routes een oase van rust. En die rust komt door een schuur. Een schuur bijna midden op de weg en in de handen van een buitengewoon eigenwijze eigenaar. Bij het rijden van de route lijkt het alsof je regelrecht de schuur in rijdt. Maar vlak ervoor maakt de weg een vlijmscherpte bocht tussen woning en schuur door. Het enige wat hier tussendoor kan is een auto of hooguit een minibusje. En dat is het geheim van de Ring of Beara!

Ring of Beara, Blasket Island, Dunmore Head

Rust en ruimte

Die ene schuur maakt het grootste verschil op de Ring of Beara. Hierdoor zijn bussen niet toegestaan op het schiereiland na de plaatsen Ardgroom en Castletownbere. De toeristische drukte is hier dan ook helemaal afwezig. De wegen zijn smal en kronkelen langs de kustlijn. Op de vele fotostopplekken staat hier en daar een enkele auto. Verder kom je onderweg vooral schapen tegen. De adembenemende Healy Pass slingert zich door de Caha Mountains en geeft bij mooi weer een indrukwekkend overzicht over het schiereiland.

Healy Pass, Ring of Beara

Ruige rotsen en schapen

Voor een route van 138 kilometer is het landschap ontzettend veelzijdig. De noordkant is uitgestrekt en wild. Huisje klemmen zich tegen de heuvels aan en de schapen lijken in dit gebied het inwonersaantal te overtreffen. Het uiterste westen is wild en de golven beuken op de rotsachtige kust. Het kleurrijke dorpje Allihies komt als een verrassing in dit wilde landschap. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Copper Mine Museum of een rit met de enige kabelbaan van Ierland naar het kleine Dursey Island.

Allihies

Tropische zuidkust

Het zuiden is juist weer tropisch begroeid met wilde bloemen en palmbomen langs de weg en metershoge heggen met bloeiende fuchsia. Dit lijkt weer een compleet ander eiland te zijn. Hier ligt ook het sfeervolle stadje Castletownbere. De Ring of Beara eindigt bij Glengarriff met in de baai zeehonden op de rotsen en de mooie tropische tuinen op Garnish Island.

Zeehonden in de baai bij Glengarriff

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Aislynn B&B

8-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Ideale kennismakingsreis Ierland

Met de kinderen
Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Siobhan

15- of 16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Combineer romantisch Engeland met Ierse gastvrijheid

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Aislynn Hotels

8-daagse rondreis langs hotels

Ierland

De mooiste routes langs de adembenemende Ierse kust

€ 100 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit