Sarek Nationaal Park, Zweeds Lapland

Een wereldse rondreis door Zweden

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 27 oktober 2021

De Grand Canyon, de Chinese Muur en de molens van Kinderdijk, hebben die iets gemeenschappelijks? Toch wel! Alle drie staan ze op de lijst van UNESCO Werelderfgoederen: monumenten of natuurgebieden die uniek zijn en die een universele waarde voor de mensheid hebben. Ook Zweden heeft zulke bijzondere plekken. Maak in de vakantie een wereldse rondreis door Zweden.

Paleis van alle landen

Wat mij betreft hoort heel Stockholm op de Werelderfgoedlijst, maar zover is de UNESCO-commissie nog niet. Wel prijkt paleis Drottningholm erop, en terecht. Hoewel het koninklijk paleis natuurlijk zo Zweeds is als maar kan, heeft het ook een behoorlijk internationaal tintje. Tijdens de bouw in de 17e eeuw was de Franse en Italiaanse architectuur hip, en dat is te zien aan de weelderige bouw en de uitbundige decoraties. Achter de tuinen ligt een park in Engelse landschapsstijl, met glooiingen, kronkelende watertjes en mooie doorkijkjes. Alsof dat nog niet internationaal genoeg is, is er ook nog een Chinees paviljoen. Koningin Louisa Ulrika kreeg het voor haar 33e verjaardag in 1753. Vanuit Stockholm kan je per boot naar het eiland Lovön waar het paleis aan de waterrand staat. Het is een uurtje varen, als bonus heb je prachtige uitzichten op de stad.

Paleis Drottningholm, het koninklijk paleis in Stockholm

Go Gotland!

Op een UNESCO-reis mag je de twee grootste Zweedse eilanden Gotland en Öland niet overslaan. Visby, de middeleeuwse, ommuurde hoofdstad van Gotland, wordt ook wel Rozenstad genoemd. Drie keer raden waarom. Juist, de stad staat er vol mee. Ze bloeien soms tot in december. In het milde klimaat groeien ook perziken en druiven. Een bezoek aan de stadsmuur is ook zeker de moeite waard. De muur is namelijk ca. 3,5 km lang, op de muur zijn er ook wachttorens die je kunt beklimmen. Wil je in augustus gaan, ga dan in de eerste week van de maand. In die week staat Visby in het teken van de middeleeuwen. Er worden dan middeleeuwse feesten gehouden met muziekoptredens, marktjes en riddertoernooien. De rest van het eiland mag er ook zijn met zijn ruïnes, burchten, middeleeuwse kerkjes, vissersdorpjes en de gevarieerde natuur.

Bezoek het middeleeuwse Visby, de 'Rozenstad' van Gotland

Molens op steen

Op Öland is het niet een stad maar een landschap dat de wereldberoemde status heeft. Het zuidelijke deel van het eiland bestaat uit heide en een groot kalksteenplateau met een unieke plantengroei. Al 5000 jaar wonen hier mensen die het kalksteen allemaal wisten te gebruiken in hun dagelijks leven. Er zijn nog prehistorische forten, grafmonumenten uit de steentijd en grote kerkhoven uit de ijzertijd. Let ook op de molens die op stenen of rotsblokken rusten.

De unieke molens op steen op het eilanden Öland

Rotsgravures

In totaal kent Zweden vijftien werelderfgoederen. Twee heel gave, die ook in de Top 10 van bezienswaardigheden van het land staan, zijn de vlootbasis van Karlskrona en de rotstekeningen van Tanum. In de bronstijd graveerden de Zweden-van-toen boten, strijders, ossen en herten in de rotsen, eigenlijk van alles wat in hun leven voorkwam. Tot een 'kalenderman' aan toe: van de 29 inkepingen bij de hand van de man wordt gedacht dat ze de dagen van de maand voorstellen. Hou je van schepen en techniek? Dan vind je net als ik de vlootbasis van Karlskrona te gek. Toen Zweden nog flink oorlogszuchtig was, waren er veel schepen nodig. In 1680 werd de vlootbasis bij Karlskrona gebouwd. Nu kun je er de scheepswerven, dokken, steigers, kades en opslagplaatsen zien. En natuurlijk kasteel Drottningskär dat de belangrijke marinevloot in de haven moest beschermen.

Bekijk de rotstekeningen uit de bronstijd bij Tanum, West-Zweden

Volmaakt rood

Dat mooie rood dat je op bijna alle Zweedse huizen ziet heet falunröd: 'rood van Falun'. Deze typische verfkleur werd eeuwenlang gewonnen van ertsafval dat overbleef na de winning van koper uit de mijnen bij Falun. Honderden jaren werkten mijnwerkers onder de grond om koper maar ook zink, lood, zilver en goud te winnen. De gouden jaren van de mijn zijn voorbij, nu mag je als bezoeker onder de grond. Maar ook bovengronds zie je overal rond Falun de overblijfselen van eeuwen mijnbouw. En bijna alles in volmaakt faluröd. Zweedser krijg je het niet.

De mooie rode huizen in Zweden zijn bijna allemaal falunröd

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
7.9
Autorondreis

Ewa

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Scherenkust, meren en natuurparken

Met de hond
Met de kinderen
8.0
Autorondreis

Göran

15-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden

Kampeerhut in de bossen of aan een meer

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Gustav

15-daagse autorondreis langs hotels

Zweden

Rondreis langs de Zweedse UNESCO-locaties

Met z'n tweeën
Voor het eerst
7.0
Autorondreis

Sofia

10- of 12-daagse autorondreis langs hotels

Zweden

Introductiereis door Zuid-Zweden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit