Nabij Ålesund vind je de prachtige rotsen van vogeleiland Runde

Op de rotsen van Runde

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op donderdag 07 oktober 2021

Een groene rots van een paar vierkante kilometer, twee dorpjes met samen nog geen honderd inwoners en een haventje: dat is Runde, een eiland aan de Noorse fjordenkust tussen Bergen en Ålesund. Maar Runde is vooral hèt eiland waar je moet zijn als je van vogels houdt.

Klimmen

Het pad begint waar de enige weg van het eiland ophoudt. Het is méér dan steil. Het klimmen gaat tergend langzaam. Al komt dat ook doordat ik stilsta bij elk lammetje dat naast het pad ligt te slapen. Hoewel de zon al achter de top van de meest westelijke heuvel van het eiland is verdwenen, breekt het zweet me uit. Maar ik weet wat er straks op me wacht. Ik hoef alleen maar rustig door te klimmen om straks met m'n neus bovenop duizenden broedende vogels te staan.

Volg het wandelpad naar de kliffen, Goksøy

Papegaaiduikers

Meer dan 250 vogelsoorten zijn op Runde waargenomen, waarvan 77 op het eiland broeden. Geschat wordt dat meer dan 600.000 vogels de rotsen van Runde uitkiezen om te nestelen. Kuifaalscholvers, alken, zeearenden, jan-van-genten, grote jagers: van alles zit er en als het er niet broedt, dan komt het wel voorbij tijdens de trek. De show wordt gestolen door de papegaaiduikers, die mooi gekleurde vogels met hun oranje snavels. Tussen mei en augustus broeden ze op de steile westrand met de naam Kaldekloven.

Ontdek de papegaaiduikers op vogeleiland Runde

Lang licht

En dan sta ik opeens boven op het klif. De avondzon kleurt de rotswanden dieporanje. De ontelbaar veel witte vlekken tegen de rotsen zijn broedende vogels. De exemplaren die niet op een nest zitten, vliegen krijsend boven de golven in de diepte. En weer omhoog. Of ze lopen vlak voor mijn voeten. Dertig, veertig papegaaiduikers scharrelen op hooguit drie meter afstand door het gras. Ik zit, en kijk, en luister. En maak foto's. Wat heerlijk dat het hier in het noorden zo lang licht is. Het is al ver na tienen als de zon toch echt de horizon opzoekt en ik besluit dat het ook voor mij tijd is om af te dalen.

In de zomer van Noorwegen blijft het heel lang licht. Ålesund

Over de zeebodem scharrelen

Op Runde is de natuur het spektakel. De golven beuken onophoudelijk tegen de rotsen, eb en vloed wisselen elkaar af, zeehonden zwemmen voor de kust en bij laagwater is er niks leuker dan eindeloos over de zeebodem scharrelen, op zoek naar schelpen, anemoontjes en zeewieren met bizarre vormen.Maar wil je even iets anders dan natuur, dan heeft Runde een mooie troef achter de hand: het ligt niet ver van Ålesund, de stad die de Noren tot de mooiste van het land hebben gekozen.

Je komt op Runde ook zeehonden tegen

Tachtig prachtige kilometers

Via de brug die Runde met het vasteland verbindt, zijn het tachtig prachtige kilometers. Ik rijd langs diepe fjorden en over mooie kustwegen naar de stad die in 1904 voor een groot deel door brand werd verwoest. In recordtempo werd Ålesund weer opgebouwd, in de sierlijke Art Nouveaustijl. De huizen kregen ieder een pasteltintje. De ligging aan de ingang van de indrukwekkende Geirangerfjord kan niet mooier. Stadsberg Aksla biedt een breed panorama over stad, zee, de ingang van het fjord en de omringende eilanden. Beklom ik niet een paar dagen geleden de steile Kaldekloven? Die 418 treden naar het restaurant op de top van de Aksla kan ik hebben!

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.4
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Aanbieding
Actieve vakanties
8.1
Autorondreis

Siv

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Inclusief 3 activiteiten in de periode 05/06 t/m 14/08

€ 100 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Dagny

22-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Volg 11 van de 18 'nasjonal turistveger'

Appartement

Stranda Fjellgrend

Fjord Noorwegen, Stranda

Luxe appartementen in de bergen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit