Kerstversiering en kerstdorp in Fins Lapland

Kerst in het hoge noorden: ontdek de magische wereld van Fins Lapland en Noorwegen

Geplaatst door Daniëlle Kuil op woensdag 20 september 2023

Van kinds af aan associëren velen kerst met sneeuw, gezelligheid en kerstcadeautjes, en dat is niet zonder reden! De kortere dagen vragen om een knusse invulling, en er zijn geen betere plekken ter wereld om deze donkere periode om te toveren tot een magische maand dan Fins Lapland en Noord-Noorwegen. Hier, onder de betoverende noorderlichthemel en omgeven door een sprookjesachtig landschap, vind je de perfecte setting om kerst te vieren. Als deze bestemmingen nog niet op jouw bucketlist stonden, gaat dat na het lezen van de volgende tips zeker veranderen!

Tip: maak je kerst nog specialer en verblijf in een wilderness lodge.

1. De Finnen nemen kerst héél serieus (op de goede manier!)

Tot het einde van de 17e eeuw vierden de Finnen kerst maar liefst twee dagen langer, namelijk op 27 en 28 december. Ondanks dat ze nu twee kerstdagen minder hebben, voel je nog steeds dat de Finnen écht weten hoe ze kerst moeten vieren. Het kerstgevoel is merkbaar gedurende de hele maand december! In de weken voor kerst worden de straten al versierd, hoor je overal kerstmuziek en trekken velen het bos in om zelf een kerstboom te hakken. De Finse tradities en de warme sfeer maken kerst in dit prachtige land werkelijk betoverend.

Santa Park in Rovaniemi

2. Er is genoeg te doen in Fins Lapland

Fins Lapland staat bekend om zijn buitenaardse landschappen, waar de bomen bijna onherkenbaar zijn onder dikke lagen sneeuw. Ga met ons mee op excursie en ontdek alles wat Fins Lapland zo bijzonder maakt! Maak een onvergetelijke sneeuwschoenwandeling door het betoverende bos, bestuur een slee tijdens een huskysafari of geniet van een dagje wintersporten op een van de vele pistes. Hiermee verander je jouw kerstvakantie in een ware wintervakantie!

En als je kerst wilt vieren met de kinderen, mag een bezoek aan de kerstman en zijn rendieren in het kerstdorp Santa Claus Village in Rovaniemi zeker niet ontbreken. Het is de kers op de taart van je winteravontuur in Fins Lapland.

Santa Park in Rovaniemi

3. Bewonder het noorderlicht

Stel je voor: je hebt net samen genoten van een heerlijk oudjaarsdiner, en vlak voordat het tijd is om af te tellen naar het nieuwe jaar, kleurt de hemel groen. Het noorderlicht trekt onmiddellijk je aandacht! In Fins Lapland en Noord-Noorwegen, ver boven de poolcirkel, heb je tussen december en februari een uitstekende kans om dit betoverende natuurverschijnsel te bewonderen. En wat is er nu beter dan oud en nieuw te vieren met een adembenemende noorderlichtshow die de nachtelijke hemel verlicht...? Een onvergetelijke manier om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen.

Het noorderlicht bij de Lofoten, Noorwegen

4. Gegarandeerd een witte kerst in Fins Lapland

Altijd al gedroomd van een witte kerst? Waarom zou je niet meteen voor de beste optie gaan en je kerstvakantie doorbrengen in het sneeuwzekere Fins Lapland? Hier hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan sneeuw; die is hier in overvloed aanwezig. Dit zorgt niet alleen voor perfecte skipistes, geschikt voor elk niveau, maar het biedt ook de kans om de meest prachtige sneeuwpoppen te maken. Dus naast genieten van de wintersport, ervaar je hier ook nog steeds dat klassieke plezier van sneeuwpoppen maken! Dat blijft toch altijd leuk.

De kerstman in Hullu Poro

5. Ontmoet de Nisser

Naast de Kerstman kent Scandinavië nog een ander wezentje dat cadeautjes bezorgt: de Julenisse, of Joulupukki in het Fins. Het hangt af van waar je je in Scandinavië bevindt, maar volgens de Finnen wonen de Finse Nisser in Fins Lapland. En wat nog leuker is? Ze bezorgen de kerstcadeautjes gewoon rechtstreeks via de voordeur. Dat maakt het allemaal wel heel handig en magisch! Dus als je geluk hebt en je viert kerst in Fins Lapland, ontmoet je misschien wel deze bijzondere cadeautjesbezorgers.

Kerstelfen in Santa Park

6. De kerststad Tromsø

Kerst in Noord-Noorwegen is niet compleet zonder een bezoek aan Tromsø en het ervaren van de leukste winterse excursies buiten de stad. Hier begroet je de rendieren van de Kerstman, maak je een betoverende sledetocht onder de sterrenhemel en ontdek je de rijke herderscultuur van de Sami. 's Avonds ga je naar de film in de openluchtbioscoop en geniet je van een kerstklassieker onder de schitterende sterrenhemel, terwijl je warm ingepakt bent met een glühwein in je hand. Dit is pas echt genieten van de magie van kerst in Noord-Noorwegen!

Kerst in Tromsø

7. Geniet van Noorse lekkernijen tijdens Kerst in Noorwegen

De aanloop naar Kerstmis is een gezellige tijd, waarin veel eetgelegenheden typisch Noorse kerstgerechten serveren. Deze gerechten worden vaak bereid met lokale ingrediënten. Op het menu staan doorgaans 'ribbe' (varkensrib), 'pinnekjøtt' (lamsrib), of in sommige delen van Noorwegen, kabeljauw. Als je de typisch Noorse kerstkoekjes wilt proeven, vraag je bij de bakker naar goro, krumkaker en berlinekrans, of koop een pakketje in de supermarkt om je eigen miniatuurhuis van peperkoek te maken. 

Heb jij net zoveel zin in kerst als wij? 

Bekijk de kerstvakanties van Buro Scanbrit naar Fins Lapland én Noorwegen. Wij hebben de leukste reizen voor je samengesteld voor een zorgeloze wintervakantie.

Kerstboom

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.6
Winter Adventure

Noorderlicht in Tromsø

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Levi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Levi

Actieve winterweek in populair skigebied

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met de kinderen
Met z'n tweeën
9.0
Winter Adventure

Winter Adventure Nellim

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Noord Fins Lapland, Nellim

Sfeervolle lodge midden in de prachtige wildernis

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.9
Winter Adventure

Winter Adventure Inari

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Noord Fins Lapland, Inari

Een sfeervolle wildernis lodge aan het Inari meer

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit