In de winter is het landschap van Fins Lapland echt net een sprookje

Finland in de winter

Geplaatst door Christiaan Obbink op vrijdag 18 juni 2021

In de winter is Finland veranderd in een sprookjesachtig wintersportparadijs waar van alles te doen is. Behalve de bekende wintersporten als skiën, snowboarden en langlaufen is er nog veel meer te ondernemen. Tochten met een honden- of rendierslee, sneeuwscootertochten, sneeuwschoenwandelingen en ijsvissen, om maar wat te noemen. Aangezien de sauna een belangrijk deel is van de Finse cultuur is in veel accommodaties een sauna te vinden. Finland is in alle opzichten een topbestemming voor een complete wintervakantie.

Skigebieden

De meeste skigebieden in Finland liggen boven de Poolcirkel, in Fins Lapland. Levi, Ylläs en Ruka zijn de wat grotere gebieden die zeer geschikt zijn om te skiën of snowboarden. In het uiterste noorden ligt bij Nationaal Park Urho Kekkonen de plaats Saariselkä. Met meer dan 200 kilometer loipes in- en om het Nationaal Park een geweldige plek om te langlaufen. Äkäslompolo is heel geschikt voor mensen die graag in alle rust willen genieten van de natuur, maar ook voor langlaufers en skiërs.

Heerlijk rustig skiën in de skigebieden van Fins Lapland

Noorderlicht

Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht, is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat tijdens de winter in het noorden van Finland bij heldere hemel te zien kan zijn. Een soort sluiers van gekleurd licht 'dansen' aan de donkere hemel. Om het noorderlicht goed te kunnen zien moet er zo min mogelijk licht van dorpen of steden te zien zijn. Daarom bieden we een aantal excursies aan waarbij je als het donker is met bijvoorbeeld een sneeuwscooter weggaat van de bewoonde wereld om zoveel mogelijk kans te maken om het noorderlicht goed te kunnen zien.

Ontdek het 'dansende' Noorderlicht bij een heldere avond

Bijzondere accommodaties

In Finland is sneeuw en ijs in de winter in overvloed aanwezig. De Finnen gebruiken dit onder andere als bouwmateriaal voor Iglo's en complete kastelen waar je ook in kan overnachten! Om het noorderlicht te kunnen aanschouwen zijn de glazen iglo's een heel bijzondere ervaring. Ook zijn er veel wildernishutten en lodges waar je kan overnachten tijdens bijvoorbeeld een meerdaagse huskysafari. Zelfs overnachten kan in Finland op een bijzondere manier.

De glazen iglo's van Kakslauttanen bieden je een unieke kans om bijzonder te overnachten en het noorderlicht te bekijken

Het klimaat in de winter

In het hoge noorden, boven de poolcirkel, heerst een subarctisch klimaat, met temperaturen van gemiddeld -10°C met uitschieters tot -30°C. Doordat de lucht droger is dan bij ons voelt het bij dergelijke temperaturen minder koud aan dan in Nederland. Januari is de koudste maand. De dagen zijn dan ook het kortst. Februari en maart kenmerken zich door stabiel en aangenaam winterweer.

Het winterseizoen

Het winterseizoen loopt in Finland loopt van begin november t/m half april. Vanaf half december ligt er overal sneeuw. Februari en maart zijn de populairste wintersportmaanden. In december en januari zijn de dagen het kortst.

Hoe kom ik er?

Fins Lapland is goed bereikbaar met onze directe chartervluchten op Kittilä, Ivalo en Kuusamo. Binnen ongeveer drie uur ben je op de bestemming.

Met TUIfly vlieg je rechtstreeks naar Fins Lapland

Ontdek deze bestemming

Vroegboekkorting
Actieve vakanties
Voor het eerst
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Levi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Levi

Actieve winterweek in populair skigebied

€ 100 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.8
Wintersport

Ylläs Vakantiewoningen

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Sfeervolle woningen met eigen sauna én open haard

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.1
Wintersport

Levi vakantiewoningen
+

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Levi

Sfeervolle woningen met Finse sauna en knapperend vuur

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.2
Winter Adventure

Family Adventure White Silence

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Äkäslompolo

Inclusief 4 excursies waaronder bezoek aan SnowVillage

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit