Dit zijn de mooiste plekken van Noord-IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 10 februari 2023

Noord-IJsland: het landschap is er prachtig! De regio ligt aan de andere kant van het eiland, ten opzichte van de hoofdstad Reykjavík. Met de auto is dit een stukje rijden en dus wordt het door veel mensen overgeslagen. Met de vliegverbinding tussen Rotterdam en Akureyri, de hoofdstad van het noorden, sta je zo in het onontdekte Noord-IJsland! Struin door gemoedelijke dorpen die rustig in de fjorden liggen en word overweldigd door de buitenaardse natuur. Wij tippen de mooiste plekjes in Noord-IJsland die je tijdens een rondreis in deze omgeving absoluut wilt zien.

Handig om te weten! De beste reistijd voor Noord-IJsland is tussen mei en september. Tijdens deze maanden zijn de dagen lang (de zon gaat bijna niet onder). Dus extra kans op zonnig weer.

Goðafoss

Op slechts driekwartier rijden van Akureyri vind je de waterval van de goden, oftewel Goðafoss. Deze waterval is niet per se hoog, maar wel heel breed! Hij valt 12 meter over een breedte van 30 meter in een half rondje. De waterval heeft een interessante geschiedenis waarbij er verschillend over de oorsprong van de naam wordt gedacht. Was het een Viking of een oude legende… Niemand weet het. Hoe dan ook; de waterval is in ieder geval prachtig én goed bereikbaar.

Goðafoss waterval

De geothermische omgeving van Hverir

Je komt er bijna niet omheen, want deze geothermische omgeving ligt pal naast de doorgaande ringweg. Stap vooral uit de auto en laat je verbazen door de borrelende modderpoelen en de vele zwavelbronnen. Misschien rook je dit gebied al van een afstand… Zoals wij al zeiden; je kan er niet omheen.

De zwavel en modderpoelen van Hverir in Noord-IJsland

Laufás turfhuisjes

Naast de natuur in Noord-IJsland is het ook een hotspot voor cultuurliefhebbers! Van de Vikingen tot aan de Denen; de geschiedenis van IJsland is overal zichtbaar. En zeker aan de andere kant van het Eyjafjörður fjord waar Akureyri aan grenst. Ontdek hoe de IJslanders vroeger leefden en bewonder de architectuur van toen. Bezoek ook de Laufáskirkja kerk.

De culturele turfhuisjes van Laufás

Pseudokraters

Rondom het grote Myvatn meer vind je verschillende kraters. Of beter gezegd, pseudokraters die zich voordoen als echte kraters! Deze heuvels zijn ontstaan toen de as van een vulkaanuitbarsting een meer bedekte en later ontplofte, omdat de hitte nergens naartoe kon. Deze pseudokraters zijn het resultaat van de ontploffing. Er zijn meerdere wandelpaden én trappen zodat je ze van dichtbij kan bewonderen. Ze maken het mysterieuze landschap rond het meer compleet.

De pseudokraters in Noord-IJsland

Myvatn Nature Baths

Een stuk rustiger dan de beroemde Blue Lagoon én met beter uitzicht: dat is Myvatn Nature Baths. De heetwaterbronnen liggen boven op een kleine heuvel en hebben prachtig uitzicht over de omgeving. Badder in het melkachtige, blauwe water en dompel (letterlijk!) jezelf in de lokale zwemtradities van de IJslanders.

Tip! Reserveer een ticket in de namiddag/avond voor een rustigere ervaring.

Foto: Hörður Elís Finnbogason

Ontdek Noord-IJsland met Buro Scanbrit

Vlieg vanaf Rotterdam direct naar Akureyri in Noord-IJsland. Zo ontwijk je de drukte op Schiphol, op de luchthaven van Rotterdam is het makkelijker parkeren én sta je direct midden in de ruige regio van het noorden én de grootste stad na Reykjavík. 

Boek je jouw vakantie bij Buro Scanbrit? Dan ga je op reis met zekerheid én staan we voor je klaar om persoonlijk advies te geven. Ook compenseren wij de vliegreis voor je bij het boeken van een rondreis van ons.

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.8
Fly Drive

Sindri

15-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Rondreis IJsland naar alle hoogtepunten

Met de kinderen
Rustig reistempo
7.0
Fly Drive

Ólafur

8-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

De hoogtepunten van de Golden Circle en Diamond Circle

Vroegboekkorting
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Heida

8-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Beleef alle hoogtepunten van IJsland in een week

€ 100 korting per boeking

Vroegboekkorting
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Fly Drive

Katla

15-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ontdek in rustig reistempo spectaculair IJsland

€ 200 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit