Fludir, Secret Lagoon

Zwemmen in IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op dinsdag 18 oktober 2022

In het land van vuur en ijs vind je naast vulkanen en gletsjers ook veel warmwaterbronnen. In de meeste gevallen betekent dit ook een warm bad om heerlijk in te ontspannen. Zwemmen is een groot onderdeel van de IJslandse cultuur. Hier worden de laatste roddels gedeeld en nieuwtjes uitgewisseld. Voor een échte IJslandse ervaring moet je tijdens je reis dus wel een keer gaan zwemmen. Onderdompelen doe je in een natuurlijke warmwaterbron, ook wel Laugar genoemd. Daarnaast vind je in elk klein dorp ook wel een zwembad, aangegeven met de naam Sundlaug. We hebben een top 5 samengesteld van de leukste, mooiste en meest speciale dompelplekjes van IJsland.

1. Walvissen spotten vanuit de Geo Sea

In het vissersdorpje Húsavík ligt aan de kust het prachtige Geo Sea. Al badderend heb je uitzicht op zee en met een beetje geluk zie je zelfs walvissen! Er zijn twee baden van verschillende temperaturen en er is een stoomcabine. Berg je spullen op in een kluisje en haal daarna een lekker drankje bij de bar.

Als je geluk hebt kan je vanuit Geo Sea in Húsavík walvissen spotten

2. De Secret Lagoon

De Secret Lagoon is het oudste zwembad van IJsland en het is gelegen in het plaatsje Fludir, in het gebied van de Golden Circle. Het oude omkleedhokje staat er nog. Tegenwoordig maak je gebruik van de nieuwe kleedruimtes, douches en kluisjes. Ook is er een bar waar je drankjes en een snack haalt. Het warme water stroomt zo uit de natuurlijke warmwaterbron in dit bad. Rondom het zwembad vind je nog verschillende geothermische pruttelpotjes die stomen en borrelen.

Secret Lagoon, Fludir

3. Hveravellir: pas op voor de Viking

Wanneer je de Kjölurroute volgt moet je zeker een stop maken bij Hveravellir. Het ligt op ca. 2 km van de Kjölurroute af. Hier vind je een geothermisch gebied met stoompluimen en warmwaterbronnen. Ook wandel je door een lavaveld en is er ook de grot waar de vogelvrijverklaarde Viking Fjalla-Eyvindur zich schuil hield. 
De warme bron van Hveravellir kan zo heet worden, dat het met koud water moet worden gemengd om het comfortabel te maken. Let op: er zijn geen faciliteiten om je om te kleden. Daarnaast is deze locatie alleen toegankelijk met een 4x4 auto, of met een 4x4 bus vanuit Reykjavík.

warmwaterbronnen bij Hveravellir

4. Zwemmen met uitzicht op bergtoppen 

In het Noorden van IJsland ligt het kleine plaatsje Hofsós. Elk dorp heeft wel een eigen zwembad. En dit is één van de mooiste locaties voor een openbaar zwembad! Baantjes trekken met een prachtig uitzicht op de nog met sneeuw bedekte bergpieken en zee. Wie wil dat nou niet? Als je geen zin hebt om baantje te trekken is er ook een hottub.

Zwembad van Hofsós, Noord-IJsland

5. Naar het strand met de locals

Reykjavík kent verschillende zwembaden, die ook allemaal de moeite waard zijn. Maar voor een bijzondere ervaring moet je naar het geothermische strand Nauthólsvik. Het is niet natuurlijk ontstaan, maar daarom niet minder bijzonder. Het hete geothermische water wordt vermengd met het koude zeewater voor een aangename temperatuur. Verder zijn er een hottub, buitendouches en barbecuemogelijkheden. In de zomer kom je hier veel IJslanders tegen.

We hebben bewust de meest bekende bron van IJsland niet opgenomen in dit lijstje: de Blue Lagoon. De reden hiervoor is dat we dit bad te toeristisch vinden geworden. De entree is erg hoog voor wat je er voor terug krijgt. Ondanks dat je vooraf een aankomsttijd boekt, moet je bij aankomst vaak alsnog wachten om binnen te komen. En het is er dan ook nog druk. Naar onze mening is dit niet de beste ervaring. Er zijn genoeg andere mooie plekjes om de IJslandse baddercultuur te beleven.

Uiteraard bestaan er nog veel meer mooie locaties. Deel je beste tip met ons!

Ontdek alle vakanties van Buro Scanbrit naar IJsland. Ga je mee met Buro Scanbrit? Dan weet je zeker dat je zorgeloos op reis gaat.

Nauthólsvik, geothermische strand

Ontdek deze bestemming

Rustig reistempo
8.6
Fly Drive

Björk

12- of 13-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Op avontuur naar het beste van IJsland

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.2
Fly Drive

Signý

8- of 9-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ideale kennismakingsreis én inclusief walvissafari

Rustig reistempo
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Bryndís

16-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Compleet IJsland in de rustige seizoenen

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Yrsa

7- of 9-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Introductiereis met rustig reistempo inclusief Secret Lagoon

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit