Cliffs of Moher

Het Perfecte Plaatje in Ierland

Geplaatst door Rick Schaak op woensdag 27 december 2023

De finale van het achtste seizoen van 'Het Perfecte Plaatje' heeft ons meegenomen op een reis naar het groene Ierland! Met wekelijkse uitdagingen, deskundige beoordelingen en onvergetelijke momenten heeft het programma ons keer op keer verbaasd. En eindelijk, na al de spannende opdrachten en prachtige foto’s van seizoen 8, brak eindelijk het langverwachte moment aan: de grande finale, die zich dit keer afspeelde in het mooie Ierland!

In deze blog vertellen we meer over de plekken waar de 3 finalisten, Quinty Misiedjan, Niek Roozen en Loes Haverkort, zijn geweest én hoe jij ook kunt afreizen naar deze plekken.

Blarney Castle en de Blarney Stone

Op een steenworp afstand van Cork doemt het dorpje Blarney op, populair om Blarney Castle én waar de Blarney Stone te vinden is. Deze kalkstenen rots heeft een geschiedenis die teruggaat tot 600 jaar geleden, toen Cormac MacCarthy, de Ierse Koning van Munster, dit imposante bouwwerk neerzette. Volgens de legende leidde Cormac met zijn woorden Queen Elizabeth I om de tuin... Uit die tijd stamt ook de uitdrukking 'It’s all Blarney', bedacht door de koningin om elke praatjesmaker te duiden die veel belooft maar weinig waarmaakt. Volgens het volksverhaal zou het kussen van de Blarney Stone je even welbespraakt maken als de heer van Blarney zelf. Een idee dat bezoekers van over de hele wereld naar dit dorpje trekt.

Reis deze zomer af naar het haventje van Ballycoton. Vanuit hier reis je makkelijk naar de Jameson Distillery in Middleton, Cobh met de Titanic Experience én de Blarney Stone in Blarney Castle.

Blarney Castle

De stad Cork

Cork, de op één na grootste stad van Ierland, vormt het bruisende culturele en economische hart van het zuidwesten. Gekenmerkt als de 'Rebel City', heeft Cork altijd een uitgesproken anti-Britse houding gehad, wat de stad zijn eigen unieke karakter geeft. Temidden van deze energieke stad met zijn uitgestrekte haven, schittert de English Market als een culinair pareltje in het centrum. Wandel over een overdekte markt met kraampjes vol lekkernijen van over de hele wereld. Een ware attractie op zich, maar stop niet alleen voor deze markt; maak ook tijd voor een smaakvolle lunchervaring in het Good Food Ireland, Farmgate Café.

Tip: met de rondreis Aislynn B&B vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Cork!

Het kustplaatsje Cobh

Ten oosten van Cork ligt het historische havenplaatsje Cobh. Vanuit de haven van Cobh, voorheen bekend als Queenstown, vertrokken miljoenen Ierse emigranten in de 19e en 20e eeuw naar de Verenigde Staten én Australië. Ook voor de Titanic was Cobh de laatste haven voor ze koers zette naar New York op 10 april 1912…

Een absolute must-visit in Cobh is The Queenstown Story, gehuisvest in het Victoriaanse stationsgebouw aan de haven. Dit indrukwekkende Cobh Heritage Centre vertelt gedetailleerd het verhaal van Ierse emigranten, de tragedie van de Titanic en het drama van de Lusitania, die in 1915 door een Duitse onderzeeër werd getorpedeerd. Met de kennismakingsreis 'Shane' reis heb je de mogelijkheid om deze must-visits zelf te beleven!

De omgeving van Killarney

Killarney is een knus stadje dat vooral populair is vanwege het nabijgelegen Killarney National Park, waardoor het altijd levendig is. Ontdek de verschillende mogelijkheden aan wandelroutes en schilderachtige rondritten. Ten zuiden van Killarney bevindt zich langs het prachtige Lough Leane het Ross Castle uit de 14e eeuw. Nog verder naar het zuiden vind je Muckross Abbey, een romantische ruïne van een klooster dat in 1652 door Cromwell werd verwoest.

Verblijf tijdens jouw volgende vakantie in de vrijstaande, authentieke Killarney Lakeland Cottages. Ze liggen op een ruim opgezet park bij het Killarney National Park!

Ross Castle in Kallarney National Park

De winnaar van het Perfecte Plaatje 2023

Het einde van 'Het Perfecte Plaatje' vindt opnieuw plaats in Cork. Het oude centrum van Cork bevindt zich sinds de 6e eeuw, toen het werd gesticht door St. Finbar, op een moerassig eiland in de rivier de Lee, waar deze zich splitst in een noordelijke en zuidelijke tak. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door enkele indrukwekkende kerktorens in neogotische stijl, zoals de witte kalkstenen torens van de St. Fin Barre's Cathedral aan de zuidelijke tak van de Lee. Hier vond de onthulling plaats...

En de winnaar van het achtste seizoen is: Loes Haverkort!

Kriebelt het al bij jou om op vakantie te gaan naar het prachtige groene Ierland? Bekijk dan deze korte vakantie voor de lenteperiode en zie het met je eigen ogen.

St. Finbarr’s Cathedral

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Aislynn B&B

8-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Ideale kennismakingsreis Ierland

Rustig reistempo
Voor het eerst
8.8
Fly Drive

Shane

10-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Ierland in een notendop

Met de kinderen
Met z'n tweeën
9.0
Vakantiewoning

Killarney Lakeland Cottages

Zuidwest-Ierland, Killarney

Vrijstaande woningen bij het Killarney National Park

Met z'n tweeën
Voor het eerst
Korte Vakantie

Lente in Ierland

6-daagse rondreis langs hotels

Zuidwest-Ierland, Bantry

Perfecte reistijd om heerlijke wandelingen te maken

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit