De mooiste kastelen van Noordwest-Europa

Geplaatst door Linda van de Pavoordt op dinsdag 16 november 2021

Net als in de populaire serie Game of Thrones waren bij ons de Middeleeuwen een tijd van landjepik en strategische verdediging. Verspreid over Europa verrezen burchten en verdedigbare kastelen, vaak ingenieuze bouwwerken die ook nog mooi waren om te zien. We vonden zeven bijzondere en gave exemplaren in Noordwest-Europa, die je sowieso wilt bezoeken om er ook te blijven slapen!

1. Middenin de stad: Edinburgh Castle in Schotland

De entree van Edinburgh Castle in het Schotse Edinburgh is al koninklijk: je benadert het indrukwekkende kasteel te voet via de Royal Mile, de weg die Holyrood Palace verbindt met Edinburgh Castle. Het laatste stukje naar de ingang gaat een beetje heuvelop, maar dat het bouwwerk best hoog ligt, merk je pas echt als je vanuit het kasteel op de omliggende landerijen en heuvels kijkt. Het oudste deel van het kasteel, St. Margaret’s Chapel, werd gebouwd in de twaalfde eeuw, de Great Hall stamt uit de zestiende eeuw en de Half Moon Battery uit de late zestiende eeuw. Bekijk hier de kroonjuwelen van Schotland en bezoek het National War Museum of Scotland. Wist je dat er in Edinburgh Castle  regelmatig concerten en evenementen worden gehouden? Kijk voor meer informatie op www.edinburghcastle.gov.uk.

Tip: voor een echte onvergetelijke ervaring overnacht je in het  Schotse kasteelhotel. Ervaar hoe het is om als een koning of koningin door de paleisgangen te lopen en te slapen in de royal suite. 

2. Een kasteel om in te slapen: Abbeyglen Castle in Ierland

Een kasteel uit een latere periode – gebouwd in 1832 – is Abbeyglen Castle in Ierland. Als je je ooit als een prinses (of prins) wilt voelen, dan is dit de plek. Dit kasteel is namelijk een hotel! Kies één van de negen klassiek ingerichte kamers, ga op ontdekkingstocht in het prachtige Ierse landschap van Connemara, om dan weer op tijd terug te zijn voordat de afternoon tea wordt geserveerd in de salon. Is het iets frisser, dan zit je ’s avonds heerlijk met een goed boek bij één van de knapperende haardvuren.

Tip: bezoek Kylemore Abbey.

3. 2000 jaar historie: Cardiff Castle in Wales

De Romeinen, de Noormannen, adellijke familie: de geschiedenis van Cardiff Castle leest als een historische roman. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden archeologen aanwijzingen dat er al sinds de jaren 50 na Christus een Romeins fort stond op de plek waar nu Cardiff Castle is gevestigd. Er zijn nog stukken van een Romeinse muur te zien. Aan de andere kant van de tijdlijn, in de negentiende eeuw, werd de architect William Burges ingehuurd om het kasteel om te toveren met prachtige interieurs, met rijke muurschilderingen, glas-in-lood en houtsnijwerk. Elke kamer heeft een eigen thema, variërend van Mediterraan tot Arabisch.

Doen: boek een House-tour en ontdek de overdadig gedecoreerde kamers van het kasteel in 50 minuten.

4. In opdracht van Willem de Veroveraar: Warwick Castle in Engeland

Het eerste dat opvalt, zijn de torens en het uitgestrekte bouwplan van Warwick Castle. Het kasteel stamt uit de vroege middeleeuwen en de eerste versie ervan werd in 1068 gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar. Het originele kasteel was van hout en werd in de twaalfde eeuw vervangen door een stenen exemplaar. Later werd het een buitenverblijf voor de welgestelde familie Greville. En dat is makkelijk voor te stellen als je er nu op een mooie zomerse dag bent: het kasteel is omringd door prachtige tuinen en landerijen.

Tip: bezoek de nabije Cotswolds, met authentieke Engelse dorpjes.

5. Fotogeniek kasteel in Scandinavië: Gripsholms Slott in Zweden

Er werd ooit een koning gekroond - Gustav Vasa in 1523 - en dat is zeker voor te stellen. Gripsholms Slott is met zijn sprookjesachtige koepels één van de meest fotogenieke kastelen van Zweden en misschien wel van heel Scandinavië. Het werd in 1380 gebouwd, maar is later vaak verbouwd, onder meer door Koning Gustav III, die er een klein theater aan toevoegde. Het kasteel ligt op een eilandje aan de oever van de rivier de Mälaren in Zuid-Zweden.

Leuk: Stockholm ligt op maar 70 kilometer, goed te combineren als je een autorondreis maakt.

6. Verspreid over drie eilandjes: Slot Frederiksborg, Denemarken

Niet gebouwd als verdedigingsvesting, maar als decadent woonhuis voor koning Christian IV van Denemarken: Slot Frederiksborg. Het is het grootste Renaissance-paleis van Scandinavië en ligt verspreid over drie kleine eilandjes in het paleismeer of Slotsoen. Het wordt omringd door barokke tuinen en Det Nationalhistoriske Museum - het Nationaalhistorisch Museum - is ook in het kasteel gevestigd.

Doen: van half mei tot half september vaart de Frederiksborg ferry een rondvaart over het meer bij het kasteel, met stops bij Torvet, de kasteelingang en de barokke tuinen.

7. Overnacht in hoge klassen: Birini Castle, Letland

Gelegen op een heuvel naast het Birini-meer staat het Birini Castle. De naam stamt van de Letse strijder Johan Biring die in de 16de eeuw de troepen van de tsaar Ivan de Verschrikkelijke versloeg. Het kasteel is in 1860 gebouwd. Ben je eenmaal binnen, dan kijk je je ogen uit in dit prachtparadijs. Het hele kasteel is gebouwd en gedecoreerd in de Neo-Renaissance en Gotische stijl, waar je bij elke kamer verbluft raakt van prachtige kunstwerken. Het bijzondere van Birini Castle is dat het ook een hotel is, waar ook feesten en evenementen worden gevierd.

Doen: ontdek de schitterende omgeving van Birini. Ga varen over het meer of maak heerlijke wandelingen in de nabij gelegen parken. 

Mist er nog een kasteel waar jij bent geweest? Laat het ons weten en vertel waarom het jouw favoriete kasteel is!

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.7
Fly Drive

Mary

9-daagse rondreis langs hotels

Schotland

Bijzondere hotels in voormalige landhuizen en kastelen

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

William Wallace

19-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

De ultieme rondreis door adembenemend Schotland

Met z'n tweeën
7.9
Autorondreis

Rhys Hotels

14-daagse autorondreis langs hotels

Wales, Engeland

Historie en adembenemende natuur in Midden-Engeland en Wales

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.3
Autorondreis

Duncan B&B

13-daagse autorondreis langs B&B’s

Schotland

Reis naar de mooie natuur in de Hooglanden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit