Reykjavík, Europa's hipste hoofdstad

Het beste van Reykjavík

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 16 december 2022

Reykjavík wordt ook wel Europa’s hipste hoofdstad genoemd. En dat is niet zo gek! Er er genoeg te doen; bezoek de talloze winkels, musea, koffietentjes, internationale restaurants of ontdek de bijzondere natuur niet ver buiten de stad. In deze hoofdstad zijn internationale invloeden gemengd met IJslandse tradities tot een unieke cultuur.

Wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan de hoofdstad van IJsland? Wij geven je 7 tips.

1. Kathedraal Hallgrímskirkja

De Hallgrímskirkja in Reykjavík is wellicht het meest controversiële gebouw van IJsland, maar negeren is geen optie! Je ziet de kerk boven de meeste gebouwen in de stad uitsteken. De architect heeft zich laten inspireren door de rotsformaties die je op andere plekken op IJsland tegenkomt, zoals de bekende waterval Svartifoss. De zijkanten zijn een ode aan de gletsjers. Gelukkig is de kerk niet alleen vanaf de buitenkant te bewonderen, maar ook vanaf de binnenkant. Sterker nog: ga naar de top en geniet van het prachtige uitzicht over heel Reykjavík.

De indrukwekkende Hallgrímskirkja. Foto: Imagix

2. Museum Perlan

Dit museum is gelegen in een oude watertoren, met verschillende interactieve exposities, maar is vooral gericht op de bijzondere natuur die je op IJsland tegenkomt. Zo loop je door een ijsgrot, is er een film te zien over het noorderlicht en leer je alles over de vulkanen en gletsjers. Vanaf het panoramadek heb je een fantastisch uitzicht over de stad én de baai.

Leer alles over de IJslandse natuur in het Perlan museum

3. Walvissen

De walvissen zijn hier altijd dichtbij; hoewel je wel geluk moet hebben om ze te spotten. Ga daarom mee met een walvissafari! Je vertrekt vanuit de haven van Reykjavík richting het open water. De gids vertelt je alles over deze bijzondere zoogdieren en neemt je mee naar de beste plekken om de dieren te spotten. Wie weet zie jij de vier verschillende walvissoorten: bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen!

Walvissafari in Reykjavík

4. FlyOver Iceland

Voor wie IJsland op een nét iets andere manier wil beleven is er de FlyOver Iceland. Stap aan 'boord' van deze 4D vlucht over IJsland en laat je benen bungelen terwijl je mee wordt genomen naar de mooiste plekken van het land. Special effects zorgen ervoor dat je even vergeet dat het een film is. Tijdens deze FlyOver ervaring bezoek je ook een traditioneel Viking-landhuis en luister je aandachtig naar de verhalenverteller...

FlyOver Iceland

5. Winkelstraat Laugavegur

De belangrijkste winkelstraat Reykjavík is Laugavegur in het centrum van de stad. Naast winkels vind je hier restaurants en gezellige kroegen, maar ook veel straatkunst en grote murals op verschillende gebouwen. Bijzonder is dat in de wintertijd de straat ijsvrij is. Dit komt omdat de stoep verwarmd is. Ben je nog op zoek naar bijzondere souvenirs? Die vind je hier ook!

Straat in Reykjavík

6. De mooiste plekken om te zwemmen

Zwemmen is een groot onderdeel van de IJslandse cultuur. Het grootste openluchtbad van de stad is Laugardalslaug en is erg populair onder de locals. Net buiten het centrum vind je aan de kust Nauthólsvík. Hier wordt heet geothermisch water vermengd met het koude zeewater voor een aangename temperatuur. En op een steenworpafstand ligt het geothermische zwembad Sky Lagoon. Hier zwem je aan de rand van de Atlantische Oceaan en is een bijzonder uitzicht gegarandeerd.

In de Sky Lagoon geniet je van het heerlijke warme water. Foto: Elva Erlingsdottir

7. Vis eten in IJsland

Na een dag vol belevenissen is er volop keuze om ’s avonds lekker te dineren. De IJslandse keuken combineert lokale producten met buitenlandse invloeden. Maar restaurant 'Fiskfelagid' is volgens de locals het beste visrestaurant van het land. En dat is niet geheel onverwacht; IJsland staat tenslotte bekend om de visvangst. Een populair visgerecht is plokkfiskur: een visstamppot van o.a. gekookte aardappelen, kabeljauw en uien. Combineer je verse gescoorde vis met een IJslands biertje of drink een schnapps gemaakt van berkensap.

Ontdek alle vakanties naar IJsland van Buro Scanbrit.

Haven in IJsland

Ontdek deze bestemming

Rustig reistempo
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Bryndís

16-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Compleet IJsland in de rustige seizoenen

Rustig reistempo
8.6
Fly Drive

Björk

12- of 13-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Op avontuur naar het beste van IJsland

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.6
Winter Adventure

Rondom Reykjavík Winter

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zuidkust, Reykjavík

Inclusief walvis- en noorderlichtsafari

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.1
Korte Vakantie

Rondom Reykjavík

5-daagse vakantie met verblijf in hotel

Zuidwest-IJsland, Reykjavík

Inclusief walvissafari en excursie Golden Circle

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit