Reykjavík, Europa's hipste hoofdstad

Het beste van Reykjavík

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 05 november 2021

Reykjavík wordt ook wel Europa’s hipste hoofdstad genoemd. Er zijn talloze winkels, musea, moderne koffiehuizen, internationale restaurants en niet ver buiten de stad vind je bijzondere natuur. In deze hoofdstad zijn internationale invloeden gemengd met IJslandse tradities tot een unieke cultuur.

Wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan de hoofdstad van IJsland:

1. Kathedraal Hallgrímskirkja

De kathedraal, die bijna vanaf elk punt in Reykjavík te zien is, is wellicht het meest controversiële gebouw van IJsland. Deze moderne kerk biedt plaats aan meer dan 1000 mensen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De indrukwekkende Hallgrímskirkja. © Imagix

2. Museum Perlan

Dit museum is gelegen in een oude watertoren, met verschillende interactieve exposities, vooral gericht op de natuur. Zo kan je door een ijsgrot lopen, is er een film te zien over het noorderlicht en leer je alles over de vulkanen en gletsjers op IJsland. Vanaf het panoramadek heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de baai.

Leer alles over de IJslandse natuur in het Perlan museum

3. Concertgebouw Harpa

Binnen in dit moderne concert- en congresgebouw lijkt het alsof je je in een honingraad bevindt. 's Avonds wordt het gebouw opgelicht en wordt het noorderlicht nagebootst.

Bewonder de bijzondere architectuur of pak een concert mee in het Harpa concertgebouw

4. Nationaal museum van IJsland

Deze tentoonstelling is een mix van schilderijen, foto’s, voorwerpen en korte filmpjes en geven een goed beeld van de geschiedenis van het land.

5. Openluchtmuseum Árbæjarsafn

In dit openluchtmuseum krijg je een goed beeld van de geschiedenis en hoe men vroeger leefde. Loop rond in dit heuvelachtige park en stap de oude gebouwen binnen. Personeel loopt rond in klederdracht. Een aanrader om met kinderen naartoe te gaan!

6. Winkelstraat Laugavegur

De belangrijkste winkelstraat van de stad is Laugavegur. Naast winkels vind je hier restaurants en gezellige kroegen, maar ook veel straatkunst. Bijzonder is dat in de wintertijd de straat ijsvrij is. Dit komt omdat de stoep verwarmd is.

7. De mooiste plekken om te zwemmen

Zwemmen is een groot onderdeel van de IJslandse cultuur. Het grootste openluchtbad van de stad is Laugardalslaug en is erg populair onder de locals. Net buiten het centrum vind je aan de kust Nauthólsvík. Hier wordt heet geothermische water vermengd met het koude zeewater voor een aangename temperatuur. En op een steenworpafstand heeft het geothermische zwembad Sky Lagoon net haar deuren geopend

In de Sky Lagoon geniet je van het heerlijke warme water. © Elva Erlingsdottir

Vis eten in IJsland

Na een dag vol belevenissen is er volop keuze om ’s avonds lekker te dineren. De IJslandse keuken combineert lokale producten met buitenlandse invloeden. Fiskfelagid is volgens de locals het beste visrestaurant van het land. IJsland staat bekend om de visvangst en dus eet je hier de beste visspecialiteiten. Een populair visgerecht is plokkfiskur: een visstamppot van o.a. gekookte aardappelen, kabeljauw en uien. Probeer een IJslands biertje of drink een schnapps gemaakt van berkensap.

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit