Gezellig samen eten

Lekker eten in het hart van Jutland

Geplaatst door Carla Hazenberg op woensdag 21 februari 2024

Het hart van Denemarken bestaat uit de steden: Kolding, Vejle, Billund en Fredericia. Het gebied heeft een sterke positie als het nieuwste gastronomie- en cultuurregio van Scandinavië. Je vindt er wijnmakerijen, bierbrouwerijen, kaasmakers en vele andere spannende boerderijwinkels, die met trots de producten van de streek tentoonstellen. In de omgeving zijn er dan ook veel echt goede restaurants waar je uit kan kiezen. Deze zes restaurants zijn bijzonder gedenkwaardig.

1. Gevestigd in het iconische gebouw Fjordenhus in Vejle: restaurant LYST

Op de tweede verdieping van het Fjordenhus, het iconische gebouw aan de waterkant van de stad Vejle, bevindt zich dit restaurant dat onlangs zijn eerste Michelin-ster ontving! Een bezoek aan dit restaurant draait niet alleen om de creatieve en verfijnde gerechten, maar op de hele ervaring die de Deense ingrediënten naar een nieuw niveau tilt. Elke dag creëert het team met passie een uniek menu met de belangrijkste ingrediënten van het seizoen. Wist je dat alle producten binnen een straal van 100km worden ingekocht?

Tip: het restaurant is erg populair, dus reserveer ruim van tevoren een tafel!

2. In de kelder van een middeleeuws kasteel: Madkælderen, Kolding

In het Deense kasteel Koldinghus bevindt dit restaurant zich in de kasteelkelder. Tijdens de lunch wordt hier een goed buffet met huisgemaakte, lokaal geïnspireerde gerechten geserveerd, terwijl 's avonds tijdens een langere zitting degustatiemenu's worden geserveerd. Of een reeks aan kleine gerechtjes en die al je zintuigen prikkelen. Dat wordt genieten van het eten mét goed gezelschap. Wist je dat de kelder dateert uit de 15e eeuw? 

Aanrader: plan eerst een rondleiding door het Koldinghus en eindig met een heerlijke lunch in de kelder!

Het Koldinghuis in Kolding

3. Direct gelegen aan de Kleine Belt in Fredericia: sterrenzaak Ti Trin

Fredericia, net zoals Billund, Kolding én Vejle, gelegen in het hart van Jutland, is een stad dicht bij de zeestraat de Kleine Belt. Het is een plek met een eigen cultuur en geschiedenis. Ook hier geniet je ontzettend van lekker eten en van de gastronomie die deze bruisende stad te bieden heeft. Aan de waterkant kan je lekker gaan eten bij het erkende Michelin-restaurant Ti Trin Ned! Het restaurant past elke avond het wijnmenu aan aan de ingrediënten van de avond. Alle gerechten zijn geïnspireerd op de eenvoudige Scandinavische ervaring. Het hele jaar door worden de ingrediënten aangevuld door lokale leveranciers die een passie delen voor natuur en eenvoud. Na de geweldige avond in dit restaurant maak je nog een heerlijk wandeling langs de haven van Fredericia én genietje van het fantastische centrum.

Waterkant van Fredericia

4. Het moderne restaurant Remouladen, Vejle

Wil je echt lekker smørrebrød en ander typisch Deens eten proberen? Bij Remouladen, in het nieuwe havenkwartier van Vejle, krijg je Deense klassiekers op verfijnde wijze. Hier ligt de focus op biologische voeding en goede veehouderij. Ze houden van Deense ingrediënten en het liefst uit de streek. Smørrebrød wordt hier voornamelijk geserveerd tijdens de lunch, terwijl er 's avonds een ander menu wordt aangeboden. Is het mooi weer? Mis de zitplaatsen buiten niet!

5. Het restaurant Comwell in de historische stad Kolding

Gelegen op loopafstand van het prachtige bos van Marienlund, het historische Koldinghus en de betoverende Slotssøen, nodigt Comwell Kolding je uit voor een culinaire reis die je kunt combineren met aangename wandelingen voor of na een heerlijk diner. In het gezellige restaurant geniet je van heerlijke lokale gerechten en specialiteiten. Wandel nog gezellig door het oude centrum van Kolding na een leuke avond. Je vindt hier leuke winkeltjes én cafés.

Comwell Kolding restaurant

6. Het nieuwe restaurant Grand Royal in het centrum van Vejle

Vejle’s twee Michelin-restaurant Me|Mu behoort binnenkort tot het verleden. Het restaurant gaat per 1 april 2023 definitief dicht om plaats te maken voor het nieuwe restaurantconcept: Grand Royal. Me|Mu stond er om bekend om gerechten te bereiden geïnspireerd door de natuur. Maar om ruimte te maken voor ontwikkeling werd het tijd voor iets nieuws. Grand Royal zal zich gaan focussen op gastronomische gerechten voor een breed scala aan gasten. Grand Royal opent binnenkort in hetzelfde pand, midden in het centrum van Vejle.

De Wave in Vejle

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Rikke

10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.1
Autorondreis

Torsten

9-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Mikkel

12-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

UNESCO erfgoed in het hart van Jutland

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Autorondreis

Bodil

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen, Denemarken

Via Denemarken naar het mooie Noorwegen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit