Een actieve vulkaan op IJsland

Top 5 bezienswaardigheden op IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 08 maart 2024

Als je op vakantie gaat naar IJsland zijn er een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen! Op dit vulkanische eiland midden in de Atlantische Oceaan is het een en al oerkracht wat de klok slaat. Wil je deze oerkrachten zelf beleven, lees dan snel verder voor onze beste tips voor een vakantie op IJsland!

1. Baantjes trekken of genieten in een warmwaterbron

Met stip op nummer één staat zwemmen, wat een groot onderdeel is van de IJslandse cultuur. Dus wil je doen wat de locals doen? Breng dan een bezoek aan een zwembad of geothermische warmwaterbron. En wat is er nu fijner dan na een dag buiten in natuur een duik te nemen in het warme water en lekker te relaxen? Voor meer tips om te gaan zwemmen in IJsland lees je dit blog.

Geothermisch zwembad Seljavallalaug

2. De Golden Circle: een verzameling IJslandse natuurwonderen

De belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland vind je in het gebied wat de Golden Circle wordt genoemd, namelijk: Thingvellir Nationaal Park, het hetebronnengebied Geysir en de waterval Gullfoss. In Thingvellir Nationaal Park vind je de kloof die de Europese en de Amerikaanse tektonische platen van elkaar scheidt. Maak een mooie wandeling in de kloof die elk jaar een stukje breder wordt, of ga snorkelen om hem van onder water te bekijken. Op die manier zie je deze bezienswaardigheid vanuit een heel nieuw perspectief. Een bijzondere ervaring!

Daarna ga je op pad naar Geysir. In dit gebied liggen 2 geisers: de Geysir en de Strokkur, waarvan laatstgenoemde de actiefste is: elke 8 tot 10 minuten spuit er kokend heet water de lucht in. Niet ver van de geisers vind je de waterval Gullfoss, wat gouden waterval betekent. Een machtig gezicht, en door het opspuitende water zie je hier op een zonnige dag een regenboog. Tip: vergeet dus zeker niet je camera mee te nemen bij een bezoek aan de Golden Circle!

Thingvellir Nationaal Park

3. Gigantische gletsjers en met ijs gevulde gletsjermeren

IJsland heet niet voor niets het land van vuur en ijs. 11% van het land is bedekt met ijs. Je vindt hier wel 269 gletsjers! Deze vormen een grote bezienswaardigheid op IJsland. Vatnajökull is de grootste en is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. Een andere bekende gletsjer is de Eyjafjallajökull. Een bijzondere manier om een gletsjer te ontdekken is tijdens een gletsjerwandeling. Je bindt spikes onder je schoenen en met een pikhouweel in de hand loop je achter de gids aan. Neem je flesje water mee en vul deze onderweg met heerlijk fris gletsjerwater.

Ook bijzonder om te zien zijn de ijsschotsen die afbrokkelen van de gletsjer. Aan de oostkust van IJsland zie je deze ronddobberen in de gletsjermeren Fjallsárlón of Jökullsárlón. Maak een wandeling rondom het meer, of ga mee op een boottocht en vaar tussen de ijsschotsen. Onze tip: ga naar Fjallsárlón, hier komen minder toeristen dan het grotere Jökullsárlón.

IJsschotsen dobberen rond in het gletsjermeer Fjallsárlón

4. Vuurspuwende vulkanen

Op IJsland zijn ongeveer 130 vulkanen, waarvan er rond de 40 actief zijn. Dit wordt gelukkig allemaal goed in de gaten gehouden door de IJslandse autoriteiten. In Hvolsvöllur, in het zuiden van IJsland, vind je een interessant interactief museum waar je alles leert over deze vuurspuwende kolossen. Er zijn ook mogelijkheden om mee te gaan op excursie en af te dalen in een (niet-actieve) vulkaan en om te wandelen door een lavatunnel. Al rijdend door IJsland zie je de invloed van vulkanen op het landschap op veel plaatsen terug. Heb je bijvoorbeeld wel eens zwarte zandstranden of velden vol gestolde lava gezien? Na een vakantie vertel je er in geuren en kleuren over!

De binnenkant van een vulkaan

5. Op roadtrip door het binnenland van IJsland

Ben je op zoek naar avontuur? Kruis dan met een 4x4 het binnenland door. Het autorijden zelf is een bijzondere ervaring en een dag vullend programma. Het zal beslist je IJslandreis dat beetje extra geven! Onderweg word je beloond door de prachtigste panorama’s. Je zal om de haverklap de auto langs de kant willen zetten om mooie foto’s te maken en een stukje te wandelen. Meer tips en routes voor 4x4 rijden door het binnenland in dit blog.

Op avontuur door het binnenland van IJsland

Ga mee op avontuur naar IJsland

Boek jouw vakantie naar IJsland bij Buro Scanbrit. Met onze 50 jaar ervaring weet je zeker dat je zorgeloos op reis gaat én naar de mooiste plekken gaat.

Ontdek deze bestemming

Rustig reistempo
8.6
Fly Drive

Björk

12- of 13-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Op avontuur naar het beste van IJsland

Rustig reistempo
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Bryndís

16-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Compleet IJsland in de rustige seizoenen

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.2
Fly Drive

Signý

8- of 9-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ideale kennismakingsreis én inclusief walvissafari

Actieve vakanties
Met de kinderen
9.0
Fly Drive

Summer Adventure Iceland

9-daagse actieve vakantie met verblijf in vakantiewoning

IJsland

Met het gezin wandelen op een gletsjer en in een lavatunnel

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit