Zweden: A once in a lifetime moment, ontmoet de wolven

Zweden: A once in a lifetime moment

Geplaatst door Carla Hazenberg op vrijdag 06 januari 2023

Dit blog is geschreven door onze klant Jeanine Meijer.

Via Buro Scanbrit hebben we de rondreis Arvid door Dalarna gemaakt, anderhalve week geleden zijn we teruggekomen. We hebben een ontmoeting gehad om nooit te vergetenen dat willen we graag met jullie delen. Op de dag dat we uit Zweden vertrokken hebben we toch wat meegemaakt! Een echte once in a lifetime moment...

Rendieren op de vlucht

We vertrokken vroeg uit Idre Fjäll en zo'n kwartier vanaf Idre kwamen er vier rendieren in volle galop midden op de weg op ons afrennen. De rendieren waren duidelijk in blinde paniek en mijn man zette meteen de auto stil. In de hoop dat ze langs ons zouden rennen in plaats van op de motorkap terecht te komen. Ademloos zaten we te kijken; gelukkig galoppeerden ze ons inderdaad rakelings langs de auto voorbij. Eén van de rendieren, de zwakste denk ik, had de tong op z'n knieën hangen en hijgde alsof hij volledig uitgeput was. Ze waren duidelijk voor iets op de vlucht.

Niet alleen rendieren, maar ook met elanden kan je ineens oog in oog staan

Wolven in het wild

Langzaam reden we verder en opeens stond er een wolf doodstil langs de kant van de weg. Een wolf! In het wild! Mijn man stopte de auto weer terwijl ik m'n camera pakte en uitstapte. De wolf keek ons aan en verdween onmiddellijk het bos in. Een stukje verderop zagen we tussen de bomen nog een wolf staan, heel stil stond hij daar, maar (gelukkig) verdween ook deze wolf stil het bos in.

In Zweden kan je als je geluk heb ook de prachtige wolven tegenkomen

Kleine kans

Wolven jagen in roedels en sluiten hun prooi in dus logisch dat wanneer er één jagende wolf is, er meer moeten zijn. Wolven in het wild zien is zeldzaam. Wolven, lynxen en beren - je vindt ze in Zweden. Maar ze ook daadwerkelijk zien... de kans is het grootst vroeg in de morgen of laat in de avond. Maar dan nog is het een kans van 1 op duizenden. En zeker als het om wolven gaat. Die zijn schuw en zullen nooit bewust in de buurt van mensen komen. De rendieren waren slim door de weg op te rennen, want wolven gaan niet snel de "bewoonde wereld" in. Wij hebben die dag waarschijnlijk het leven gered van één van de rendieren omdat wij stomtoevallig tussen de wolven en hun prooi terecht kwamen.

We waren totaal onder de indruk van deze ontmoeting, diep ontzag voelden we. Waanzinnig moment!

Naast de wolven, kan je ook nog beren tegenkomen tijdens je vakantie naar Zweden

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit