Zweden: A once in a lifetime moment, ontmoet de wolven

Zweden: A once in a lifetime moment

Geplaatst door Carla Hazenberg op vrijdag 06 augustus 2021

Dit blog is geschreven door onze klant Jeanine Meijer.

Via Buro Scanbrit hebben we de rondreis Arvid door Dalarna gemaakt, anderhalve week geleden zijn we teruggekomen. Behalve het weer (dat heeft niemand in de hand) was het geweldig. We hebben een ontmoeting gehad om nooit te vergetenen dat willen we graag met jullie delen. Op de dag dat we uit Zweden vertrokken hebben we toch wat meegemaakt! Een echte once in a lifetime moment.

Rendieren op de vlucht

We vertrokken vroeg uit Idre Fjäll en zon beetje een kwartier vanaf Idre kwamen er vier rendieren in volle galop midden op de weg frontaal op ons afrennen. De rendieren waren duidelijk in blinde paniek en mijn manzette meteen de auto stil in de hoop dat ze langs ons zouden rennen in plaats van op de motorkap terecht te komen. Ademloos zaten we te kijken en gelukkig galoppeerden ze ons inderdaad rakelings langs de auto voorbij. En van de rendieren, de zwakste denk ik, had de tong op z'n knieën hangen en hijgde alsof hij volledig uitgeput was. Ze waren duidelijk voor iets op de vlucht.

Niet alleen rendieren, maar ook met elanden kan je ineens oog in oog staan

Wolven in het wild

Langzaam reden we verder en opeens stond er een wolf doodstil langs de kant van de weg. Een wolf!! In het wild!! Mijn man stopte de auto weer terwijl ik m'n camera pakte en uitstapte. De wolf keek ons aan en verdween onmiddellijk het bos in en wij hadden het nakijken. Een stukje verderop zagen we tussen de bomen nog een wolf staan, heel stil stond hij daar en ook deze wolf verdween stil het bos in.

In Zweden kan je als je geluk heb ook de prachtige wolven tegenkomen

Kleine kans

Wolven jagen in roedels en sluiten hun prooi in dus logisch dat wanneer er één jagende wolf is er meer moeten zijn. Wolven in het wild zien is zeldzaam. Ze zijn er in Zweden. Wolven, lynxen en beren. Maar ze ook daadwerkelijk zien... de kans is het grootst vroeg in de morgen of laat in de avond. Maar dan nog is het een kans van 1 op duizenden. Wolven vooral. Die zijn schuw en zullen nooit bewust in de buurt van mensen komen. De rendieren waren slim door de weg op te rennen, wolven gaan niet snel de "bewoonde wereld" in. Wij hebben die dag waarschijnlijk het leven gered van één van de rendieren omdat wij stomtoevallig tussen de wolven en hun prooi terecht kwamen.

We waren totaal onder de indruk van deze ontmoeting, diep ontzag voelden we. Waanzinnig moment!

Naast de wolven, kan je ook nog beren tegenkomen tijdens je vakantie naar Zweden

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.3
Autorondreis

Arvid met Stena Line

14-, 17-, of 18-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit