Het noorderlicht in Harriniva Adventure Resort

Bijzondere plekken om het noorderlicht te zien

Geplaatst door Christiaan Obbink op woensdag 25 oktober 2023

Al bubbelend in een hottub in IJsland, vanaf de Hurtigruten die door de Noorse fjorden navigeert of vanuit je bed in een glazen iglo midden in de natuur. Op deze bijzondere plekken heb je extra veel kans om het kleurrijke noorderlicht in Scandinavië te bewonderen.

Tijdens een excursie in Lapland of IJsland

De omstandigheden in Lapland of IJsland tijdens de donkere wintermaanden zijn perfect om het noorderlicht te spotten. Tijdens een sneeuwschoenwandeling ga je op jacht naar het noorderlicht, maar het kan ook zomaar gebeuren dat je op je sneeuwscooter door de bossen rijdt en het natuurfenomeen ineens ziet! Het blijft een natuurverschijnsel... Mocht het noorderlicht het af laten weten, dan ben je met deze winterse activiteiten tijdens je vakantie een bijzondere ervaring rijker!

Vlieg rechtsreeks naar het Kittilä, Ivalo of Kuusamo om jouw noorderlichtreis in Lapland te beginnen! Hoe verder je naar het noorden van Fins Lapland reist, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht te zien krijgt.

Op zoek naar het Noorderlicht tijdens een sneeuwscootersafari in IJsland

In een huisje met glazen dak

Lekker onder de wol of nog even opblijven om naar de sterren te kijken? En hopelijk het noorderlicht in Fins Lapland te spotten... Bij deze accommodaties hoef je niet te kiezen: je ziet de hemel vanuit je warme bed. Verblijf in een eigen galzen villa in Iisakki Glass Village verscholen tussen de besneeuwde bossen nabij het skidorp Ruka.
 
Bij Levin Iglut slaap je in een glazen iglo op een hoogte van 340 meter. ‘s Nachts geniet je van een prachtige sterrenhemel en speur je de hemel af naar het noorderlicht. Overdag heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Leuk: het bijbehorende restaurant heeft ook een glazen dak, zo wordt de kans wel héél groot dat je het noorderlicht spot.

Glazen iglo's, Kakslauttanen, Saariselkä, Fins Lapland

In je eigen hottub in IJsland

Midden in het gebied van de Golden Circle (de 300 kilometer lange autoroute rond IJsland) slaap je in een hotel met een hottub. Overdag wandel je door de kloof in het Thingvellir Nationaal Park, zie je de Gullfosswaterval naar beneden storten, ga je zwemmen in de Secret Lagoon of maak je een dagtocht naar het zuiden van het eiland. En ’s avonds? Dan laat je je zakken in het warme water van de hottub en kijk je naar de hemel.

Of start je rondreis in de tweede hoofdstad van IJsland: Akureyri. Met Winter Adventure Noord-IJsland verblijf je een sfeervol hotel in Akureyri. Warm zittend onder een dekentje zie je met een beetje geluk vanuit de tuin van het hotel het magische noorderlicht.

Hotel Rangá met hottub

Het hart van de Aurora Zone: Tromsø

Als het noorderlicht op je verlanglijstje staat, ga dan voor een short break naar Tromsø! Vlieg rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Tromsø en geniet met volle teugen van een paar dagen in het noorden van Noorwegen. De Noorse stad Tromsø ligt midden in de Aurora Zone en minstens zo belangrijk: vanwege de gunstige ligging heb je hier vaak helder weer, belangrijk als je het noorderlicht wilt zien. De Aurora Zone is het gebied waar de kans het grootst is om het noorderlicht in Noorwegen te zien. Deze band rond de aarde vind je tussen 66 en 69 graden noorderbreedte.

De spectaculaire omgeving, met hoge bergen en diepe fjorden, is bovendien een walhalla voor elke outdoorfan en natuurliefhebber. Om de reis nog bijzonderder te maken, kan je mee met de noorderlicht cruise! Tijdens deze cruise vertelt de bemanning verhalen over de omgeving en aanschouw je het noorderlicht vanaf het dek!

Noorderlicht, Tromsø, Noord-Noorwegen

Aan boord van de Hurtigruten

Stel je voor: je vaart tussen Noorse fjorden door en terwijl je over de reling hangt en uitkijkt over het water, is de hemel ineens doorschoten met noorderlicht. Het overkomt je zomaar aan boord van de Hurtigruten. Al 125 jaar vaart deze lijndienst naar het uiterste puntje van Noorwegen. Ooit begonnen als postboot – nog steeds bezorgt de Hurtigruten post en vracht in afgelegen gebieden – tegenwoordig is het ook mogelijk om als passagier mee te gaan. Hurtigruten is de mooiste zeereis ter wereld langs de Noorse fjordenkust en in Arctische gebieden als Groenland, IJsland, Spitsbergen en Antarctica.

Bekijk het Noorderlicht aan dek van het Hurtigruten schip

Weetje: wat is noorderlicht eigenlijk?

Noorderlicht komt eigenlijk van de zon: die stuurt elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Omdat de aarde magnetisch is, trekt het deze deeltjes aan. In onze atmosfeer botsen sommige van deze elektrische deeltjes met luchtdeeltjes. Uit deze botsingen ontstaan gassen, die bijzondere kleuren licht geven. Voor meer informatie hoe het noorderlicht ontstaat lees je in deze blog

Vlieg nu vanaf Rotterdam naar Akureyri, de bruisende "hoofdstad" van Noord-IJsland, en laat daar je noorderlichtavontuur beginnen! Of kies ervoor om naar Tromsø te vliegen vanaf Amsterdam, de betoverende hoofdstad van het noorderlicht in Noord-Noorwegen.

Tip: je kan lang parkeren bij Schiphol; reserveer direct een parkeerplaats bij Schiphol Airport om je noorderlichtreis rustig te laten beginnen. Bekijk hier alle noorderlichtreizen.

Het noorderlicht bij Harriniva Adventure Resort

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.6
Winter Adventure

Noorderlicht in Tromsø

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.5
Winter Adventure

Noorderlicht bij Tromsø Lodge

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.9
Winter Adventure

Winter Adventure Noorderlicht Ylläsjärvi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Ylläsjärvi

Inclusief Noorderlicht sneeuwschoenwandeling

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Noorderlicht Inari

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Fins Lapland, Inari

Maar liefst 2 noorderlicht excursies zijn inbegrepen

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit