Bijzondere plekken om het noorderlicht te zien

Geplaatst door Rick Schaak op vrijdag 10 april 2020

Al bubbelend in een hottub in IJsland, vanaf de traditionele postboot die door de Noorse fjorden navigeert of vanuit je warme bed in je eigen huis met glazen dak middenin de natuur. Op deze bijzondere plekken heb je kans om het noorderlicht te zien.

IJsdrijven in Fins Lapland

De omstandigheden in Fins Lapland tijdens de donkere wintermaanden zijn perfect om het noorderlicht te spotten. Tijdens een sneeuwschoenwandeling ga je op jacht naar het noorderlicht, maar het kan ook zomaar gebeuren dat je op je sneeuwscooter door de Finse bossen rijdt en het natuurfenomeen ineens ziet. Voor de echte avonturiers is ijsdrijven een unieke ervaring. Op je gemak drijf je op je rug met uitzicht op de sterrenhemel en wie weet het noorderlicht. Mocht het noorderlicht het af laten weten, het blijft natuurlijk een natuurverschijnsel, dan ben je met deze winterse activiteiten een bijzondere ervaring rijker!

Aan boord van de Hurtigruten

Stel je voor: je vaart tussen Noorse fjorden door en terwijl je over de reling hangt en uitkijkt over het water, is de hemel ineens doorschoten met noorderlicht. Het overkomt je zomaar aan boord van de Hurtigruten. Al 125 jaar vaart deze lijndienst naar het uiterste puntje van Noorwegen. Ooit begonnen als postboot – nog steeds bezorgt de Hurtigruten post en vracht in afgelegen gebieden – tegenwoordig is het ook mogelijk om als passagier mee te gaan. Hurtigruten is de mooiste zeereis ter wereld langs de Noorse fjordenkust en in Arctische gebieden als Groenland, IJsland, Spitsbergen en Antarctica.

In een huisje met glazen dak
Lekker onder de wol of nog even opblijven om naar de sterren te kijken – en hopelijk noorderlicht te spotten? Bij deze accommodaties hoef je niet te kiezen: je ziet de hemel vanuit je warme bed. Zo hebben de houten kota’s van Aurora Village een glazen dak. Ze staan bij een rendierboerderij, net buiten het plaatsje Ivalo. Bij Levin Iglut slaap je in een glazen iglo op een hoogte van 340 meter. ‘s Nachts geniet je van een prachtige sterrenhemel en speur je de hemel af naar het noorderlicht en overdag heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Leuk: het bijbehorende restaurant heeft ook een glazen dak, zo wordt de kans wel héél groot dat je het noorderlicht spot.

In je eigen hottub in IJsland

Middenin het gebied van de Golden Circle (de 300 kilometer lange autoroute rond IJsland) slaap je in een vakantiewoning met je eigen hottub. Overdag wandel je door de kloof in het Thingvellir Nationaal Park, zie je de Gullfosswaterval naar beneden storten, ga je zwemmen in de Secret Lagoon of maak je een dagtocht naar het zuiden van het eiland. En ’s avonds? Dan laat je je zakken in het warme water van je eigen hottub en kijk je naar de hemel.

Het hart van de Aurora Zone
De Aurora Zone is het gebied waar de kans het grootst is om noorderlicht te zien. Deze band rond de aarde vind je tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. De Noorse stad Tromsø ligt middenin deze zone en minstens zo belangrijk: vanwege de gunstige ligging heb je hier vaak helder weer, belangrijk als je het noorderlicht wilt zien. De spectaculaire omgeving, met hoge bergen en diepe fjorden, is bovendien een walhalla voor elke outdoorfan en natuurliefhebber.

Weetje: wat is noorderlicht eigenlijk?
Noorderlicht komt eigenlijk van de zon: die stuurt elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Omdat de aarde magnetisch is, trekt het deze deeltjes aan. In onze atmosfeer botsen sommige van deze elektrische deeltjes met luchtdeeltjes. Uit deze botsingen ontstaan gassen, die bijzondere kleuren licht geven.  

Bekijk al onze noorderlichtreizen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit