De prachtig gelegen huisjes van Främby Udde in Falun, Zweden

Zomer in Zweden!

Geplaatst door Annette Warnier op donderdag 05 augustus 2021

Ons verblijf in Främby Udde in Falun had best nog een week mogen duren. Het is een idyllisch plekje in het bos, aan een helder blauw meer met in de verte de bossen rondom het meer. De kinderen spelen bij het strandje: vriendjes zijn zo gemaakt, er zijn meer Nederlandse gezinnen die deze plek hebben gevonden. Het water is fris, maar de zon is zo warm dat dat niet uitmaakt! Er komen zeilbootjes voorbij, kanoërs, kajakkers en een enkele jetski. Verderop is een man aan het vissen.We wandelen langs het meer en komen allerlei beestjes tegen: kikkertjes, mieren, torretjes en eenden. De kinderen komen ogen te kort. Onderweg verzamelen ze takjes en veren. Bosbessen groeien er in overvloed! 's Avonds eten we op ons terras en genieten van ons uitzicht.

Kajakken

De volgende dag huren we 's middags een kajak; we krijgen zwemvesten en een korte uitleg. We kunnen nu de hele middag peddelen! Eenmaal op het meer komt er een serene rust over je heen. Het kabbelende water, de eenden tussen de waterlelies, en de zon die het plaatje compleet maakt. Langs het meer zien we een aantal mooie huisjes staan met ieder een eigen steiger. Hier zou ik best willen wonen! Ik kan haast niet geloven dat er hier in de winter volop geschaatst wordt.

In Falun bezoeken we de Falu Gruva: ooit s' werelds grootste kopermijn. Er is een museum waar de geschiedenis van dit plaatsje wordt samengevat: het draaide vroeger allemaal om deze mijn. De rode verf, die je terugvindt opalle huisjes in Midden-Zweden, komt hier vandaan. Je kunt er nog steeds deze rode verf kopen!

Ga kajakken op het meer bij Falun

Berenpark in Orsa

Vanuit Falun is het maar 1,5 uur rijden naar Orsa, waar we het Orsa Björnpark bezoeken. Hier leven behalve beren ook tijgers, lynxen, wolven, ijsberen en veelvraten. Het park ligt bij het Siljan-meer middenin de bossen tegen een heuvel: een prachtige leefomgeving voor de dieren! Ze hebben er een zee van ruimte en als bezoeker kun je de dieren toch ook van dichtbij zien door middel van loopbruggen en glazen ruiten. Overal in het park zijn plekjes voor kinderen om te spelen en er zijn leerzame activiteiten. In het hoofdgebouw is een tentoonstelling met alle dieren die voorkomen in dit park en in Zweden leven. Het is zeker een aanrader om een keer naar dit park te gaan! Vicks, de ijsbeer uit Blijdorp leeft hier nu ook!

Ontmoet de beren in het Orsa Roofdierenpark

Op avontuur in Fredriksberg

Säfsen Resort in Fredriksberg is een groot park, maar door de ligging in het bos merk je dat helemaal niet. Ons rode huisje met veranda ligt aan de rand van het bos. We voelden ons meteen thuis in deze gezellig ingerichte woning. Op het begroeide plein voor ons huisje stond een grote boom met daar omheen allemaal frambozenstruiken! Voor de lunch hebben we een bakje vol geplukt; heerlijk zoet waren ze. Het strandje bij het Säfsjönmeer-meer is een heerlijk, beschut plekje. Er zijn een barbecueplaats, picknicktafels en een glijbaan in het water voor de kinderen! Het meer loopt langzaam af, waardoor ook kleine kinderen hier goed kunnen rondspetteren. Aan de andere kant dobberen de roeiboten en liggen kanos te wachten om het meer op te gaan. De steiger is in trek bij de vissers. Gewapend met een hengel gaan de jongens vissen. Ze hebben brood mee als aas en na een poos hebben ze beet. De euforie is groot!

Op vrijdagochtend gaan de jongens mee met de Kidsclub. Er is een groep van 5-8 jaar en van 9-12 jaar. Allebei gaan ze in een andere groep; maar dat maakt niet uit, want het zijn allemaal Nederlandse kinderen! De Zweedse leidsters hebben er ervaring mee, ze verstaan ze prima. Met een lunchpakket en worstjes om te barbecuen gaan ze op pad. De jonge groep gaat naar de overkant van het meer, waar een enorm buiten speelpark is met klimtouwen, boomhutten en een barbecueplaats! De grote jongens en meiden gaan naar een eiland in het meer met een vlot! Ook daar werden worstjes gebraden. 's Middags kwamen ze terug op het park waar we ze opwachtten. Filurius de Eland kwam ze ook begroeten! Ze hebben genoten! Het personeel bij Säfsen is altijd even vriendelijk en behulpzaam. Een tip is om voor activiteiten en excursies een bonnenpakket te kopen bij de sportshop van Säfsen Resort. Dan is alles net even wat voordeliger!

Ook zo'n zin in een zomervakantie naar Zweden? Bekijk hier onze reizen naar Zweden!

Avontuur voor jong en oud bij Säfsen Resort in Fredriksberg

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
7.6
Autorondreis

Annika

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen

Populaire combinatie van Zweden en Noorwegen

Met de kinderen
Voor het eerst
7.8
Autorondreis

Bernt

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden, Noorwegen

Afwisselende reis door Zweden en Noorwegen

Met de kinderen
Rustig reistempo
7.8
Autorondreis

Björn

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Veel kinderactiviteiten op de parken

Met de hond
Met de kinderen
Vakantiewoning

Falun Strandby

Midden-Zweden, Falun

Prachtige ligging aan het Runn meer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit