Bij het prachtige noordkaapplateau in Noord-Noorwegen ben je op het uiterste puntje van het vasteland van Europa!

De èchte Noordkaap

Geplaatst door Christiaan Obbink op woensdag 18 januari 2023

De noordkaap in het noorden van Noorwegen is het meest noordelijke punt van het vasteland van Europa. De klif van 307 meter kijkt uit over de zee en hoewel je het niet ziet; de eilandengroep Spitsbergen is het enige wat tussen jou en de Noordpool staat. 

Het Gjesværstappan natuurgebied staat bekend om deze bijzondere plek, maar ook om de iconische wandeling die veel natuurliefhebbers elk jaar trekt. Waaronder ik er één van ben. De regen slaat tegen de ruiten en de wind laat de auto trillen. Het lijkt een waarschuwing van de weergoden; weet waar je aan begint. Twijfelen doet ik niet; ik ga de auto uit.

Het noordelijkste punt van Europa

Het doel van deze wandeling is het punt met de onuitspreekbare naam Knivskjelodden te bereiken. Oftewel het meest noordelijke punt van Europa. Het is weliswaar geen kaap, maar steekt toch echt een paar honderd meter verder uit dan de overbekende wereldbol, waar velen zich op de foto laten vereeuwigen. De route wordt gemarkeerd door rode T’s en op elkaar gestapelde stenen en gaat over glooiend landschap. Dan weer omhoog, dan weer omlaag. De uiteindelijke route is 18 km: 9 heen en 9 terug. Dat betekent 4 uur wandelen, maar doordat het terrein niet vlak is, blijkt het een pittige wandeling te zijn.

Volg de rode T’s voor een prachtige wandelroute bij de noordkaap

Rendieren spotten

Onderweg word je overvallen door de leegte en de weidsheid van dit Arctische gebied. De ondergrond is rotsachtig met veel losse stenen, maar toch weten enkele bloemen nog stand te houden in deze barre ondergrond. Verder zijn er meertjes, stroompjes en graslanden te zien.

Deze combinatie blijkt ideaal voor rendieren. Al na een halfuurtje lopen zie ik de eerste op nog geen 50 meter afstand. Het dier ziet mij ook en blijft stokstijf staan. Als het door heeft dat er geen gevaar dreigt, graast het rustig verder. Rendieren zijn nooit alleen en vervolgens zie ik 2 metgezellen. Het is imponerend om de dieren van zo dichtbij te mogen zien.

Naast de rendieren heb je veel kans om ook papegaaiduikers te spotten, maar vandaag bleken ze er niet te zijn. Redenen om terug te keren!

Ga rendieren spotten, er zijn er duizenden te vinden in het hoge noorden

Schrijf je naam in het logboek

Halverwege zie ik rechts de Noordkaap al in de verte boven de zee uitrijzen. Prachtig om te zien. Ik kom uiteindelijk zelf ook bij de zee aan en moet over grote rotspartijen het laatste stuk afleggen. Ik loop langzaam de Noordkaap voorbij en bereik het punt. Er is een stenen markeerpunt aangelegd en er staat een brievenbus met een logboek erin. Ik zet mijn naam in het boek… Ik heb het gehaald!

Brievenbus met logboek op de Noordkaap

Een indrukwekkende tocht

Maar dan is er ook nog een weg terug... Het lijkt langer te duren dan op de heenweg, maar binnen 5 uur in totaal ben ik weer terug bij de auto. Ik ben moe maar voldaan van een indrukwekkende tocht, omgeven door een prachtige natuur, een gevecht met de elementen en het idee dat ik op het noordelijkste punt van Noorwegen ben geweest.

Ontdek alle vakanties naar Noord-Noorwegen van Buro Scanbrit.

Landschap rondom Noordkaap

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Aanbieding
Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Bjørnar

15-daagse rondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen, Finland

Verblijf in rorbuer, de originele vissershuisjes

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Moby Dick

15-daagse rondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 200 korting per boeking

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit