Een dag aan boord van de Hurtigruten

Geplaatst door Christiaan Obbink op maandag 11 mei 2020

Om niet te lang in de auto te hoeven zitten neem ik de Hurtigruten van Honningsvåg naar Tromsø. Een route die over land tien uur rijtijd betekent, zonder pauze. Wat een uitkomst is het dan om aan boord te stappen van de Midnatsol, een van de meest comfortabele schepen van Hurtigruten. De auto kan gewoon mee aan boord. Het betekent vroeg op, om 6.15u. De verwachte aankomsttijd in Tromsø is 23.45u. Een lange dag, maar gelukkig is een hut inbegrepen. Ik besluit eerst wat slaap in te halen in de sober ingerichte maar comfortabele buitenhut.

Hammerfest

Om 11.30u meert het schip aan in de haven van Hammerfest. Van hieruit kun je excursies boeken naar het Energiehuis, de meridiaan zuil (UNESCO erfgoed) of de plaatselijke kerk. Ik kies voor een wandeling in het meest noordelijke stadje van Noorwegen en stuit al snel op het zig zag path. Aangelegd door de bewoners van Hammerfest in 1893. Op de top heb ik een mooi uitzicht over Hammerfest. Het stadje is zeer sterk verbonden met de ijsbeer. Hammerfest was vroeger een uitvalsbasis voor expeditie naar Spitsbergen en Arctisch onderzoek. In het polar bear museum kun je lid worden van de club. Verspreid over het stadje vind je verschillende ijsberen, gelukkig niet levend, om de band met de Arctische pool duidelijk te maken.

Aan boord

Om 13.00u is het tijd om weer aan boord te gaan. Er staan nog twee korte stops op het programma, maar de rest van de dag blijft iedereen aan boord. Het valt me op dat de sfeer zeer gemoedelijk is. Iedereen zoekt zijn eigen plekje aan boord, leest een boek, checkt e-mail op de Ipad of maakt een wandeling op het dek met de fotocamera in de hand. Dat laatste is niet onverstandig, want het landschap, wat langzaam aan je voorbijtrekt, is werkelijk prachtig, met eilanden, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen die soms zeer hoog boven het schip uitrijzen. Het vriendelijke personeel is allemaal Noors of spreekt je in het Noors aan, wat me oprecht het gevoel geeft in Noorwegen op vakantie te zijn.

Heerlijk eten
Het is inmiddels tijd voor de lunch, die in buffetvorm wordt opgediend. Het is zeer gevarieerd en smaakvol. Van mijn tafelgasten begrijp ik dat het eten de hele reis al voortreffelijk is geweest. Na de lunch neem ik zelf plaats aan dek. De wolken zijn verdwenen en de zon schijnt. Uit de wind is het heerlijk en ik maak een aantal foto's. Gisteren nog ging ik met de auto van Alta naar de Noordkaap. Een mooie rit, maar continu opletten op medeweggebruikers maakt het vermoeiend. Nu zit ik aan boord en kom ik geheel tot rust. Je kunt immers weinig anders dan rustig blijven zitten en een van de mooiste kustlijnen ter wereld langzaam aan je voorbij laten trekken.De tijd gaat snel en het is alweer tijd voor het diner. Dit keer wordt het in een 3-gangen menu opgediend. Wederom de complimenten voor de chef!

Aankomst

Nog 1,5 uur te gaan en Tromsø komt langzaam dichterbij. De zon is inmiddels gezakt en verdwijnt soms achter de bergen. Als hij zich af en toe laat zien levert het mooie plaatjes op. Stipt om 23.45u komen we aan in Tromsø en de ijskathedraal ligt prachtig in de middernachtzon. Helaas, het is tijd om van boord te gaan en weer met de auto verder te reizen.

Wil jij ook aan boord van de Hurtiguten? Bekijk onze Hurtiguten reizen!

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit