Orsa, vakantiepark in de Zweedse natuur

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 14 mei 2020

Na een mooie rit door Zweden is Orsa onze volgende bestemming. Via het dorp Orsa volg je de borden Orsa Bearpark om bij het vakantiepark Orsa Gronklitt te komen.  Na 15 kilometer ligt het Berenpark aan de linkerkant, gevolgd door het vakantiepark. Na een gezellige en vriendelijke ontvangst bij de receptie van het vakantiepark krijgen wij de sleutel en het pakket van onze vakantiewoning. Maar eerst gaan wij naar het Berenpark!

Berenpark

Het berenpark heet tegenwoordig Orsa Rovdjurspark (roofdierenpark) omdat er veel meer dieren dan alleen beren in dit park zijn. Bij de receptie staat onze gids al klaarom ons door het park te begeleiden. Wat een luxe! Het park ligt op een berg, ernaast ligt de skipiste. Je kunt je wel voorstellen dat dit dan een behoorlijke klim is!

IJsberen
Eerst lopen we naar de ijsberen. Omdat wij met de gids lopen mogen wij dicht bij de ijsberen kijken. Maar dichter dan een meter mogen we niet bij het hek komen, omdat deze lieve witte knuffelberen eigenlijk super gevaarlijk zijn. Er zitten er twee en ze hebben een enorme ruimte om te lopen. Het park hoopt binnenkort op kleine ijsbeertjes. Verder in het park zien wij veelvraten, tijgers, uilen en uiteraard heel veel beren.

Elandsafari vanuit het vakantiepark

Na dit bijzondere en vooral interessante bezoek gaan we terug naar het vakantiepark om te dineren in het pas gerenoveerde restaurant. Hier is ook een bar en (kleine) supermarkt. Na het heerlijke diner met uitzicht op de skipiste (waar s zomers uiteraard gras ligt) staat de volgende gids al klaar: wij gaan een elandsafari doen! Dit kun je boeken via de receptie en het is zeer de moeite waard. Met een bus rijd je vlakbij Orsa de bossen in en ga je op zoek naar elanden, beren of bevers. Na een halfuur zien wij dan de eerste eland. Wat is die groot! Later blijkt dat dit niet eens een grote was.

Roofdieren in het wild

Even later zien wij een eland de weg overrennen en wij zien twee elanden in de verte staan. En opeens rent er een beer over. Een wilde beer! Wauw! Wij en de gids zijn in juichstemming: die hebben wij toch maar mooi in het wild gezien.De safari duurt van 19.00 tot ca. 22.00. Dit is behoorlijk lang, maar erg de moeite waard. Hierna gaan wij eindelijk een kijkje nemen in onze vakantiewoning. Orsa Gronklitt bestaat uit verschillende typen huisjes in verschillende wijkjes. Wij hebben type D, een 6-persoonshuis. We zijn blij met ons huisje, het is ruim en ook recent gerenoveerd.Vanuit het vakantiepark kun je genoeg ondernemen. Ga naar Tomteland, het land van de kerstman. Breng een bezoek aan Nusnas, de fabriek waar de dalapaardjes worden gemaakt. Of ga gewoon genieten van rust van Zweden, want dat kan hier uiteraard ook heel goed.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit