Een moestuin in Denemarken

Onze favoriete lokale boerderijwinkels in hartje Jutland

Geplaatst door Carla Hazenberg op woensdag 21 februari 2024

In het hart van Denemarken kan je ontzettend goed winkelen. In Kolding heb je bijvoorbeeld het overdekte winkelcentrum met meer dan 120 winkels, restaurants en een bioscoop. Ook heb je een ontzettend groot winkelcentrum in Vejle, een ideale plek om een dagje te gaan shoppen. Maar wist je ook dat er leuke plaatselijke boerderijwinkels zijn in Jutland? Heerlijk voor als je op zoek bent naar lokale producten! Wij hebben 5 boerderijwinkels op een rij gezet die een omweg waard zijn.

Tip: vergeet geen contant geld mee te nemen, aangezien veel boerderijwinkels geen creditcards accepteren.

1. De Deens bekroonde wijnmakerij: Skærsøgaard Winery

De meest gewaardeerde wijngaard van Denemarken ligt in het enige wijndistrict van het land, Dons. Er worden maar liefst 30.000 wijnstokken buiten geteeld op 10 hectare grond. Sinds 2011 worden hier allerlei soorten wijn geproduceerd: van rode wijn, mousserende wijn, tot dessertwijn. De wijnproducent is daarnaast ook de allereerste gelicentieerde wijnmakerij van Denemarken!

Het wijnhuis is meestal open op maandag en woensdag, maar soms ook bij andere gelegenheden. Er zijn namelijk meerderde evenementen voor kleine en grote groepen. Lukt het je niet om tijdens openingstijden langs te komen, dan kun je hun wijnen op veel andere plekken in de regio proeven! Hav det Sjovt! (Veel plezier!)

Wijngaard

2. De charmante boerderijproducent Gårdsbutiken Solskin

Deze charmante en biologische boerderijwinkel werd opgericht door een stel die begon met kersen kweken. Deze werden dan verser dan versverkocht aan particulieren. Het nieuws verspreidde zich snel en de boerderij heeft zich inmiddels verder ontwikkeld. Ze verkopen nu verschillende groenten, bessen en vlees. Haal deze verse lokale producten op zaterdag op het plein in Kolding of bij hun eigen leuke boerderijschuur (elke dag van de week). Gårdsbutiken Solskin staat nog steeds bekend om hun zoete kersen, met circa 500 kersenbomen en 8 verschillende soorten!

 Let op: je kan hier alleen contant of met mobiel betalen.

Biologische producten van de boerderij

3. Lindely Winery, een van de mooiste wijngaarden van Denemarken

Lindely Winery is een van de mooiste wijngaarden van Denemarken, gelegen in een golvend landschap iets ten noordoosten van Kolding. Hier worden verschillende druivensoorten verbouwd, maar voornamelijk Solaris en Rondo. Heerlijke witte en roséwijn! Deze wijnen koop je in de eigen winkel van het wijnhuis. Of bezoek de wijngaard voor een rondleiding voor een leerzame ervaring.

Wijnvaten

4. Boerderijwinkel Hopballe Mølle in Vejle

Een boerderij met zowel een winkel als restaurant, waar al het vlees van de boerderij gericht is op het welzijn van alle dieren. De boerderij staat vooral bekend om de Hopballe kippen, de gastronomische specialiteiten uit binnen- en buitenland en alle andere producten zoals pesto, kaas en wijn. Dus als je zin hebt in de huisgemaakte gerechten van restaurant Møllesøen, is dit een perfecte stop.

Naast vlees vind je er ook lokaal geproduceerde lekkernijen van verschillende andere boerderijen in de buurt!

Boerderijwinkel

5. Familiebedrijf Ravnsminde Gårdsbutik

Ravnsminde Gårdsbutik is een familiebedrijf buiten Vejle. De eigenaren Simon en Julie en hun drie kinderen wonen en werken hier met hun vee, onder andere met runderen van het Wagyu-Limou-ras. Het is een oude boerderij gebouwd in 1872 en heeft een authentieke boerderijomgeving met een eigen winkeltje. In de boerderijwinkel koop je lokaal geproduceerd vlees en eieren, maar ook andere lokale producten, zoals honing, wijn, appelcider en koffiespecialiteiten.

Het platteland in Denemarken

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.3
Autorondreis

Rikke

10-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.1
Autorondreis

Torsten

9-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

Aantrekkelijk geprijsde reis

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Mikkel

12-daagse autorondreis langs hotels

Denemarken

UNESCO erfgoed in het hart van Jutland

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Autorondreis

Bodil

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen, Denemarken

Via Denemarken naar het mooie Noorwegen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit