Blair Athol Distillery in de herfst

Ontdek Schotland in de herfst

Geplaatst door Rick Schaak op vrijdag 05 januari 2024

Wil je dit jaar in de herfst op vakantie naar Schotland? Dan staat je een van de meest mooie seizoenen in dit prachtige land te wachten! In deze periode komt Schotland echt tot leven. Terwijl de zomerdrukte wegebt, kan je op je gemak het land verkennen en jezelf onderdompelen in de rijke geschiedenis, de hartelijke gastvrijheid en de wereldberoemde whisky.

Maak ontspannen wandelingen door de heuvels van de Schotse Hooglanden, die prachtig versierd zijn met rode en oranje tinten. Of slenter langs de oevers van Loch Ness, waar het rustige water de vurige herfstbladeren van de bomen weerspiegelt. Ontdek de adembenemende schoonheid van het Isle of Skye in de herfst, of geniet van het bruisende culturele leven in Edinburgh. Zit het weer tegen? Dan is het tijd om de haard aan te steken. Wil je meer te weten komen over Schotland in de herfst? Lees dan onze blog!

1. De herfsttinten van de Midlands

In het hart van Schotland, ontdek je de prachtige Midlands, een regio die tot leven komt in de herfst. Argyll, Loch Lomond & Trossachs zijn enkele van de meest prachtige bestemmingen om te verkennen tijdens dit seizoen.

Maak een wandeling door het herfstlandschap van Argyll, waar de bossen een schitterend kleurenpalet vormen. Volg het avontuurlijke Argyll Bikepacking Trail, een spannende route van maar liefst 650 km langs geliefde plekken in de regio, zoals Helensburg, Oban, Cowal en Kintyre. Of geniet van de serene rust terwijl je langs de oever van Loch Lomond wandelt, gelegen in het prachtige Trossachs Nationaal Park.

Duik in de legendes van Schotse helden zoals William Wallace en Rob Roy tijdens een dagtocht bij Loch Lomond en de Trossachs. Juist in de herfst zijn de wandelingen hier fantastisch, met als extra bonus de herfstkleuren rondom de lochs. Het is dan ook geen verrassing dat de Trossachs ook wel bekendstaan als “De Hooglanden in miniatuur”.

De regio Loch Lomond & The Trossachs in de herfst

2. Ontdek Noord-Schotland in de herfst

Noord-Schotland is een paradijs voor natuurliefhebbers en in de herfst is het op zijn mooist. De Hebriden, Highlands en Isle of Skye bieden adembenemende landschappen en onvergetelijke ervaringen. Verken de Buiten-Hebriden, een eilandengroep voor de noordwestkust van Schotland. Elk eiland heeft zijn eigen unieke levenswijze, afgelegen stranden en wilde Atlantische golven. Maak een van de vele fantastische wandelroutes boven op de kliffen of fiets over de bijna 300 km lange Hebridean Way!

Een bezoek aan de Hooglanden mag uiteraard niet ontbreken. Kom en geniet overdag van de prachtige herfsttinten, uitgestrekte valleien en eventueel een rit over de iconische North Coast 500. ’s Nachts geniet je van de livemuziek in de gezellige pubs. De Hooglandse gastvrijheid zal je aangenaam verrassen. Vergeet daarnaast niet Isle of Skye te verkennen, dat bekend staat om zijn ruige landschappen. Skye is een populaire plek voor sterrenkijkers en astronomen wanneer de hemel op zijn duisterst is.

De Schotse Hooglanden in het najaar

3. Zuid-Schotland in de herfst

Zuid-Schotland biedt een charmant contrast met zijn prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden. Verken de regio's Lothian, Scottish Borders en Strathclyde en ontdek de rijke geschiedenis en cultuur van Schotland.

Verken Scottish Borders, een regio vol met historische abdijen, statige landgoederen en oude stadjes. De Scottish Borders zijn perfect gepositioneerd als misschien wel de makkelijkst te bereiken bestemming in Schotland; Edinburgh en de Lothians in het noorden, Dumfries en Galloway in het westen en Northumberland in het zuiden. Bezoek de historische stad Edinburgh in Lothian, waar je dwaalt door de smalle straatjes van de oude stad, het majestueuze Edinburgh Castle verkent en geniet van adembenemende uitzichten vanaf de heuvel Arthur's Seat. Het kasteel is het icoon van de stad!

Herfst in de Borders

4. Whisky tours, distilleerderijen en proeverijen

Een bezoek aan Schotland is niet compleet zonder een whisky-tour of proeverij. Schotland staat bekend om zijn wereldberoemde whisky en er zijn tal van distilleerderijen die je kan bezoeken. Een van de hoogtepunten is de Glengoyne distilleerderij, gelegen aan de rand van de Highlands. Ontdek het traditionele productieproces en geniet van een proeverij van hun uitstekende single malt whisky.

Breng ook een bezoek aan de Scotch Whisky Experience aan de Royal Mile in Edinburgh, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en productie van Schotse whisky. Proef verschillende soorten whisky en geniet van een unieke ervaring. Tijdens de rondleiding leer je alles wat je nodig hebt om een whisky-expert te worden! Tip: combineer je bezoek aan de Scotch Whisky Experience met een wandeling door het kasteel in Edinburgh.

Glengoyne Distillery in de Hooglanden

5. Bezoek een van de vele Schotse kastelen

Schotland staat bekend om zijn indrukwekkende kastelen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van het land. Bezoek het majestueuze Edinburgh Castle, gelegen op de top van de Royal Mile in Edinburgh. Verken de middeleeuwse vestingwerken en geniet van de uitzichten over de stad. Bezoek Stirling Kasteel, een van de grootste en belangrijkste kastelen van Schotland, gelegen op een strategische locatie bovenop een heuvel. Verken de prachtige kamers en leer meer over de Schotse geschiedenis.

Of wandel door Urquhart Kasteel, gelegen aan de oevers van Loch Ness, en bewonder de spectaculaire ruïnes en het uitzicht op het meer. En vergeet niet Duart Castle te bezoeken, gelegen op het Isle of Mull, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht op de kust en de zee. Schotland heeft talloze kastelen om te verkennen en elk heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen.

Inveraray Kasteel

6. Festivals en evenementen om te ervaren in de herfst

Schotland staat bekend om zijn levendige festivals en evenementen, en de herfst is geen uitzondering. Edinburgh organiseert verschillende festivals, waaronder het wereldberoemde Edinburgh Festival Fringe, het grootste kunstfestival ter wereld. Geniet van theater, comedy, muziek en nog veel meer tijdens dit bruisende evenement.

Daarnaast vindt het Scottish International Storytelling Festival plaats, waar verhalenvertellers van over de hele wereld samenkomen om hun vertelkunsten te delen. Het Enchanted Forest in Pitlochry is ook een geweldig evenement waarbij het bos 's avonds wordt verlicht met kleurrijke lichten en geluidseffecten. En dit is nog maar een greep uit de vele festivals en evenementen die worden georganiseerd in de herfst!

Doedelzak Highland Games

7. Genieten van heerlijke Schotse herfstproducten

De herfst is de perfecte tijd van het jaar om bij te openhaard te genieten van heerlijke lekkernijen, terwijl het buiten zachtjes regent en de avonden steeds vroeger donker worden. Laat je verrassen door de smaakvolle Schotse gerechten, zoals haggis, neeps en tatties – een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens het Burns Supper. Een feestelijke viering ter ere van de de beroemde Schotse dichter Robert Burns. Vergeet ook niet de lokale whisky, smaakvol wild en gerookte zalm te proeven! Of je nu een echte fijnproever bent of gewoon wilt genieten van de verrukkelijke smaken van het seizoen, de Schotse herfstproducten zullen je smaakpupillen verwennen.

Schotland is een ideale bestemming voor een rondreis of een korte vakantie. En perfect om er even lekker tussen uit te zijn in het najaar! Begin jouw vakantie aan boord van de comfortabele ferry van DFDS naar Newcastle en geniet van de herfst.

Lekkernijen bij de openhaard

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Moray

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op 3 rustige vakantieparken in de Hooglanden

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Graham

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Rustige vakantieparken op mooie locaties

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Kirsty Hotels

15-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

Complete rondreis incl. Skye en de noordelijke Hooglanden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit