Tips om met een 4x4 IJsland te ontdekken

4 tips om met een 4x4 IJsland te ontdekken

Geplaatst door Henk Visser op maandag 20 maart 2023

Wil je het ruige, ongerepte landschap van IJsland op een avontuurlijke manier ontdekken? Huur dan een 4x4 en kom zo op de meest unieke plekken. Om ervoor te zorgen dat het een onvergetelijke en geslaagde reis wordt lees je de volgende tips.

1. Zo rijd je door een rivier

Het belangrijkste is om zelf rustig te blijven. Je rijdt waarschijnlijk niet elke dag door een rivier. Bepaal eerst waar je de rivier wil oversteken. Je ziet namelijk aan het water waar het diep en ondiep is. In dit geval heeft de zin “stille wateren hebben diepe gronden” een letterlijke betekenis. Zie je kabbelend water, dan is het water niet diep en steek je daar redelijk eenvoudig de rivier over. Is het water rustig? Rij er dan vooral niet in, het kan dieper zijn dan je misschien verwacht. Benader de rivier rustig, rij stapvoets en laat de auto het werk doen (geef dus geen gas, de 4x4 trekt zichzelf door de rivier heen, handig!). Wanneer je bijna aan de overkant bent, geef je een klein beetje gas en voor je het weet heb je je eerste rivier overgestoken. Doe dit nog een paar keer en je voelt je een echte avonturier.

Rijden door een rivier kan je alleen met een 4x4

2. Neem de tijd voor de route die je gaat doen

Je leert het echte ruige IJsland kennen als je via de hooglandroutes rijdt. Vele kilometers kom je niemand tegen. Het voelt dan ook alsof je soms al vele kilometers hebt afgelegd, maar schijnt bedriegt! Vooral aan het eind van het seizoen (september) hebben de wegen het een en ander te verduren gehad, waardoor je soms behoorlijke gaten in de weg tegenkomt. Met een 4x4 is dit natuurlijk geen probleem, maar het zorgt er wel voor dat je soms stapvoets moet rijden. Hou er rekening mee dat je in de meeste gevallen maximaal 30 kilometer per uur aflegt en dat je regelmatig stopt om het prachtige landschap in je op te nemen.

Landmannalaugar

3. Zo kom je op de meest unieke plekken

De ringweg rijden is geweldig. Rij je tegen de klok in, dan zie je na de plaats Selfoss de gletsjers en vulkanen al liggen. Ben je op zoek naar de  meest unieke landschappen? Die kom je alleen in het binnenland tegen. Dus ga erop uit met je 4x4 en kies de mooiste binnenlandse routes, zoals de Kjöjurroute die je tijdens de Björk rondreis gaat ontdekken! Rij bijvoorbeeld de F208 van Hrauneyjar naar het zuiden, dan kom je langs Landmannalaugar waar je de meest prachtige hikes kan maken. Een klein stukje ervoor lijkt het wel alsof je op planeet Mars rijdt en elk uur, na elke bocht, heb je weer een fantastisch landschap om van te genieten.

Gletsjer, Skaftafell, Vatnajökull Nationaal Park

4. Bereid je goed voor

Wil je even geen andere toeristen tegenkomen, dan zit je in het binnenland van IJsland goed. Op een afstand van 100 kilometer kom je waarschijnlijk maximaal 10 tegenliggers tegen. Tel daar het uitgestrekte landschap bij op en je voelt je echt de laatste mens op Aarde. Onze tip: neem voldoende eten en drinken mee en zorg ervoor dat de auto een volle tank benzine heeft. Wegrestaurants en tankstations kom je hier absoluut niet tegen!

Dit waren onze tips om met een 4x4 IJsland te ontdekken. Ervaar het nu zelf tijdens jouw rondreis door IJsland.

Ontdek deze bestemming

Rustig reistempo
8.6
Fly Drive

Björk

12- of 13-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Op avontuur naar het beste van IJsland

Met z'n tweeën
9.0
Fly Drive

Magnús

10-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Spectaculaire vakantie per 4x4 van de gebaande paden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit