Kasteel in Schotland

10x de mooiste bezienswaardigheden in Schotland

Geplaatst door Daniëlle Kuil op dinsdag 05 december 2023

De Hooglanden, de vele kastelen en mooie routes… Maar wat moet je absoluut niet missen tijdens een rondreis door Schotland? In dit blog geven wij de top 10 bezienswaardigheden van Schotland die écht de moeite waard zijn.

Tip: ga je voor het eerst links rijden tijdens een rondreis door Schotland? Met onze tips is het alsof je nooit anders hebt gedaan.

1. De Schotse Hooglanden

Het landschap is hier exact wat je verwacht: prachtig. Maar dat is niet het enige wat je in de Schotse Hooglanden tegenkomt. De mensen zijn hier gastvrij en de kastelen vol geschiedenis. Ga op ontdekkingstocht door de natuur en wandel aan de voet van besneeuwde bergtoppen én ook direct de hoogste van Schotland. Of kies voor een boottocht over één van de vele meren, ofwel lochs, die in de Hooglanden je aandacht trekken. Na een dag natuur en whisky is het slapen in een romantisch kasteel de kers op de taart en waan je je in een Schots sprookje…

De hooglanden (highlands) in Schotland

2. Isle of Skye

Vanuit de knusse hoofdstad van Isle of Skye, Portree, is het één en al genieten van de uitzichten, wandelen over idyllische paden en zoeken naar de voetafdrukken van dinosaurussen. Ga mee op boottour, spot de wilde dieren en bewonder de lokale kunst in de galerijen. En in de pittoreske – en typisch Schotse - dorpen staat de lokale bevolking klaar om je met armen te ontvangen.

Isle of Skye

3. North Coast 500

De North Coast 500 is één van de mooiste routes van Europa. Je rijdt hier zo’n 500 miles (800 km) langs de indrukwekkende kust in het noorden van Schotland met rotsen, vergezichten en prachtige stranden. Vergeet niet om in de dorpen te stoppen en te genieten van de bergpassen, bijvoorbeeld de Bealach na Bà die vooral onder de motorrijders populair is.

We raden je aan om de route te rijden tussen april en oktober.

Kustlijn op route North Coast 500

4. Edinburgh Castle

Bezoek één van de mooiste steden van Schotland tijdens je rondreis! De stad heeft een oud stadscentrum op de heuvel. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder het kasteel gezien te hebben. Edinburgh Castle was in de 11e eeuw gebouwd en diende als koninklijk huis, fort en gevangenis. Nu is het open voor bezoek én een afternoon tea.

Tip: ontdek Edinburgh en het noordelijk geleden Inverness tijdens een treinrondreis!

Edinburgh Castle

5. Cairngorms Mountains

Het Cairngorms Nationaal Park in de Hooglanden verdient een bezoekje tijdens een rondreis door Schotland. Waarom? Hier vind je zo’n één vierde van het originele bos én de hoogste pieken van Groot-Brittannië. Je vindt hier daarom gerust besneeuwde bergtoppen. Maar ook wandelroutes vind je hier genoeg, want het hele nationaal park is twee keer groter dan het Lake District in Engeland. Het nationaal park kent kleinschalige hotels, zoals het Loch Kinord Hotel, waar de eigenaren voor je klaar staan én je in typisch Schotse kamer verblijft.

Landschap in Cairngorms Mountain nationaal park

6. Ben Nevis

Hoger ga je in Schotland niet komen. Met 1345 meter wint deze berg de strijd voor de hoogste bergtop van Schotland en Groot-Brittannië. Ben Nevis was ooit een actieve vulkaan – een paar miljoen jaar geleden… Je kan ‘the Ben’ niet missen, helemaal niet in als je in dichtstbijzijnde dorp Fort William staat.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de berg te beklimmen, maar de makkelijkste route is Mountain Track –ook bekend als Ben track. Ga je de hike aan? Doe dat dan tussen juni en september.

De hoogte berg, Ben Nevis, in Schotland

7. Whisky drinken

De Schotten noemen het niet voor niets ‘het levenswater’. Ze zijn er dol op en je komt het op veel plekken tijdens je rondreis tegen. Ga op bezoek bij één van de vele Whisky distilleries en zie hoe de whisky gemaakt wordt én proef échte Schotse whisky. Tijdens de Whisky en Highlands autovakantie bezoek je er meerdere, maar sla je de Glengoyne Distillery zeker niet over.

Of volg de Malt Whisky Trail in de Schotse regio Speyside. Tijdens de route kom je o.a. langs de beroemde whisky’s Glenlivet en Glenfiddich.

Whisky drinken in Schotland

8. Loch Ness

Bijna iedereen kent Loch Ness wel. Zou het Loch Ness Monster hier echt wonen? Dat antwoord hebben wij helaas niet voor je, maar we weten wel dat dit prachtige meer op jouw lijst hoort te staan. Of je komt voor het mysterie, de natuur of allebei: wij raden het aan. Wil je de kans op ‘Nessie’ vergroten? Ga dan mee met een cruise over het meer.

Loch Ness in Schotland

9. Loch Lomond

De natuur rondom Loch Lomond, in het zuiden van Schotland, is één van onze favorieten. Het loch ligt vlakbij Glasgow en is ideaal te combineren vanuit de stad of op de route naar de hooglanden in het noorden. Wandel door de bossen met indrukwekkende uitzichten over Loch Lomond, om daarna tijdens de cruise het meer van een ander perspectief te bewonderen.

10. Orkney-eilanden

De Orkney-eilanden zijn een archipel met ongeveer 70 eilanden zo’n 16 kilometen ten noorden van Schotland. Pak de ferry vanuit Scrabster en ga eilandenhoppen! Ontdek de ruige kustlijnen en eigenzinnigheden op Orkney – zoals de lokale bevolking het liever noemt. Struin door de kronkelende straatjes en bezoek de lokale kunstgalerijen.

Ontdek alle vakanties naar Schotland van Buro Scanbrit.

Kustlijn van Orkney

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit