Het noorderlicht in Abisko Nationaal Park, Zweden

Noorderlicht in Zweden

Geplaatst door Loes Knoop op woensdag 10 januari 2024

Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht, staat voor veel reizigers bovenaan op de bucketlist en is misschien wel een van de mooiste natuurverschijnselen. Wil jij dit ook met eigen ogen zien tijdens je vakantie naar Zweden? Wij vertellen je waar en wanneer je de grootste kans maakt om het noorderlicht te zien!

Het meeste noorderlijke puntje: Kiruna

De stad Kiruna ligt in het uiterste noorden van Zweden. Deze stad staat bekend als een Aurora hotspot en is al jaren het toeristische centrum van de regio - en met een reden! Op ongeveer 15 minuten lopen van het centrum ligt Camp Ripan. Hier hebben ze aangepaste straatverlichting met schuine schermen, om zo gemakkelijker het noorderlicht te kunnen zien. Ga op huskysafari of bewonder het noorderlicht tijdens een sneewscootertocht! De beste reistijd om het noorderlicht te zien in Kiruna is tussen november en maart.

Ook tijdens een huskysafari kan je in Kiruna het noorderlicht aanschouwen. Photo credits: Thomas Lipke

Ga slapen in een IJshotel

In de plaats Jukkasjärvi staat het wereldberoemde IJshotel dat elke winter weer wordt opgebouwd door kunstenaars. Het hotel bestaat uit spectaculaire ijskamers, een trendy ijsbar en zelfs een kapel van ijs waar de mooiste bruiloften plaatsvinden. Maak vanuit het hotel een sneeuwscootertocht of ga op pad met de husky’s. Je bent hier nooit ver om het noorderlicht te spotten...

IJshotel, Art Suite. Photo Credits: Asaf Kliger

Luleå: het hub van Fins Lapland

Luleå is de grootste stad van Zweeds Lapland en een ideale uitvalsbsis vanwaar je het noorderlicht schouwspel bewondert. Niet alleen voor het noorderlicht ga je naar Luleå, want je eet hier bij de lekkerste restaurants. Je bord eruit ziet als een schilderijtje. Ook struin je hier door de knusse winkelstaten en drink je een koffie in één van de café's. Je beleeft hier de echte, winterse activiteiten, zoals schaatsen, sneeuwschoenwandelen of breng een bezoek aan het oude centrum van de stad. En slapen doe je in een sfeervolle lodge midden in de bossen. Dat wordt heerlijk wakker worden!

Brändön Lodge, Luleå. Photo credits: Per Lundström | Taigapic

Verblijf in een oud Zweeds landhuis

We associeren Zweeds Lapland er misschien niet direct mee, maar vlakbij Kalix ligt het Filipsborg Arctic Mansion. Hét voormalig landhuis van Zweeds Lapland. In de twee bijgebouwen zijn prachtige hotelkamers met uitzicht over de Kalix rivier. Omdat je hier midden in de natuur bent, heb je veel kans om het noorderlicht te spotten. En met zo'n prachtig landhuis en rivier in de achtergrond, is dat een extra bijzonder plaatje.

Het noorderlicht bij Filipsborg the Arctic Mansion

Wanneer kan je het noorderlicht in Zweden zien?

Om het noorderlicht te kunnen zien moet het in de eerste plaats donker zijn. Er wordt vaak geen garantie gegeven dat je het noorderlicht ook echt zal zien, het blijft tenslotte een natuurfenomeen! Is het volle maan of bewolkt? Dan heb je minder zicht en dus minder kans om het noorderlicht goed te zien. De beste tijd om het noorderlicht in Zweden te bekijken is tijdens de donkerste maanden, van december tot maart. In het noordelijke gedeelte van Zweden is de kans op het zien van het noorderlicht in de maanden augustus tot en met april het hoogste.

Het noorderlicht bij het Abisko Nationaal Park

Welke kleding moet ik meenemen naar Zweden?

Ga je op wintervakantie of wintersport naar Scandinavië? Bereid je dan voor op sneeuw en arctische temperaturen. Maar wat voor kleding neem je mee? De belangrijkste tip: gebruik laagjes! De beste manier om je te wapenen tegen de kou is het 3-lagen systeem. Bij extreme kou is het belangrijk om de lichaamstemperatuur te reguleren, zodat je het niet te koud, maar ook niet te warm krijgt. Gebruik daarom laagjes. Elke laag heeft hierbij zijn eigen doel:

1.            Onderlaag: deze houdt je warm en droog.
2.            Tussenlaag: zorgt voor isolatie.
3.            Buitenlaag: beschermt tegen regen, wind en kou.

 Ben jij nog op zoek naar de juiste kleding of een warme jas? Bij Vrijbuiter ben je op de juiste plek! Van wintersportjassen tot thermokleding en accessoires, hier vind je alles voor jouw wintervakantie. Denk bijvoorbeeld ook aan een goede thermosfles zodat je altijd een warme drank binnen handbereik hebt.

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit