De ultieme saunabeleving in Finland

De ultieme saunabeleving in Finland

Geplaatst door Daniëlle Kuil op maandag 24 oktober 2022

Stel je voor: je hebt op sneeuwschoenen gewandeld door een wit droomlandschap, geskied in poedersneeuw, of een sledehondentocht gemaakt en rendieren gevoerd. Na zo’n avontuurlijke dag in de sneeuw is het heerlijk opwarmen en ontspannen in de sauna, iets wat de Finnen al héél lang weten.

Cultuur

De sauna zit diepgeworteld in de Finse cultuur. Veel huizen hebben er standaard één en het is voor veel Finnen een wekelijks en soms zelfs bijna dagelijks ritueel: aan het einde van de dag even stoom afblazen. Ze geven daarmee het goede voorbeeld, want er zitten veel gezondheidsvoordelen aan een saunabezoek: het stimuleert je bloedsomloop, je gaat ervan zweten waardoor afvalstoffen gemakkelijker afgescheiden worden, het ontspant je spieren en het maakt je hoofd leeg. Bovendien is het aangetoond dat je weerstand toeneemt en stresshormonen afnemen bij regelmatig saunabezoek.

Wist je dat...
- Er zijn meer sauna’s in Finland dan er auto’s rondrijden.
- De sauna is letterlijk hot in Finland: een temperatuur van 80 tot 120 graden vinden de Finnen het lekkerst.

Gezellig samen stoom afblazen

Hoe doe je het?

- Check van tevoren of het de bedoeling is dat je met of zonder badkleding de sauna ingaat. Finnen gaan meestal bloot als ze met het eigen gezin, of met goede vrienden of vriendinnen onder elkaar de sauna in gaan. Is de groep gemengd en kennen de mensen elkaar minder goed, dan is bloot minder gewoon dan in Nederland.
- Zorg verder dat je een handdoek hebt om op te zitten of te liggen, dat is wel zo hygiënisch.
- Naar de sauna gaan is in Finland overigens echt een sociale gebeurtenis, kijk dan ook niet vreemd op als iemand met een drankje in de hand in de sauna zit.
- Zorg dat je achteraf goed afkoelt, dat kan in de Finse winter gewoon in de buitenlucht (waarvan de temperatuur doorgaans ver onder nul ligt). Maak ook gebruik van de sneeuw die er meestal volop ligt (we hebben eens iemand een sneeuwengel zien maken na de sauna). En staat je sauna aan de oever van een meer, dan kan je als echte die hard er ook voor kiezen om je onder te dompelen in het meer, waarvoor vaak speciaal een gat in het ijs is gemaakt. Heb je meer tijd? Dan doe je gewoon nog een rondje

Met z'n allen nog even nagenieten van de typisch Finse sauna

IJsdrijven en een Arctische Spa

Wil je echt iets bijzonders meemaken? Laat je dan in het Noorden van Finland meevoeren tussen de ijsschotsen in een ijskoude rivier: ijsdrijven heet dat. Je krijgt een speciaal pak aan dat je droog houdt en erna kun je natuurlijk lekker opwarmen in de sauna. Midden in de winter zijn de dagen kort en de nachten lang: met een beetje geluk heb je al drijvend op je rug uitzicht op het noorderlicht.

Of bezoek een spa in het hoge Noorden en komt tot rust in vier verschillende sauna's. Na je bezoek geniet je van een drankje en leer je alles over de geschiedenis en gebruiken van de sauna in Finland. 

Bekijk al de wintervakanties van Buro Scanbrit. Wij hebben de mooiste reizen al voor je samengesteld zodat jij zorgeloos op reis gaat.

IJsdrijven kan je in Kemi in Fins Lapland

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Met de kinderen
8.7
Winter Adventure

Winter Adventure Essence of Lapland

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel of vakantiewoning

Fins Lapland, Muonio

Inclusief maar liefst 8 excursies

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit