Links rijden in Schotland, Engeland, Wales en Ierland

Whats the "right" side?

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op vrijdag 16 juli 2021

Mijn man rijdt de weg op na het ontbijt. We bespreken een beetje de route voor onderweg en ik kijk over m'n schouder naar de kinderen. Ineens zie ik voor me een auto langzaam en knipperend op ons afrijden. Links rijden roep ik, terwijl we al een slinger maken naar de goede kant van de weg.

Stuur aan de verkeerde kant

Dit maakt iedereen waarschijnlijk een keer mee op reis in de linksrijdende landen. Gelukkig zijn de medeweggebruikers vriendelijk en geduldig. Onze knipperende tegemoetkomende chauffeur zwaaide nog eens vriendelijk toen hij langskwam. Dit is de houding die de meeste bestuurders hebben. Zoals ik mijn kinderen in Nederland een auto aanwijs met het stuur aan de verkeerde kant, zo doen de Engelsen dit hier precies hetzelfde. Met wat extra verbaasde blikken als mijn zoon in zijn kinderstoel rechts voorin zit en net boven het dashboard uitkomt.

En toen zat het stuur aan de verkeerde kant...

Wennen

Per persoon is het wel heel wisselend hoe het links rijden wordt ervaren. Zelf vind ik links rijden prettig. Het grote wennen begint bij mij pas na terugkomst in Nederland. Ik voel me alleen altijd wat ondeugend bij het rechts inhalen op de snelweg. Mijn man daarentegen vind het vreselijk en mist alle oriëntatie. Maar ook dan zijn er wat tips die helpen: Ons lichaamsgeheugen is nogal hardnekkig. Die twintig borden die bij de overtocht of de luchthaven staan helpen absoluut voor de eerste dag. De tweede dag sturen onze eigenwijze handen toch weer naar de rechterkant van de weg. Een geheugensteun van de medereizigers is handig. Rotondes zijn een uitdaging doordat het verkeer van de verkeerde kant komt en er ooknogeens linksom over de rotonde moet worden gereden.Een beetje hulp is dan heel verstandig.

Langs de kust van Devon, nabij Woolacombe, Engeland

Zorg voor een oriëntatiepunt

De eerste reizen naar Groot-Brittannië en Ierland ben ik op de motor gegaan. Alleen op een motor is er toch echt niemand die helpt herinneren. En de motor voor je volgen heeft niet zoveel zin als die het ook fout doet. Daarom reed ik in Nederland met een stukje rood tape om de poot van mijn rechter spiegel. Op de boot wisselden we dit om naar de linkerspiegel. Bij twijfel is binnen een seconde duidelijk welke kant aan de berm moet blijven. Een gekleurd stickertje in de auto kan dat werk natuurlijk even goed doen.

Achill Island, Ierland

Neem de tijd

Het landschap kan af en toe erg afleidend zijn. Niet zo lastig met al die mooie vergezichten, maar concentratie is wel zo verstandig. Die enorm leuke schattige dorpjes zijn de stops meer dan waard. En bij vrijwel alle mooie uitzichtpunten is een parkeerplaats of een fotostop mogelijk. Neem de tijd voor de route en plan niet teveel kilometers op een dag.Maar buiten deze tips, is het belangrijkste om te genieten! Ook al vindt mijn man links rijden nog zo dramatisch, vrijwel ieder jaar gaan wij weer. De sfeer, de natuur en de cultuur wegen op tegen alle mogelijke nadelen van links rijden.

Maak een fotostop tijdens prachtige vergezichten

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

William Wallace

19-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

De ultieme rondreis door adembenemend Schotland

Met z'n tweeën
8.3
Korte Vakantie

Touring the Cotswolds

6-daagse autovakantie met verblijf in hotel

Midden-Engeland, Chipping Norton

Ontdek de schilderachtige Cotswolds

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit