Vakantie Karasjok

Karasjok, hoofdstad van de Sami

Tijdens je vakantie in Noord-Noorwegen breng je zeker een bezoek aan Karasjok, de hoofdstad van de Sami. Hier kom je alles te weten over de cultuur en tradities van de oorspronkelijke bewoners van dit gedeelte van Noorwegen. In Karasjok breng je een bezoek aan het Sami-parlement en -bibliotheek, het Sami-museum en -themapark. Start bijvoorbeeld bij het Sápmi Park met de introductiefilm over de Sami en bekijk de Sami zomer- en winterkampen. Het Sápmi Park geeft een realistisch beeld van de cultuur van deze inheemse bevolkingsgroep. Door de komst van moderne communicatie- en transportmiddelen is hun leven ingrijpend veranderd. Er zijn nog steeds Sami die rendieren houden, maar tegenwoordig gebruiken de herders sneeuwscooters om de kuddes bijeen te drijven.

Sami-folkore

Als je je verder wilt verdiepen in de Sami-cultuur, dan is een bezoek aan het Sami National Museum aan te raden, ook wel de Sami Collection (in het Noors: Samiske Samlinger) genoemd. Het is weliswaar kleiner als het eerdergenoemde themapark, maar ook serieuzer van toon. Hier vind je prachtige voorbeelden van de Sami-klederdracht, ambachtelijk gemaakte gebruiksvoorwerpen en werk van hedendaagse Sami-kunstenaars. Buiten krijg je uitgelegd hoe de Sami gaten graven om wilde rendieren te vangen.

Een eigen vlag en parlement

In 1986 kregen de Sami de symbolische bevestiging van hun identiteit: een eigen vlag. In 1989 kwam er een eigen parlement. Een bezoek aan het bijzondere parlementsgebouw is een mooie mix van Sami-tradities en moderne architectuur. Het is opgetrokken uit verschillende houtsoorten afkomstig uit dit deel van het land. De grote vergaderzaal heeft de vorm van een Sami-tent. De bibliotheek met maar liefst 35.000 boeken en geschriften over de Sami, heeft verlichting in de vorm van een sterrenhemel.

Populaire Vakanties Karasjok

9.0
Camperhuur

Lapland en de Noordkaap

15-daagse camperhuur

Zweden, Noorwegen, Finland

3 Scandinavische landen in een reis

Onze vakanties Noorwegen

Camperhuur

De vrijheid van reizen per camper. Met de mooiste routesuggesties van onze reisspecialisten

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit