De hoogtepunten van de fjorden van Noorwegen

Geplaatst door Daniëlle Kuil op woensdag 14 december 2022

Bijna niet te missen tijdens je vakantie in Noorwegen: de fjorden. Van indrukwekkende pieken tot helder water. Je vindt het hier. Maar niet alleen voor de mooie foto's moet je heen; er is meer te doen! Wij tippen de 5 hoogtepunten van de fjorden.

Hoogtepunt 1: geniet van het uitzicht op de Art Nouveau stad Ålesund

De stad Ålesund ligt in het noordelijke deel van het fjordengebied en heeft een prachtige ligging op meerdere eilandjes in de Altantische Oceaan. De stad staat bekend om haar culturele centrum met leuke food festivals, theater- en kunstfestivals. En niet te vergeten de prachtige Art Nouveau architectuur!

Beklim voor het beste uitzicht op de stad de 418 treden van de trap die naar de top van de stadsberg Aksla leiden. Ga je liever voor gemak? Je kan ook met de auto omhoog.

Ålesund

Hoogtepunt 2: ga op kajakavontuur door de Geirangerfjord

Geniet vanaf het water van de beroemdste fjord van Noorwegen, de Geirangerfjord, tijdens een kajaktocht! Je leert alles over de fjord dat op de UNESCO Werelderfgoed staat als je met een gids op kajakavontuur gaat. Peddel vlak langs de bekende watervallen ‘De Zeven Zusters’ en de ‘Bruidssluier’. Stap zeker even uit je kajak om de steile klim te maken naar de boerderij Skageflå. Het is pittig, maar het uitzicht dubbel en dwars waard!

Geirangerfjord

Hoogtepunt 3: ontdek de langste fjord van Noorwegen

De Sognefjord, net ten noorden van hanzestad Bergen, is met 204 km de langste fjord van Noorwegen. Ontdek langs de fjord de pittoreske dorpjes en geniet er van verser-dan-verse vis en heerlijke lokale gerechten. Nog leuker is het om zelf het water op te gaan. Met een rubberen speedboot bijvoorbeeld. De enthousiaste lokale gids vertelt je alles over de 100 jaar oude boerderijen en als je geluk hebt zie je ook nog zeehonden en bruinvissen...

Sognefjord

Hoogtepunt 4: spot de papegaaiduikers op de vogelrotsen van Runde

Juni is de ideale maand om de papegaaiduiker te spotten op het vogeleiland Runde. Op dit eilandje met maar 150 bewoners, strijken elk jaar zo’n 500.000 vogels neer om te broeden. Je maakt hier de mooiste wandelingen en het weer is er vaak beter dan in het binnenland, omdat de buien niet blijven hangen.

Wist je dat iedere papegaaiduikersnavel uniek is? Het zijn als het ware vingerafdrukken, vergelijkbaar met de strepen van een zebra. Er wordt gedacht dat de tekeningen op de snavel als herkenningsteken werken voor soortgenoten.

Papegaaiduikers

Hoogtepunt 5: schiet in 5 minuten van de fjorden naar grote hoogte

Vlieg met de Loen Skylift van fjordniveau naar de top van de berg Hoven op 1101 meter hoogte. Het uitzicht is prachtig over de berg Skåla, het meer Lovatnet in het oosten en de grootste gletsjer van Europa: de Jostedalsbreen. Eenmaal boven gekomen, maak je vanaf hier de mooiste wandelingen. Je hebt hier namelijk ruim 70 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden voor alle niveaus.

Extra handig! Wist je dat de Loen Skylift het hele jaar open is?

Ervaar de mooiste fjorden zelf tijdens jouw rondreis door Noorwegen met Buro Scanbrit.

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.4
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Roar

17-daagse autorondreis langs appartementen

Noorwegen

Verblijf op 3 verschillende plaatsen in het fjordengebied

Met de e-car
Voor het eerst
8.1
Autorondreis

Knut

13- of 17- daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Populairste hotelrondreis met de (elektrische) auto

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Dagny

22-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Volg 11 van de 18 'nasjonal turistveger'

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit