Copyright: Sverre F. Hjørnevik

De beste reistijd voor een vakantie in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op donderdag 22 februari 2024

Noorwegen is één van 's werelds mooiste vakantiebestemmingen. Hier vind je alles waar je van droomt op vakantie, en meer. Het staat bekend om zijn spectaculaire natuur vanwege de indrukwekkende fjorden die het land uniek maken, de mythische poolcirkel, en de betoverende middernachtzon die je eindeloos laat doorgaan. En natuurlijk, het noorderlicht, de grootste lichtshow ter wereld. Noorwegen is stoer en ruig, maar ook lieflijk en vriendelijk. Een vakantie hier is betoverend in elk seizoen. En als je eenmaal gaat, is de kans groot dat je steeds terug wilt komen.

Lees ons blog en ontdek wat de beste reistijd is voor jou om naar Noorwegen te gaan. 

Lente in Noorwegen

In maart, april en mei komt Noorwegen tot leven. De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. De eerste lentestralen strelen voorzichtig het landschap, smelten de laatste restjes sneeuw weg en wekken de wereld tot leven. Het is een betoverend schouwspel, waarbij de eerste zonnestralen de glimlach op de gezichten van de mensen brengen en de belofte van warmere dagen met zich meedragen.

De lente is onvoorspelbaar, soms vroeg, soms laat, soms warm, soms fris. Maar rond 20 maart begint het ontwaken. Het is de beste reistijd naar Noorwegen voor een stedentrip, met genoeg binnen- en buitenactiviteiten. Vergeet je stevige schoenen niet!

Copyright: Morten Knudsen

Zomer in Noorwegen

Het toeristisch hoogseizoen in Noorwegen valt voornamelijk in juni, juli en augustus. Dit is de beste reistijd om naar Noorwegen te gaan want tijdens deze periode zijn de dagen lang en de nachten kort ten noorden van de poolcirkel, of zelfs helemaal niet donker door de middernachtzon. Het is perfect om buitenactiviteiten te ondernemen.

De zomer begint meestal eind mei of begin juni, waarna de lokale bevolking naar buiten trekt om van de zon te genieten. Temperaturen lopen op tot 25°C à 30°C, vooral in het zuiden. Zelfs 's nachts blijft het warm en het water is ideaal om te zwemmen.

Tussen eind juni en begin augustus wordt het nergens in Noorwegen helemaal donker. Voor de echte middernachtzonervaring moet je naar Noord-Noorwegen, waar je kunt genieten van extra uren daglicht voor activiteiten zoals kajakken, wandelen of vissen.

Flåmsbana

Herfst in Noorwegen

In september, oktober en november worden de dagen korter, de lucht frisser en de kleuren levendiger. Dit is de beste reistijd naar Noorwegen voor een citytrip in Noorwegen, waar je bergavonturen kunt combineren met ontspanning in de wellness. Het weer kan variëren, in Zuid-Noorwegen kan het zomergevoel zelfs tot in oktober aanhouden, maar in de bergen kan de regen al begin november plaatsmaken voor sneeuw.

De herfst brengt oogsttijd, met verse groenten, fruit en wild die de Noorse keuken verrijken met volle smaken. De betoverende kleuren van de herfst, van geel tot rood, maken de natuurpracht compleet. Families trekken vaak naar de bergen en bossen voor herfstwandelingen, terwijl in het noorden het noorderlicht weer begint te dansen aan de hemel.

Glomfjord in de herfst

Winter in Noorwegen

De winter brengt plezier! Ondanks de kortere dagen zijn er tal van leuke buitenactiviteiten, zoals skiën, fatbiken en fjordcruises. Noorwegen verandert in de winter in een met sneeuw bedekt paradijs, perfect voor diverse activiteiten zoals sneeuwschoentochten en hondensledetochten. En vergeet de prachtige treinreizen niet! In het noordpoolgebied kun je walvissen spotten en het noorderlicht bewonderen. Dit seizoen is de beste reistijd naar Noorwegen om rustig van de fjorden te genieten.

De winteravonden zijn lang in heel Noorwegen. Van half november tot eind januari blijft de zon in de meeste delen van Noord-Noorwegen onder de horizon. Maar zelfs dan wordt het landschap niet volledig duister, want de sneeuw werpt een poëtisch licht. Met geluk kun je het noorderlicht zien, vooral tussen oktober en maart. In Zuid-Noorwegen geniet je tijdens de wintermaanden van zes tot acht uur daglicht.

Omgeving Hamnøy

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.4
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Roar

17-daagse autorondreis langs appartementen

Noorwegen

Verblijf op 3 verschillende plaatsen in het fjordengebied

Met de e-car
Voor het eerst
8.1
Autorondreis

Knut

13- of 17- daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Populairste hotelrondreis met de (elektrische) auto

Met z'n tweeën
8.3
Autorondreis

Dagny

22-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Volg 11 van de 18 'nasjonal turistveger'

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit