Top 10 attracties in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op donderdag 05 november 2020

Noorwegen is dé vakantie bestemming als het gaat om ruwe en mooie natuur. Groener dan Noorwegen zul je het nergens treffen. Naast de natuur biedt Noorwegen prachtige historie, witte stranden, musea en gezellige restaurantjes. Om zo veel mogelijk van het land te kunnen bewonderen, vertel ik je in dit blog over de top 10 attracties van dit schitterende land!

Noordkaap

De weidsheid van de omgeving rondom de Noordkaap en de zon die in de zomer niet ondergaat maken dit een heel fascinerende stuk Noorwegen. Luister naar de verhalen van de Sami, de lokale bevolking, over het leven hier en raak nog meer onder de indruk van de omgeving. Er zijn mooie wandelingen mogelijk, zoals naar het allernoordelijkste punt Knivskjelodden. Onderweg is de kans groot dat je rendieren tegenkomt. Natuurlijk breng je een bezoek aan het noordkaapplateau. Combineer dit met de vogelsafari naar Gjesværstappan of vang een king crab tijdens een rib-bootsafari.

Senja
Het eiland Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd en dat is niet voor niets. Puntige bergpieken, zoals op de Lofoten. Diepe fjorden, zoals je die rond de Sognefjord ook vindt. Berghellingen zo groen als in het Gudbrandsdal. En hagelwitte stranden, zoals rondom Tromsø. Het is nog een verborgen plek met weinig bezoekers wat het extra bijzonder maakt.

Reine
De eilandengroep Lofoten is zo’n bestemming die zelfs indrukwekkend is bij minder mooi weer. Puntige bergpieken die uit het water omhoog rijzen, vissersdorpjes met de originele rode visserswoningen op palen genaamd rorbu, hagelwitte stranden en de zee die overal lijkt te zijn. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Reinebringen, een berg bij het plaatsje Reine. De beklimming naar boven is steil en pittig, maar uiteindelijk heb je een fantastisch uitzicht.

Kystriksveien

De mooiste route ter wereld wordt de kustroute genoemd die loopt van Steinkjer naar Bodø. En dat is zeker terecht. Lieflijk landschap wordt afgewisseld met puntige bergpieken. Er zijn tientallen eilandjes, waaronder Vega, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg kom je op diverse plaatsen die het stoppen waard zijn. De Torghatten met het gat in de berg. Papegaaiduikers op het eiland Lovund. De gletsjer bij Svartisen en het kolkende water van de Saltstraumen. De Kystriksveien is zeker de moeite waard om op een rustig tempo te rijden..

Trondheim
Deze stad vertelt alles over de historie van Noorwegen tot aan de vikingtijd toe. Voor iedereen die daar in geïnteresseerd is, is het een bezoek meer dan waard. Bekijk de Nidarosdom, de belangrijkste kerk van Noorwegen en wandel door de wijk Bakklandet, met de vele houten gebouwen. Daarnaast zijn er interessante musea en vele activiteiten mogelijk. Trondheim is een heel gemoedelijke (studenten) stad met gezellige restaurants, terrasjes en karakteristieke café’s.

Geirangerfjord
Of je nu vanuit het noorden of vanuit het zuiden komt, het is indrukwekkend om van hoogte af te dalen naar Geiranger. De weg slingert naar beneden en zo heb je steeds een ander zicht op de fjord. Maak een stop bij een van de uitzichtpunten, zoals de Ørnesvingen. Tip: neem bij dit uitzichtpunt het wandelpad omhoog. Er staat een hek, wat mensen er wellicht van weerhoudt, maar het is toegestaan om daar te lopen. Zo kan je in alle rust genieten van het spectaculaire uitzicht.

National Park Jostedalsbreen
Het blijft fascinerend dat gletsjers in Noorwegen zo toegankelijk en gemakkelijk te bereiken zijn. Je parkeert je auto bij wijze van spreken onder aan de gletsjer. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. In de 3 bezoekerscentra kom je meer te weten over deze gletsjer. Indrukwekkender is het om een wandeling op de gletsjer te maken. Er zijn diverse uitlopers waar zo'n wandeling mogelijk is. Zo dichtbij het ijs ervaar je de immense grootte van deze gletsjer.

Nasjonal Turistveger

Noorwegen kent in het totaal 18 turistveger. Stuk voor stuk prachtige routes door afwisselend landschap. De persoonlijke favoriet van onze reisspecialist Christiaan Obbink is de ‘Sognefjellet’, die gaat van Lom naar Gaupne. De weg kruipt langzaam de bergen in langs beekjes en boerderijen. Ondertussen heb je zicht op de besneeuwde pieken van Jotunheimen Nationaal Park. Op het hoogste gedeelte ligt altijd sneeuw, zodat de Noren hier in de zomermaanden langlaufen. Je vervolgt je weg richting de fjorden en rijd je langs de prachtige Lustrafjord.

Staafkerken
Wie Noorwegen zegt, zegt staafkerken. Van de vele honderden zijn er nog maar een paar over. Ze dateren van voor de Middeleeuwen en de kerken worden met zorg onderhouden. De mooist gedecoreerde en gesitueerde is de Urnes staafkerk aan de Lustrafjord. Deze staafkerk staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook de staafkerken in Lom, Heddal en Borgund zijn een bezoek meer dan waard.

Preikestolen
Het meest iconische beeld van Noorwegen, de Preikestolen, hoort natuurlijk thuis in deze top 10. De wandeling naar de top duurt ongeveer 2 uur. Op een hoogte van ruim 600 m wordt je beloond met een fenomenaal uitzicht over de Lysefjord. Klim nog iets verder en bekijk het gekrioel op het plateau. Echte durfals kijken, liggend op hun buik, over de rand van het plateau naar beneden. De wandeling naar de Preikestolen wordt steeds populairder. Voor een ultieme en rustigere ervaring is het aan te raden dat je ’s ochtends vroeg vertrekt of ’s avonds gaat, zeker als het toch lang licht blijft.

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Jonas

22- of 26-daagse autorondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Reis via Finland naar de Noordkaap

Met z'n tweeën
8.1
Autorondreis

Håkon

25- of 32-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Zweden, Noorwegen, Finland

Afwisselende reis met als einddoel de Noordkaap

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Autorondreis

Lise

21-daagse autorondreis langs kampeerhutten

Noorwegen

Prachtige natuur en inspirerende steden

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit