5 tips voor veilig links rijden

Geplaatst door Henk Visser op dinsdag 16 november 2021

Wil je graag met de auto op vakantie in Groot-Brittannië, maar twijfel je over het links rijden? Lees dan onze 5 tips om je hierbij te helpen!

1. Samen opletten

Laat de bijrijder meehelpen met kijken als je voor het eerst links gaat rijden. Waar je het normaal misschien als irritant ervaart als de bijrijder zich met het rijden bemoeit, helpt dit nu om beter te anticiperen en zo problemen te voorkomen. Dit is belangrijk als het druk is op de weg, maar ook als het rustig is. Met weinig verkeer is het namelijk makkelijker om terug te vallen in oude gewoontes en dit is wanneer de ongelukken gebeuren.

2. Huur een automaat

Schakelen moet met links, dit kan in het begin onwennig aanvoelen, waardoor je hier meer op moet focussen. Dit betekent dat je in het begin minder goed op de weg en andere bestuurders let en dit is juist heel belangrijk als je voor het eerst links gaat rijden. Ga daarom voor een automaat als je van plan bent om een auto te huren. Hierdoor houd je je volledige focus op de weg en hoef je maar een ding tegelijk te leren.

3. Volg je navigatie en andere bestuurders

In de buurt van de grens staan vaak waarschuwingsborden over links rijden, maar verder landinwaarts zul je deze niet vaak meer tegenkomen. Daarom is het heel handig om je navigatie te volgen. Hier staat bijvoorbeeld aangegeven hoe je rotondes moet nemen, iets wat de eerste keer verwarrend kan zijn. Volg verder ook goed wat de andere bestuurders in het verkeer doen en probeer hiervan te leren. Op deze manier raak je snel gewend aan deze nieuwe manier van rijden.


4. Geniet

De sfeer, de natuur en de cultuur wegen zwaar op tegen alle mogelijke nadelen van links rijden, dus vergeet vooral niet om te genieten tijdens de rit. Zorg wel dat je concentratie bij de weg blijft en niet alleen bij al die mooie vergezichten. Het helpt om goed de tijd te nemen en af en toe te stoppen op leuke plekjes en uitzichtpunten. Plan daarom niet te veel kilometers op een dag.

5. Test je skills!

Gaat het linksrijden je al redelijk goed af? Test je vaardigheden dan op de Magic Roundabout in Swindon, tussen Oxford en Bristol. De rotonde bestaat uit één grote rotonde met daarbinnen vijf minirotondes, om de doorstroom te bevorderen. Het werd ooit gekozen als slechtste kruispunt van Groot-Brittannië, maar in werkelijkheid gebeuren er juist erg weinig ongelukken op deze ‘magische’ rotonde. Om goed te kunnen manoeuvreren, rijden de meeste auto’s stapvoets, waardoor de kans op een aanrijding heel klein is. Dus: wil je oefenen? Off to Swindon!

Na het lezen van onze tips voor links rijden wil je natuurlijk meteen zelf ervaren hoe het is. Doe dit tijdens jouw rondreis in Groot-Brittannië!

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Met de kinderen
Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Siobhan

15- of 16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Combineer romantisch Engeland met Ierse gastvrijheid

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Autorondreis

James

12-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Engeland

Reis naar de Engelse Rivièra en Cornwall

Met z'n tweeën
8.3
Korte Vakantie

Touring the Cotswolds

6-daagse autovakantie met verblijf in hotel

Midden-Engeland, Chipping Norton

Ontdek de schilderachtige Cotswolds

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit