Wintervakantie in Zweden

Onze Zweedse vrienden Nils en AnnKatrin uit Uppland stuurden ons begin januari een WhatsApp met foto’s  van zichzelf op de langlauflatten. Ze poseren in de zon tegen een achtergrond van glooiende witte velden en daarboven een strakblauwe lucht. Zij hoeven niet op reis naar een skioord, ze starten gewoon bij hun voordeur en kunnen kiezen uit vele paden. Wanneer het flink gevroren heeft maken ze tochten door natuurgebieden die in de zomer nauwelijks bereikbaar zijn – door moerassen en over vennen en meren. Of zelfs over de zee, lopend (of schaatsend) van het ene eiland naar het andere in de Botnische Golf.

Wintervakantie in ZwedenSkiën in Dalarna
Als wij vertellen dat wij gaan skiën in de omgeving van Sälen, zijn ze enthousiast. Voor veel Zweden uit Mälaren – de streek rond Stockholm en Uppsala waar de meeste Zweden wonen, zeg maar de Zweedse Randstad – is een skivakantie ook bijzonder. Sälen ligt in het noorden van Dalarna in het gebergte op de grens met Noorwegen. Een hele reeks dorpen is hier geleidelijk omgebouwd tot ski resort, inclusief liften, skischolen, snow parks, vakantiehuizen, hotels, zwembaden, sauna’s en après-ski. Daarvan zijn Lindvallen en Tandådalen het grootst. Kläppen is nog in ontwikkeling. Het ligt zo’n 15 km ten zuiden van Sälen en bestaat uit een heleboel vakantiewoningen onder aan een berg. Begin 2017 was de gondellift gereed die het nog populairder maakte. Je kunt een skipas kopen voor één skioord of voor het hele skigebied van Sälen. Bij een weekkaart mag je zelfs een dag gebruik maken van de liften in Trysil, 40 km over de Noorse grens. Eerlijk gezegd kwamen wij daar in onze week helemaal niet aan toe!

Wintersport met kinderen
Onze kinderen hebben het skiën en snowboarden in Hemsedal en Trysil geleerd. Noorwegen was voor allemaal een verademing na het strikte regime van de Oostenrijkse skischolen, waar het vaak een hele tour was om iedereen op tijd naar de les te krijgen na een haastig ontbijt en nog haastiger lunch. In Scandinavië geven ze kinderen maar 2 uur per dag skiles. De rest van de tijd kunnen ze zelf oefenen en spelen. Dat heeft natuurlijk tot gevolg dat je als ouder niet de hele dag je kroost bij de skileraren achter kunt laten om zelf de hort op te gaan. Ideaal is het als je met meerdere gezinnen tegelijk af kunt spreken, zodat ieder om de beurt beneden bij de kleintjes blijft. En dan ’s avonds gezellig met zijn allen aan tafel, in een vakantiehuis met sauna en open haard.

Wintervakantie in Zweden

Een waar kinderparadijs
Bij alle sleepliften, soms op de meest afgelegen plekken, staan aardige jongens en meisjes klaar om kinderen en beginners de lift in te helpen. De meeste skidorpen hebben een Barnområdet, een paar makkelijke hellingen speciaal voor kinderen met eenvoudige pannenkoekliftjes, poortjes om tussen- of onderdoor te slalommen, springhellinkjes enz. Je kijkt er niet van op als je in het bos een eland hoort praten of een paar beertjes ziet die met ski en al in een boom zijn gevlogen.

Opwarmhutten en vuurplaatsen
Het is leuk om in een cafeetje langs de piste een fika te gebruiken (koffie met zo’n lekker Zweeds broodje erbij) of te lunchen, maar de meeste Zweedse gezinnen zoeken tussen de middag een wärmestuga op. In deze verwarmde ruimtes staan lange tafels met banken en op het aanrecht rijen magnetrons en waterkokers. Baby’s krijgen hier de fles, er wordt chocomel, thee of soep gewarmd en uit lunchdozen gegeten. Meestal is het een gezellige boel met bergen jassen, mutsen, handschoenen en brillen op de tafels en over de stoelleuningen. De Zweden trekken zelfs hun skischoenen uit! Je moet dan ook geduld hebben als het spitsuur is en je op een vrij plekje wacht: het duurt lang eer ze allemaal weer zijn aangekleed!

Leave A Comment