Engeland, het land vol historie

Door de ogen van reizigster Annemieke Steures-Oltheten

Buro Scanbrit bestaat 50 jaar! Een mooie reden om de verhalen van reizigers die vaker met ons op vakantie zijn gegaan eens in de spotlight te zetten. Deze keer duiken we met Annemieke Steures-Oltheten (71) terug in de tijd naar Old Britain.

Vakwerkhuizen Lavenham

De Engeland expert in beeld
Als Engels docente spreek ik de taal vloeiend, ken ik de Britse geschiedenis goed en kan ik de Britten dus aardig ‘lezen’. Samen met mijn man reis ik al jaren naar Engeland, Schotland en Ierland. Dit ging trouwens niet zonder horten of stoten, want mijn man Piet die voorheen Duits docent was, ging vanzelfsprekend liever naar Duitsland. Er werd dus fel gestreden tussen een trip naar Duitsland of Engeland. Het eerste bezoek aan Engeland was dan ook geen succes en werd zelfs eerder afgebroken. Maar na een paar dagen tot bezinning te zijn gekomen, heeft het land vol historie toch het hart van Piet gestolen. Inmiddels steken we jaarlijks minstens twee keer even over vanuit Hoek van Holland naar Harwich.

Smoke and fish hut – Aldeburgh

East Anglia voelt als thuiskomen
Na de oversteek met de ferry voelt het meteen alsof ik thuis ben. Het ruikt hier zo lekker naar haardvuur en het stoken van turf. East Anglia symboliseert voor ons het echte Engeland. Je ziet hier de traditionele dorpjes en de prachtige tuinen die perfect worden onderhouden. Ook vind ik het prachtig om rond te snuffelen bij de bekende charity shops: een soort kringloopwinkel waar je prullaria tot designer kleding voor een paar pond koopt. Het leuke is dat je hier allerlei mensen tegenkomt, het is echt een sociaal centrum dat je om elke hoek van de straat vindt.

Terug in de tijd
Wat mij is opgevallen door de jaren heen is dat het eten vele malen beter is geworden. Van vroegere jaren kan ik mij de dikke erwten, een smakeloze prawn cocktail tot een stuk ham met een blaadje sla en een uitje wat als salade werd geserveerd herinneren. Tegenwoordig heb je in pubs bijvoorbeeld ‘Curry Nights’ waar je kunt genieten van de Indiase invloeden en kun je de culinaire invloed van o.a. Jamie Oliver en Delia Smith gelukkig terugvinden in het culinaire circuit.

De tip van Annemieke
Voordat je weer aan boord stapt van de ferry bij Harwich gaan wij altijd nog even naar het schiereilandje boven Harwich: Shotley Peninsula. Dit is een prachtig stukje van Engeland waar je bijvoorbeeld The Royal Hospital School, een kostschool voor jongens en meisjes, kunt bezichtigen. Ook zijn hier oorlogsgraven te zien die op het hoogste oostelijke punt van het schiereiland liggen, op deze manier ‘kijken de graven uit’ over de zee. Heel erg indrukwekkend!

Gekleurde huisjes – Southwold

Next stop?
Onze volgende stop is of course East Anglia. We komen hier graag, het is echt ons tweede thuis geworden. We hebben tijdens spontane ontmoetingen gedurende onze trips zelfs vrienden voor het leven over gehouden, beautiful isn’t it!

 

Leave A Comment