Vuurtoren langs de kust van Skagen

Skagen: stad tussen twee zeeën

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op vrijdag 16 december 2022

Zodra je naar het noorden van Denemarken gaat, wordt het landschap smaller en smaller tot het als een soort 'landtong' in de zee uitloopt. Helemaal op het uiteinde van dit punt ligt Skagen; een verrassend leuk kunstenaarsdorp. Behalve dat, heeft het nog een extra troef in handen: een wandelende woestijn.

Twee zeeën

Niet veel badplaatsen kunnen zeggen dat ze aan twee zeeën tegelijk liggen. Maar deze noordelijkste stad van Jutland wel! En dat levert iets bijzonders op. Aan de oostkant ligt Skagen; direct aan het Kattegat. Dat is de zee die in open verbinding staat met de Oostzee. Vijf kilometer naar het westen komen de golven van het Skagerrak, een uitloper van de Noordzee, aan land. Op bepaalde tijdstippen op de dag loop je tussen de twee zeeën door. Na een verfrissende wandeling zijn de terrassen aan de vissershaven een perfecte afsluiter. 

Tip: je ziet de twee zeeën het allermooist op de punt van Grenen, een paar kilometer van het centrum.

Punt van Grenen

Kruisende waterstrepen

Het botsen van de branding is een fenomeen. De golven van de Noordzee komen uit het westen aanrollen, het water van de Oostzee uit het oosten. Boven Skagen ontmoeten ze elkaar. De witte, kruisende waterstrepen vormen een bijna perfect wit ruitpatroon in de blauwe zee. Mensen trekken hun schoenen uit, rollen de broekspijpen omhoog en stappen aan weerszijden van de laatste decimeters strand het water in: de rechtervoet in de Oostzee, de linker in de Noordzee. Maar niet te ver in de zee lopen! De stromingen rond het punt zijn verraderlijk, zo waarschuwen de borden.

Het botsen van de zeeën bij Skagen is een bijzonder fenomeen

Vliegeraars

Een stukje zuidelijker waar de landtong weer wat breder is, zijn de golven wel veilig. En zoals aan bijna alle Deense stranden zijn ze heerlijk rustig. Op het strand bij Gamle Skagen is een handjevol kinderen aan het vliegeren, er zijn zwemmers, zonnebaders, brandingduikers en ijsjeseters. Verder is er vooral heel veel ruimte op het eindeloze strand.

De stranden van Denemarken zijn ideaal om te vliegeren

Schilderijen en antiek

Skagen is een geliefde weekendbestemming voor Kopenhagenaars en voor liefhebbers van de Skagense School. Deze 'school' bestond uit tientallen Scandinavische schilders die zich in de 19de eeuw lieten inspireren door het licht, de zee, de kleuren van het zand en de taaie vissersbevolking van Skagen. Je vindt prachtige schilderijen in zowel het Skagens Museum, maar ook in de voormalige ateliers van schilders als Krøyer en Ancher. De rode daken van het stadje herbergen nog veel meer kunst, antiek en curiosa. Nog op zoek naar nieuwe aanwinst? Let dan vooral op de aanduidingen Antik, Galleri en Gammelt.

Skagens Museum

Kerk onder het zand

De kerk Tilsandede Kirke is een foto waardig, maar heeft ook een interessante geschiedenis. Want hoewel de inwoners van de Punt van Skagen al langer gewend zijn aan stuivend zand, moesten de kerkgangen eeuwenlang op zondag letterlijk een weg door het zand graven. Alles om naar de preek te luisteren. En dan ook nog terug moeten lopen... In 1975 werd de strijd als verloren beschouwd en de kerk gesloten. Alleen de toren is nog zichtbaar, als symbool voor al die andere huizen, boerderijen, vuurtorens en kerken die het moesten opgeven tegen zee, wind en zand.

Den Tilsandede Kirke in Skagen

Grootste zandverstuiving

Råbjerg Mile, aan de kust van het Skagerrak, is de grootste en snelst bewegende zandverstuiving van Noord-Europa. Het is een indrukwekkend natuurgebied én een fantastische speelplek om te klauteren en ravotten. Na elke storm zien de zandduinen er anders uit. Geholpen door de westenwinden wandelen ze jaarlijks zo'n vijftien meter oostwaarts. Naar verwachting zullen ze in de 23e eeuw de kust van het Kattegat bereiken.

Ontdek alle vakanties naar het bijzondere Denemarken van Buro Scanbrit.

De grootste en snelst bewegende zandverstuiving van Noord-Europa bij Råbjerg Mile

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
8.2
Autorondreis

Kato

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden, Noorwegen, Denemarken

Scandinavië in een notendop

8.5
Accommodatie

Montra Skaga Hotel

Noord-Denemarken, Hirtshals

Ideaal gelegen om de ferry naar Noorwegen te nemen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit