De watervallen van IJsland

“Het lijkt wel of dit land lek is, zoveel watervallen zie je,” hoor ik naast me in de auto. En inderdaad, het is waar. Waar ik ook kijk zie ik water. Kleine zilveren stroompjes op verre grijze kliffen, kolkende riviertjes die opeens samenkomen in een nog grotere rivier, en spectaculaire watervallen die brullend in diepe kloven storten. Dit vond ik de mooiste!

 

Dettifoss waterval

Dettifoss
Dit is de krachtigste waterval van Europa, en als je er vlakbij staat kun je je dit een beetje voorstellen. Het water dondert werkelijk naar beneden en lijkt alles in zijn val mee te sleuren. Het is bijna niet voor te stellen dat je gewoon zonder hek tot zo dicht bij kan komen. Vanaf de westkant (via weg 862) is de waterval het beste bereikbaar, maar het uitzicht vanaf de oostkant is het meest spectaculair. Je neemt hiervoor weg 864. Dit is een gravelweg die niet in al te beste conditie is. Bijkomend voordeel: vanwege de slechte conditie van de weg is deze kant ook een stuk rustiger.

 

Godafoss waterval

Godafoss
Tussen Myvatn en Akureyri kun je niet om deze waterval heen, hij ligt vlakbij de ringweg en is een stop meer dan waard. Het lijkt wel of het water van deze waterval blauwer is dan ergens anders op IJsland. De waterval dankt zijn naam aan het verhaal dat het clanhoofd uit deze regio in het jaar 1000 al zijn afgodsbeelden in deze waterval gooide. Hij deed dit nadat het IJslandse parlement, de Alþing, had besloten dat het christelijke geloof zou worden ingevoerd. Hoe dan ook, wat mij betreft moet deze waterval op je lijstje!

 

Gullfoss waterval

Gullfoss
Hoewel deze waterval inmiddels erg toeristisch is, kan hij toch niet ontbreken. Busladingen toeristen uit Reykjavik maken hier een stop tijdens hun rondje Golden Circle; je kunt dus het beste ’s morgens of (in de zomer) vroeg in de avond komen. De waterval valt in twee lagen in een 70 meter diepe kloof, een indrukwekkend gezicht! De naam betekent ‘gouden waterval’ en als je geluk hebt zie je waarom: als de zon schijnt verschijnt er een prachtige regenboog in het spatwater.

 

Skogafoss waterval

Skogafoss
Alsof je in een elfjeslandschap bent beland, zo voelt het als je aan komt lopen bij de Skogafoss. Een riviertje dat richting zee klatert, en daarachter een groene muur met een waterval die recht over de rand lijkt te vallen. Maar wat deze waterval bij zonnig weer echt bijzonder maakt, is de regenboog die verschijnt als je dichterbij komt. In dit landschap denk je meteen aan een pot goud, en inderdaad…. Er is een legende over een schat die hier begraven is. Of die er echt ligt blijft een mysterie, maar een schat aan herinneringen geeft deze waterval je zeker mee!Leave A Comment