Highlights in het historische oosten van Ierland

Dublin is de toegangspoort tot Ierland, maar waar veel mensen na een paar dagen stad doorreizen naar de west- of zuidkust, kiezen wij dit keer voor een ontdekkingstocht door het oosten. De roerige geschiedenis van Ierland komt hier op veel plekken tot leven. Het prachtige landschap helpt natuurlijk ook.

Wicklow’s Powerscourt House and Gardens

Bezoek één van de mooiste landhuizen ter wereld 
Macht en aanzien moest Wicklow’s Powerscourt House and Gardens uitstralen. En dat is gelukt.  Niet voor niets staan zowel het landhuis als de bijbehorende tuinen steevast in toonaangevende top 10’s ter wereld, onder meer die van Lonely Planet en National Geographic.  De geschiedenis van het landgoed gaat tot zo’n 800 jaar terug, maar de grootste veranderingen vonden plaats in de 18e eeuw, toen burggraaf Powerscourt opdracht gaf de toenmalige middeleeuwse burcht om te bouwen tot een landhuis om indruk mee te maken. Leuk: in de giftshop koop je écht leuke hebbedingen van Ierse designers en in het Avoca Terrace Café eet je met uitzicht op Sugarloaf Mountain.

Powerscourt Waterfall

Wandel door Wicklow Mountains 
Als je toch in de buurt bent: bezoek dan de Powerscourt Waterfall, met 121 meter de hoogste waterval van Ierland. En trek tijd uit voor een wandeling door de Wicklow Mountains. Verschillende rivieren ontspringen hier, waaronder de Liffey die door Dublin loopt. Een deel van de bergketen is beschermd natuurgebied en bestempeld tot nationaal park. In Glendalough Valley (letterlijk vallei van de twee meren) zie je de overblijfselen van één van de oudste kloosters van Ierland: Glendalough monastery. Het werd opgericht in de zesde eeuw door de monnik St. Kevin. Na zijn dood groeide het klooster honderden jaren lang uit tot een complete gemeenschap met verschillende kerken, woonhuizen, herbergen, boerderijen en een gezondheidscentrum. 

Reis terug in de tijd in Wexford
Een must als je Ierland en haar inwoners wilt leren kennen: het Irish National Heritage Park in Wexford. In dit ruim opgezette openluchtmuseum wordt negenduizend jaar geschiedenis op een leuke manier uitgebeeld en verteld. Je kunt er zelfs overnachten in een replica van een 1500 jaar oud fort, een hit onder families met kinderen.

Voel je spiritueel in Newgrange
Het is ouder dan de grote piramides in Egypte en stond er eerder dan Stonehenge, maar veel mensen hebben er nog nooit van gehoord: Newgrange. De koepelvormige tempel (of graftombe, daar zijn de geleerden het nog niet over eens) is verwerkt in een heuvel. Via ondergrondse gangen ga je het monument binnen. De bedenkers van het bouwwerk hadden veel kennis van de werking van het zonnestelsel: tijdens de ochtend van de winterzonnewende rond 21 december is er een moment dat de zon via een tunnel precies naar binnen schijnt en de complete binnenste ruimte verlicht. Wie dit een keer mee wil maken, kan zich elk jaar opgeven voor een loting die in september plaatsvindt. Hoe vind je Newgrange? Stel de navigatie in op Boyne Valley, koop toegangskaarten bij het infocentrum en stap in de shuttlebus naar Newgrange voor de rondleiding.

Newgrange

Wees als een koning op de Rock of Cashel
Majestueus torent de rots uit boven het landschap. Het is geen wonder dat de koningen van Munster deze plek uitzochten om van 370 tot 1100 te regeren. Eventueel gevaar konden ze al van ver aan zien komen. In 1101 schonk koning Muircheatach O’Brien de Rock of Cashel aan de kerk, die er een aartsbisdomszetel vestigde. Niet lang daarna begon de bouw van de romaanse Cormac’s Chapel en in de dertiende eeuw werd daar de Saint Patricks Cathedral aan toegevoegd. Resten van beide bouwwerken zijn nog te zien, evenals die van een goed bewaarde achtentwintig meter hoge uitkijktoren.

Emigreer van Ierland naar Noord-Amerika
The Great Famine (de grote hongersnood) is één van de zwartste bladzijden in de Ierse geschiedenis. Binnen 7 jaar (tussen 1845 en 1852) verloor het land bijna een kwart van haar bevolking. Een groot deel stierf aan ondervoeding, veel anderen emigreerden op zoek naar een beter leven. In het plaatsje New Ross ligt een replica van het schip the Dunbrody. Oorspronkelijk een vrachtschip, werd het al snel na de tewaterlating omgebouwd om emigranten te verschepen. Duizenden Ieren ontvluchtten zo hun thuisland. Hoe het voor hen moet zijn geweest, ervaar je tijdens een begeleide tour waarbij de geschiedenis tot leven wordt gebracht.

The Dunbrody

Geloof je ogen niet in Ardmore
Ze wisten de plek wel te kiezen, de stichters van de oudste Christelijke nederzetting in Ierland. Hoog op de kliffen bij Ardmore, een gehucht dat slechts een paar honderd inwoners telt, liggen de restanten van een kathedraal en een fotogenieke toren. De laatste was waarschijnlijk bedoeld om pelgrims de weg te wijzen in het dichtbeboste Ierland van de twaalfde eeuw. Niet vreemd dat deze plek ook het begin is van een spectaculaire wandeling over de kliffen, met uitzicht op de Ierse Zee. Ardmore ligt een uurtje rijden ten zuiden van Waterford, één van de oudste handelssteden van Ierland. Wil je een kleine roadtrip maken? Trek dan meer tijd uit en kies voor de kustweg langs Dunmore East, ook wel het meest pittoreske vakantieplaatsje van Ierland genoemd, en Brownstown Head.

Waterford


Leave A Comment