Onder de warme deken van het noorderlicht

Een van de mooiste natuurverschijnselen blijft toch wel het noorderlicht. En heel soms kunnen we dat in Nederland zien. Maar om het echt goed mee te maken, moet je naar Noorwegen. Naar Tromsø om precies te zijn, de noordelijke stad van het licht.

BS160705

De Noorse stad Tromsø ligt boven de poolcirkel, op dezelfde hoogte als Alaska en Siberië. Hier heb je te maken met de poolnacht; tussen half november en half januari komt de zon niet boven de horizon. Het wordt dus nooit helemaal licht. Dat is meteen ook een van de redenen dat je hier het noorderlicht goed kan zien. Een andere is de ligging van de stad. Het centrum bevindt zich op het eiland Tromsøya, dat door een brug met het vaste land verbonden is. Daardoor heb je er een land- en zeeklimaat, dus altijd snel helder weer.

Vanuit Tromsø kun je niet alleen verschillende excursies naar het poollicht maken, je kunt dat ook combineren met een walvissafari. Een zeebioloog vertelt je alles over deze dieren en de onderzoeken die er gedaan worden naar walvissen en hun leefomgeving. Een trip naar het Polaria, het noordelijkste aquarium ter wereld, leert je nog meer over deze bijzondere omgeving en de flora en fauna ervan.

BS151226

Een geweldige stad
Heb je liever wat vaste grond onder je voeten, dan kun je in Tromsø zelf ook veel leuke dingen doen. De stad heeft al heel lang de bijnaam Parijs van het Noorden. Overdag kun je je onderdompelen in de rijke historie van Tromsø, die ruim 11.000 jaar oud is. s’ Avonds kun je genieten van een hapje en een drankje in het gezellige nachtleven van de stad, dat zich vooral aan Storgata, de hoofdstraat, afspeelt. Tromsø is een echte studentenstad, dus er zijn genoeg kroegjes en clubs om een dansje te wagen.

Wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken, is de IJszeekathedraal. Hoewel het een kerk is en geen echte kathedraal – die staat aan de andere kant van de water – is de kerk wel uniek. Het is gebouwd van beton, bekleed met aluminium en glazen gevels. Het ontwerp symboliseert de ijsbergen, de poolnachten en het poollicht uit de regio. De IJszeekathedraal wordt ook wel de Opera genoemd, omdat hij nogal op het operagebouw van Sydney lijkt.

Huskysafari

Slee-excursies
De omgeving van Tromsø is de perfecte plek voor wintersporters. In de bergen is ruim vier kilometer aan skipistes te vinden, van beginnersniveau tot gevorderden en ook skiërs die graag off-piste gaan, komen hier aan hun trekken.

Wil je beleven hoe de oorspronkelijke bewoners, de Sami, vroeger lange afstanden aflegden, ga dan op een hondenslee- of rendierslee-excursie. Deze tochten van één of twee dagen maak je samen met een Sami-reisleider die alles vertelt over deze eerste bewoners en de omgeving. Is dit iets te veel actie, neem dan een sneeuwscooter en naar grote rendierkuddes, ga ijsvissen of maak een rondvaart op een van de fjorden.

Ben je dus op zoek naar een echte wintervakantie en tegelijkertijd naar iets speciaals, zoals het zien van het noorderlicht of op een rendierslee een prachtige winterse omgeving leren kennen, dan is Tromsø de perfecte stad in het hoge noorden om een onvergetelijke reis te beleven.

Leave A Comment