It’s all about ice – road trip door Zweeds-Lapland

De Lappenpoort in het Abisko Nationaal Park

De Lappenpoort in het Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park
Rondrijden in winters Zweden is een beleving! De huurauto die ik mee krijg is volledig winterklaar en met spikebanden heb je goed grip op de weg. De route van Kiruna naar Abisko Nationaal Park is werkelijk prachtig. Richting de Noorse grens wordt het landschap heuvelachtiger en de begroeiing lager. In de auto zet ik Sami-popmuziek op van Sofia Jannok en ben ik helemaal zen als ik langs eindeloze witte toendra’s rijd. Abisko Nationaal Park staat bekend om de ideale ligging, net achter de hoge bergen van Noorwegen, waardoor er een grote kans is op heldere nachten en dus om het noorderlicht te zien! Daarnaast vindt je hier de Lappenpoort, een iconische bergkam. Wie de winterse activiteiten wil combineren met skiën komt hier goed aan zijn trekken. Vanaf februari is het skigebied geopend en is dit dé plek om te skiën in Zweeds-Lapland.

 

BS160463IJshotel
Op twintig minuten rijden van Kiruna ligt hét IJshotel van Scandinavië. Bij binnenkomst check ik in voor mijn overnachting in een ijskamer en krijg ik een pakket met winterkleding die ik mag lenen tijdens mijn verblijf; koud zal ik het zeker niet hebben. Overdag zijn alle kamers van het hotel te bezichtigen, die gedecoreerd worden door kunstenaars over de hele wereld. De creaties zijn verbazingwekkend! De olifantenkop, met in detail uitgewerkte oren, vond ik het allermooist. Alles in het hotel is gemaakt van ijs: het bedframe, de zitjes en zelfs de lampen! Erg komisch vond ik de aanwezigheid van brandblussers en sprinklerinstallaties. Tja, het hotel moet voldoen aan de algemene veiligheidsvoorschriften… Maar een brand verwacht je hier toch allerminst? Nadat ik mijn vergaapt heb aan al het prachtigs in het hotel, ga ik naar de ijsbar voor een drankje, uiteraard geserveerd in een glas van ijs. Eten in het (warme) restaurant van het ijshotel is een culinaire ervaring. Zelfs in het menu zijn elementen van ijs verwerkt: zo wordt het voorgerecht geserveerd op een bord van ijs. ’s Avonds kruip ik in mijn slaapzak voor een nachtje tussen ijzige muren. De isolatie van ijs zorgt voor een stilte die ik nooit eerder heb gehoord. De volgende morgen is het lekker wakker worden met een warm drankje en een verfrissende, warme douche.

Luleå
Langs oneindig veel naaldbomen rijd ik door het binnenland en kom ik aan bij de Botnische Golf in Luleå. Rondom de stad worden jaarlijks schaatsbanen geveegd. Je kunt om nabijgelegen eilandjes schaatsen en je warmen bij een vuurtje op het ijs. Net buiten de stad zijn zelfs ijswegen! Het zijn officiële wegen, met verkeersregels en bewegwijzering naar de verschillende eilanden. Het is een bizar idee wanneer je je realiseert dat je met de auto op een dikke laag ijs op de 20 meter diepe Botnische Golf staat. Ook met sneeuwscooters kun je het ijs op, om je te vergapen aan de soms 10 meter hoge bergen van opkruiend ijs. Op cultureel gebied is Ice Music een bijzondere ervaring. In een concertzaal gemaakt van sneeuw en ijs kun je luisteren naar de dynamische akoestiek van ijsinstrumenten. De klank hiervan is niet uit te leggen in woorden, dus ik zal me hier niet aan wagen. Maar erg bijzonder is het wel!

IJsweg in Luleå

IJsweg in Luleå. Copyright: Graeme Richardson

 

Comments
3 Responses to “It’s all about ice – road trip door Zweeds-Lapland”
  1. Een road trip daar lijkt me geweldig, ben er nog nooit geweest en lijkt me prachtig!

    Joris

  2. Avatar Esther says:

    Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad heel erg mooi om daar te rijden. Deze reis gaat naar Zweeds Lapland en heeft een huurauto inbegrepen: https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/zweden/rondreis/winter_adventure_zweeds_lapland

  3. Avatar autoblogger says:

    Geweldig artikel, ik vind het leuk

Leave A Comment