Als muren konden vertellen: historische landhuizen in Engeland

Stevig en robuust, gebouwd in de Middeleeuwen. Of elegant en overdadig, ontworpen in de achttiende of negentiende eeuw. Veel van Engelands historische landhuizen hebben hun vaak roerige geschiedenis overleefd, sterker nog: ze vertéllen die. Dwaal net als de vroegere bewoners door overdadig gedecoreerde kamers en salons, kijk om het hoekje in sober ingerichte keukens waar kokkin en keukenmeiden aan het werk waren en staar dromerig uit het raam naar de omringende landerijen: alsof er zó een rijtuig bespannen met twee paarden aan kan komen rijden.

1-sizergh-db-0550-0017Stevig en robuust, gebouwd in de Middeleeuwen. Of elegant en overdadig, ontworpen in de achttiende of negentiende eeuw. Veel van Engelands historische landhuizen hebben hun vaak roerige geschiedenis overleefd, sterker nog: ze vertéllen die.
Op een bankje aan de rand van de vijver zitten een man en zijn dochtertje. Op zijn schoot een schetsboek, in zijn hand een potlood: hij tekent Sizergh Castle en ook de vijver ervóór, die zo aangelegd is dat het majestueuze landhuis perfect weerspiegeld wordt in het gladde wateroppervlak. Net liepen we nog door de schuur van het landgoed en leerden wat een ‘bank barn’ is. Een schuur met twee verdiepingen op een opgehoogd stuk grond: paard en wagen kon via een helling inrijden, om binnen alles van de kar af te laden en de paarden uit te spannen. Beneden werden de dieren gehouden, terwijl op de verdieping erboven de landbouwattributen opgeslagen werden. Starend naar de eeuwenoude balken en muren konden we niet anders dan ons afvragen: wat zouden deze muren allemaal gezien hebben? De geschiedenis van Sizergh gaat zo’n 700 jaar terug. Sinds 1239 is de Strickland-familie (toen nog Stirkeland) verbonden met dit landgoed in het Lake District en nog steeds wonen er Stricklands in het huis. Het huis en de tuinen worden nu beheerd door de National Trust. Let op: het huis is niet altijd open, omdat de familie er resideert. Check voor openingstijden de website. De tuinen zijn wel vrijwel dagelijks te bezoeken.
www.nationaltrust.org.uk/sizergh

Meer historische huizen en tuinen in het Lake District en Cumbria: www.visitcumbria.com/gardens/

hatfield-house-1Hatfield House
In 1611 was het huis klaar dat Robert Cecil, de eerste graaf van Salisbury en minister in de regering, had laten bouwen om er de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders te kunnen ontvangen: Hatfield House. Kosten nog moeite werden gespaard voor de inrichting. De mooiste tapijten, schilderijen en handgemaakte meubelen werden aangevoerd. Veel ervan is vandaag de dag te bewonderen, want na vierhonderd jaar is Hatfield House nog steeds in de handen van dezelfde familie. Nu wonen de zevende Markies en Markiezin van Salisbury er. Graaf Robert Cecil heeft overigens niet lang kunnen genieten van zijn droomhuis: hij overleed in 1612.
Leuk voor kinderen is de Hatfield Park Farm (boerderij) waar ezels, varkentjes, schapen, koeien, geiten, pony’s, kippen en ganzen rondlopen. Hatfield House ligt in Hertfordshire, East Anglia.
www.hatfield-house.co.uk

BS123988Haddon Hall
Er is een bruiloft aan de gang in de tuin van Haddon Hall als we arriveren. Twee bruidsmeisjes en een bruidsjonker, we schatten ze op 6 of 7 jaar oud, rennen achter elkaar aan door de perfect onderhouden tuin. Ze mogen even los tussen alle officiële plechtigheden door. Het jongetje draagt een colbert, pantalon, overhemd en stropdas, allemaal in miniatuurformaat. Zijn haar plat gekamd, met een scheiding links van het midden. De meisjes dragen mooie witte jurken met kant en linten die wapperen als ze rennen. Een eindje verderop staan de volwassenen, ook in hun mooiste kleding, elegant te socializen. Het is een sprookjesachtig gezicht en toch heel natuurlijk, we kunnen ons meteen voorstellen hoe hier al eeuwen statige tuinfeesten worden gegeven en kinderen achter elkaar aan rennen. Niet vreemd dat het huis vaak wordt genoemd als ‘één van de meest romantische huizen in Engeland’. Ook filmregisseurs vinden dat: in en rond Haddon Hall werden verschillende versies van Jane Eyre opgenomen en televisieseries als Elizabeth, Pride & Prejudice en The Other Boleyn Girl. Haddon Hall ligt in het prachtige Peak District en heeft uitzicht over de rivier de Wye. Het oudste deel van het huis stamt al uit de twaalfde eeuw.
www.haddonhall.co.uk

BS152661Chatsworth House
Ook Chatsworth House ligt in het Peak District, maar het is een totaal andere ervaring dan Haddon Hall. Ten eerste: het huis is ‘nieuwer’, zoals ze in Engeland zeggen: namelijk uit de zestiende eeuw. Ten tweede: de rijkdom. Het huis en het landgoed zijn immens en alles straalt pracht en praal uit. Wat een rijke familie moet dit zijn geweest. Of misschien: zijn. Want het is nog steeds het ‘thuis’ van de Duke en Duchess van Devonshire en al sinds zestien generaties in dezelfde familie. Er zijn meer dan dertig overdadig gedecoreerde kamers, een collectie kunst die een tijdspanne van meer dan vierduizend jaar omvat en tuinen en parken zo ver het oog kan kijken. Als we later door de tuinen dwalen, zien we in het afgezette privé-gedeelte van het landgoed achter het huis een vrouw haar hondje uitlaten: zou het de Duchess zijn?
www.chatsworth.org

Meer historische huizen in het Peak District: www.visitpeakdistrict.com/see-and-do/Historic_Houses_and_Castles.aspx

Leave A Comment