Een dag rond de grootste gletsjer van IJsland

Het dorpje met de welluidende naam Kirkjubæjarklaustur is onze uitvalsbasis voor het Skaftafell Nationaal Park en de Vatnajökull gletsjer. We hebben heerlijk geslapen, omdat we gisteravond het noorderlicht hebben gezien, het grote voordeel van reizen naar IJsland in oktober!

IJsland 1

 

Een route langs prachtige vergezichten, watervallen en rotspartijen brengt ons bij het bezoekerscentrum van Skaftafell NP. Hiervandaan zijn verschillende wandelingen te maken, wij kiezen voor de 1,5 uur durende wandeling naar de Svartifoss. Deze 20 meter hoge waterval is omgeven door zwarte basaltkolommen. Svartifoss betekent dan ook Zwarte Waterval.

In dit gedeelte van IJsland staan verrassend veel bomen. Via een mooie wandeling komen we weer bij de auto. We hebben trek gekregen, dus tijd voor een lunch. Bij het Skaftafell bezoekscentrum is ’s zomers een cafetaria, maar wij kiezen voor het Skaftafell Hotel.

Na een heerlijke lunch vertrekken we richting de Vatnajökull gletsjer. Aan de voet van de gletsjer ligt het grootste gletsjermeer van IJsland, Jökulsárlón, en op het zwarte strand zien we van de gletsjer afgekalfde ijsbergen die wel duizenden jaar oud zijn.

IJsland 2

 

Per amfibievoertuig varen we tussen immense ijsformaties door en de prachtige kleuren en vormen geven een gevoel alsof je op een andere wereld bent beland. Na het zien van de overweldigende natuur  snap je waarom deze locatie is uitgekozen voor films als ‘’Die another Day’’, ‘’A view to a kill’’ en ‘’Batman Begins’’.

 

IJsland 3b

Helaas hebben wij geen tijd voor het maken van een gletsjerwandeling, via Buro Scanbrit zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Maar dit geeft ons een extra reden om naar dit ‘buitenaardse’ gebied terug te keren…


 

Comments
One Response to “Een dag rond de grootste gletsjer van IJsland”
  1. Avatar Sjoerd says:

    Dat klinkt wel als een stoere reis. Mooie foto’s ook erbij. Misschien ook maar eens over nadenken om Ijsland te gaan bezoeken.

Leave A Comment