Skye is the limit

Op mijn zeventiende was ik voor het eerst verliefd op een Schot. Hij kwam van het eiland Skye. Sindsdien klinkt Skye mij als een magische plaats in de oren. En nu, zeventien jaar later, ga ik er eindelijk naartoe. En opnieuw word ik verliefd. Niet op één Schot, maar op het hele eiland. Deze ruige plek, waar het weer elke seconde lijkt te wisselen en waar zoveel verschillende landschappen samen komen, heeft mij volledig betoverd.

 

Gekleurde huisjes aan een baai
Als we in hoofdstad Portree aankomen heb ik letterlijk het gevoel dat ik de wereld door een gekleurde bril bekijk. Ik had verwacht dat het grijs zou zijn. Maar langs de kade van de oude haven staan prachtige huizen in felle pasteltinten, de wind en zilte zeelucht lijken geen vat te hebben gehad op de kleuren. In één van de restaurantjes aan de haven eet ik een heerlijk maal van seafood. De volgende ochtend baadt de baai in het zonlicht en geniet ik vanuit mijn hotelkamer van het uitzicht.

 

Het uitzicht bij Kilt Rock

Watervallen en rotsen
De volgende dag ga ik noordwaarts, naar het schiereiland Trotternish, waar de kustweg één grote bezienswaardigheid is. Vanuit de verte zie ik Old Man of Storr, de stenen reus die vanaf zijn plek ver boven mij op de rotsen de kust overziet. Verderop ligt Kilt Rock, waar tussen de 55 meter hoge kliffen een waterval de zee in klatert. Helemaal in het noorden volgt de sprookjeswereld van The Quiraing, waar ruige rotspieken en smalle paden vragen om een avontuurlijke wandeling.

 

De Fairy Pools

Aangeraakt door feeën
De Schotten kunnen niet zonder sprookjes en legendes. Heldenmoed, magie, feeën: je komt het allemaal tegen in de vele verhalen. Op Dunvegan Castle wordt nog altijd de Fairy Flag bewaard, een vlag met magische krachten, die de heersende MacLeod clan kon beschermen. En bij de namen Fairy Bridge en de Fairy Glen weet je zeker dat er een mooi verhaal aan vast zit. Maar het hoogtepunt van de feeënmagie ontdek ik bij de Fairy Pools in het zuiden van Skye: een serie watervallen en heldere waterpoelen. In dit mooie landschap waan je je letterlijk in een wereld van feeën en elfen.

 

Bijkomen met whisky
Bij een bezoek aan Schotland hoort natuurlijk whisky. Ik ben geen kenner, maar ben er ook zeker niet vies van, dus besluit tot een bezoek aan de Talisker distilleerderij. Deze ligt mooi aan het water, met uitzicht op de spectaculaire Cuillin Hills. Na een interessante rondleiding mag ik proeven. De zilte smaak (veroorzaakt door turf) doet me denken aan de zeelucht die je overal op het eiland ruikt. ’s Avonds, in de pub van mijn hotel, bestel ik er nog eentje en zachtjes droom ik weg bij mijn nieuwe liefde Skye.

Comments
2 Responses to “Skye is the limit”
 1. Avatar Fiona says:

  Dag Esther,

  Zo herkenbaar jou verhaal en de foto’s zijn prachtig.
  Wij mochten vorig jaar onze vakantie in Schotland en Skye doorbrengen, ik ook ben verliefd geraakt op Schotland en Skye.
  Wij gaan zeker nog een keer terug.

 2. Avatar Esther says:

  Leuk om te horen Fiona! Ik zou ook zeker nog een keer terug willen!

Leave A Comment