Geschiedenis op Jersey

De Kanaaleilanden hebben prachtige baaien, stranden en wandelpaden. Maar er is, vanwege de strategische ligging, ook heel veel cultuur te vinden. Van forten en kastelen tot bunkers en gangen uit de Tweede Wereldoorlog: liefhebbers van cultuur komen op Jersey zeker aan hun trekken! Wij maakten een top 5 van de leukste culturele activiteiten.


Mont Orgueil

Mont Orgueil

1.       Bezoek Mont Orgueil Castle
Mont Orgueil of Gorey Castle wordt ook wel het juweel in de kroon van Jersey genoemd. Het kasteel kent een bijzondere geschiedenis als verdedigingswerk in de linie tussen Frankrijk en Engeland. Door de eeuwen heen zijn er diverse delen bijgebouwd. Nadat het kasteel zijn militaire functie verloor was het vanaf de 17e eeuw een gevangenis. De functie van ‘veilige haven’ werd overgenomen door Elizabeth Castle, ook een bezoek waard!

 

La Hougue Bie

De kapel bij La Hougue Bie, met eronder het ganggraf

2.       Prehistorie in La Hougue Bie Museum
Op deze plek komen veel perioden uit de geschiedenis van Jersey samen. La Hougue Bie is een neolitisch ganggraf, dat ouder is dan de Egyptische piramides. Het ganggraf werd niet alleen als grafkamer gebruikt, maar was waarschijnlijk ook een religieus heiligdom. Bovenop de heuvel werden in de Middeleeuwen een kerkje en een kapel gebouwd, en op het terrein, onder de grafkamers, bevindt zich een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Vuurtoren La Corbiere Jersey

De vuurtoren bij La Corbière

3.       Vuurtoren op ruige zee
La Corbière is de uiterste zuidwestpunt van Jersey. Door het grote getijdenverschil en de rotsen is dit altijd een gevaarlijk punt geweest voor schepen. Op deze plek zijn dan ook veel schepen vergaan. De vuurtoren van La Corbière was één van de eerste betonnen vuurtorens in het Verenigd Koninkrijk, en is erg fotogeniek door de ligging op rotsen die tijdens vloed worden gescheiden van het eiland. In het dialect van Jersey bestaat een spreekwoord, “We zijn La Corbière voorbij”, dat zoveel betekent als: het ergste hebben we gehad.

Jersey War Tunnels

Jersey War Tunnels

4.       Jersey War Tunnels
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jersey bezet door de Duitse troepen. De Duitsers groeven diepe tunnels van in totaal 1 km lengte, die moesten dienen als veilige ondergrondse kazerne en als munitie opslag. Tegenwoordig dienen de tunnels als oorlogsmuseum, en is het één van de populairste toeristische attracties op het eiland. Op het terrein is ook een ‘Garden of Reflection’ ingericht, waar de slachtoffers onder de bevolking van Jersey worden herdacht.

 

Wandelen op Jersey

Eén van de Jersey Heritage Walks

5.       Historische wandelingen
De historische sites op Jersey liggen vaak niet ver van elkaar vandaan. Er zijn dan ook diverse culturele ‘self-guided walks’ die je kunt doen. Onderweg kun je genieten van het mooie kustlandschap. Op de website van Jersey Heritage vind je een paar mooie routes, bijvoorbeeld naar Mont Orgueil Castle of het Maritieme Museum.

 

Leave A Comment