De sensatie van Ålesund

Ålesund is misschien wel het enige stadje dat dankbaar mag zijn dat het ooit verwoest is geweest door een niets ontziende brand. De manier waarop het herbouwd is, is namelijk een prachtig resultaat geworden. Je raakt niet uitgekeken op de verschillende gebouwen in Jugenstil-stijl. Als je goed kijkt zie je altijd weer andere details. Daarbij zorgen de afwisselende kleuren in combinatie met het water voor een fotogeniek geheel. Gezelligheid vind je niet in elke plaats in Noorwegen, maar Ålesund heeft een breed aanbod van top restaurants, kleine en hippe (koffie)barretjes en boetiekjes allen geconcentreerd in het compacte centrum.

 

De sensatie van Ålesund zit hem in het feit dat je van het charmante centrum heel snel in een andere wereld terecht kunt komen. Neem alleen al de 418 treden omhoog op de Aksla-berg.

Uitzicht vanaf Aksla

Via het ‘byparken’, het stadspark, heb je het gevoel dat je middenin de natuur terecht gekomen met de daarbij kenmerkende frisse, boslucht. Uiteindelijk bereik je na 10 minuten de top en geniet je van een waanzinnig uitzicht.

Eerder op de dag had je nog bij de vuurtoren van Alnes, op 15 minuten rijden van het centrum, kunnen zijn. Daar ervaar je het vissersleven in een gemoedelijk dorpje. De vuurtoren is een galerie en uitkijkpunt in een. De schilderijen zijn van een lokale kunstenaar, waar er overigens veel van zijn. Bij mooi weer kun je hier heerlijk relaxen op het zandstrand of een wandeling maken op de omringende bergen voor een mooi uitzicht.

Hjørundfjord

 

 

Op eveneens korte afstand (een uur rijden) zit je middenin het majestueuze fjordengebied. De Geirangerfjord is de meest bekende, maar neem beslist een kijkje bij de Hjørundfjord, volgens de lokale inwoners het best bewaarde geheim in de wedstrijd mooiste fjord van Noorwegen. Het is het hart van de Sunnmøre Alpen. De naam verraadt het al, de fjord wordt hier afgewisseld met steile en hoge bergen. Het is eind juni en de toppen zijn besneeuwd. Het uitzicht is, zoals al zo vaak in zeer korte tijd, verbluffend.

Zoveel mogelijkheden heeft Ålesund te bieden, dat je eigenlijk niet verder hoeft te kijken in Noorwegen. Het is hier allemaal aanwezig: het charmante stadje met top restaurants, verschillende activiteiten, eilandjes, de zee, hoge bergtoppen en diepe fjorden. Van een bezoek aan Ålesund zul je zeker geen spijt krijgen.

 

Leave A Comment