Zo word je een Noorderlicht-adept

In de zes jaar bij Buro Scanbrit ben ik meerdere malen in Fins Lapland geweest. Van het Noorderlicht wist ik natuurlijk wel af, maar naar Lapland ga je in de eerste plaats voor de wildernis en de bijzondere activiteiten. Het noorderlicht heb ik tijdens al die reizen gemist. Het was of bewolkt, of het was een prachtige heldere nacht en het was er niet of ik zat in een restaurant of lag te slapen.

Noorderlicht-koorts
Nu ben ik een aantal dagen in Noord-Noorwegen en hier is het noorderlicht het gesprek van de dag. Iedereen informeert of de ander het noorderlicht al gezien heeft, om dan tot lichte teleurstelling te vernemen dat er een prachtige show van dansend licht te zien was de avond ervoor. En dat terwijl ze dan zelf op de verkeerde locatie waren. Zonde, want inmiddels weet ik dat je het noorderlicht niet wil missen.

De eilandengroep Lofoten is een fantastische locatie om het noorderlicht te zien. En je vindt er ook nog twee zeer kundige en enthousiaste Nederlanders die je graag informeren over het ontstaan van het noorderlicht, waar je op moet letten, waar je moet zijn en eventueel ook nog hoe je het fotografeert.

Polar Light Center
Het zijn Rob en Threes die het Polar Light Center in Laukvik zijn opgestart in 2007. In een intieme setting word je hartelijk welkom geheten. Rob is zijn hele leven al gefascineerd door wat zich in de ruimte afspeelt en dan met name hoe radiogolven zich verplaatsen  en magnetische velden inwerken op de atmosfeer rond de aarde. In Nederland voorspelde Rob al de noorderlicht activiteit en kwam erachter dat het beter en interessanter zou zijn als je op de plek zelf zou gaan zitten. Zo geschiedde. De Noren begrepen er helemaal niets van, want het Noorderlicht is voor hen heel normaal en niet echt iets waar mensen op af komen. Inmiddels weten ze beter, nu het kleine plaatsje Laukvik elke avond wordt bezocht door enkele auto’s met toeristen gewapend met camera’s als er weer een melding is uitgegaan van Rob.

Noorderlicht-lezingen
Met behulp van allerhande apparatuur met zelfs meetinstrumenten in de grond om de magnetische activiteit te peilen worden de voorspellingen gedaan. Gasten kunnen langskomen voor een lezing om alle ins en outs te horen. Ondersteund door foto’s en filmpjes en het enthousiaste verhaal van Rob en Threes word je langzaamaan van gematigd geïnteresseerd naar een echte Noorderlicht-adept getransformeerd. Rob vertelt de interessante feiten en weetjes en Threes vertelt heel enthousiast over haar ervaringen met het noorderlicht, dat zich praktisch in hun achtertuin laat zien. Daarbij heb je door de huiselijke sfeer het gevoel bij de mensen op visite te zijn.

Aan het eind van de lezing wordt je mobiele nummer genoteerd en word je per sms op de hoogte gebracht van de activiteit die avond. Wel zo handig, want dan hoef je niet zelf eerst vijf uur in de kou te staren, voordat het noorderlicht zichtbaar wordt. Snelle actie is wel vereist, want het noorderlicht kan zo verdwenen zijn. Zeker bij lage activiteit is het handig om vrij zicht op het noorden te hebben, dus zonder obstakels zoals bergen, want dan kan het onzichtbaar blijven.

Ontstaan van het noorderlicht
Het noorderlicht is onder andere een gevolg van de activiteiten op de zon. Er wordt kort gesproken over de 11-jarig cyclus van de zon, die dit jaar een toename van noorderlichtactiviteit zou garanderen. Het blijkt niet zoals men verwacht had en eigenlijk is het moeilijk te voorspellen. Zelfs bij een lage activiteit van de zon is het noorderlicht enkele keren in een week te zien als je onder de poollichtovaal (en dus op de Lofoten) verblijft. Wel wordt aangeraden om de cyclus van de maan in de gaten te houden. Bij nieuwe maan is het noorderlicht het beste zichtbaar, met volle maan maak je weer meer spectaculaire foto’s.

Tijdens de lezing wordt duidelijk dat Rob een autoriteit is op het gebied van noorderlicht. De bekende Noorse professor Alv Egeland, die gespecialiseerd is in het noorderlicht, is bij Rob langs geweest om zijn verhaal te horen. De metingen van Rob worden gebruikt en gepubliceerd op de onder noorderlicht-zoekers veel gebruikte website spaceweather.com.

Noorderlicht, dankzij sms
De eerste dagen van mijn verblijf in Noorwegen had ik het noorderlicht gemist. Of ik was weer op de verkeerde locatie op het verkeerde tijdstip of het was bewolkt. Na de berichtjes van Rob heb ik het noorderlicht twee avonden achter elkaar kunnen zien. Er was sprake van een zeer lage activiteit, dus het was niet meer dan een groene sluier aan de horizon, maar desondanks maakte het indruk. Zonder de berichten had ik waarschijnlijk niet eens opgemerkt dat het noorderlicht er was. Het werd me duidelijk dat een bezoek aan Rob en Threes een must is om meer te weten over het noorderlicht en je kans om het te zien aanzienlijk te vergroten.


Leave A Comment